„Chceme udržet třetí místo," hlásí před zápasem Dukly ve Znojmě obránce Petr Šidlík

01.02.2011 / Zdeněk Drla

Nadstavbová část první ligy spěje rychlým tempem do svého závěru. Zbývá odehrát poslední tři kola. Jihlavští hokejisté se dvakrát po sobě představí na ledě soupeřů, poslední 44. kolo odehrají před domácími fanoušky s Olomoucí, která Jihlavě nebezpečně dýchá na záda s pouhým jednobodovým odstupem. Nejbližším soupeřem červenožlutých jsou Orli ze Znojma. „Chceme udržet třetí místo. Půjdeme do zápasu naplno," říká sedmnáctiletý obránce Dukly Jihlava Petr Šidlík.
Do Hostan Arény míří družina kapitána Oldřicha Bakuse ve středu 2. února. Zápas začíná v 17:30 hodin a vy jej můžete sledovat prostřednictvím textového onlajn přenosu zde.

Dukla Jihlava si ziskem dvou bodů v minulém duelu s Ústeckými Lvy zajistila jistou účast ve čtvrtfinále play-off. Po odehrání nadstavby skončí nejhůře čtvrtá a vyhne se tak předkolu play-off. Zbývají tři kola a svěřence trenéra Petra Vlka čeká desetidenní zápasová pauza před vyřazovacími boji. Zápas se znojemskými Orly tak mohou odehrát Jihlavští s větším klidem. „Chceme udržet třetí místo. Půjdeme tedy do zápasu naplno. Budeme hrát na sto procent z obrany, čekat na brejky," říká obránce Petr Šidlík. „Se Znojmem to bývá vždycky těžké. Myslím si ale, že to tam urveme," hledí ke středečnímu utkání 42. kola první ligy.

K udržení třetího místa musí Dukla nutně bodovat. Ze čtvrté pozice totiž na ni nepříjemně dotírá Olomouc, která ztrácí pouhý jeden bod. I když Jihlavě hraje do karet i fakt, že Hanáci mají velice těžký los - čekají je boje s Chomutovem, Ústeckými Lvy a v posledním kole s Jihlavou. „Jdeme do každého zápasu s tím, že ho vyhrajeme. Chceme vyhrát i tenhle. Nedíváme se na to kdo s kým hraje," nepřipouští možnost nějakého propočítávání coby-kdyby Šidlík.

Ten v zápase s Ústím vstřeli svůj první gól mezi dospělými. „Čekal jsem na něj hodně dlouho. Když tam padl, byl jsem strašně šťastný," popisuje okamžiky bezporstředně po střele ze třetí minuty sobotního utkání, kdy se zaplněné ochozy Horáckého zimního stadionu radovaly poprvé. I když radost mu dost možná zkazil fakt, že za autora branky byl původně označen jiný hráč. „Já jsem ale věděl, že to byl můj gól. I trenéři mi hned řekli, že to nechají opravit v zápise. Na začátku druhé třetiny se to napravilo i pro diváky, kdy hlasatel oznámil, že jsem ho dal já. Tak to potom bylo v pořádku," usmívá se sedmnáctiletý talent. Fanoušci ale měli jasno hned poté, co na stadionu zhasla světla na znamení vtřelené branky. Okamžitě začali skandovat Šidlíkovo jméno. „To se potom hraje hned líp," říká Šidlík, který se už těší na středeční duel na jihu Moravy. „Bude dobře, když bude i ve Znojmě hodně fanoušků a parádní atmosféra," přeje si.

Zápasy se Znojmem ale jihlavský mladík nějak zvlášť neprožívá. Rivalitu mezi Duklou a Znojmem, které před lety poslalo tým z Vysočiny z extraligy o patro níž, moc nevnímá. „Mezi Znojmem a Jihlavou ne, ale když tu hraje Havlíčkův Brod, nebo my hrajeme u nich, tak to ano. Podobné je to i s Třebíčí. To je trochu víc vyhrocenější, než třeba zápasy proti Chomutovu nebo proti ostatním týmům. Znojmo ale za rivala nepovažuji," dodává Petr Šidlík, jenž si během pauzy, která čeká celý tým namísto předkola play-off, moc neodpočine. Čekají ho příjemné povinnosti. Na mezinárodním Turnaji pěti v Hradci Králové oblékne dres české reprezentace do osmnácti let.

Na poslední zápas se bude čekat

Nadstavbová část první ligy končí v pondělí 7. února, kdy bude odehráno poslední 44. kolo. Na konečné pořadí mezi prvními čtyřmi týmy si ale budeme muset nečekaně počkat ale až do středy 9. února, kdy startuje předkolo play-off. V ten den se bude dohrávat zápas Olomouce v Chomutově.

Olomouckou kabinu totiž trápí rozsáhlá marodka a tak vedení druhé nejvyšší soutěže svolilo, že se tento zápas může dohrát až po skončení nadstavbové části. K nestandardnímu řešení bylo přistoupeno s ohledem na fakt, že by Olomouc musela do zápasu namísto členů stabilního kádru postavit juniory. Ti ale hrají v extralize skupinu o udržení a v tomto týdnu je čekají tři zápasy. Řídící pracovník první ligy Pavel Setikovský proto kontaktoval šéfy všech klubů z první čtyřky, aby se k problému vyjádřili. „Mluvil jsem s panem Šindelem, který jménem Ústí prohlásil, že s touto změnou nemají v klubu problém. Ani pan Ščerban z Jihlavy nic nenamítá,“ sdělil Setikovský serveru hokej.cz. „Vítám přístup týmů, že upřednostnily sportovní hledisko, přestože obě mužstva už mají jistý přímý postup do čtvrtfinále,“ kvituje zástupce svazu dohodu Severočechů s Hanáky. „Sice se bude hrát až po skončení nadstavby, ale považuji toto řešení za nejlepší možné,“ dodal.

42. kolo, středa 2. února 2011

Skupina A
Orli Znojmo - HC Dukla Jihlava (17:30)
HC Rebel Havlíčkův Brod - HC Berounští Medvědi (17:30)
HC Slovan Ústečtí Lvi - HC VCES Hradec Králové (18:00)
KLH Chomutov - HC Olomouc (přeloženo na 9. února)

Skupina B
IHC KOMTERM Písek - SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
SK Kadaň - HC Benátky nad Jizerou (18:00)
HC Vrchlabí - HC Tábor (18:00)
HC Stadion Litoměřice - HC Chrudim (18:00)

Minulý vzájemný zápas

HC Dukla Jihlava - Orli Znojmo 2:3

Branky a nahrávky: 9. Padělek (Staněk, Škumát), 48. Kucsera (Čachotský) - 15. Říha (Staněk), 51. Trojan (Rachůnek), 53. Říha (David). Rozhodčí: Kubičík - Dřínovský, Chocholouš. Vyloučení: 7:6, navíc Beroun (ZNO) 10 min OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1947. Střely na branku: 24:36. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3. Třetiny: 1:1, 0:0, 1:2

>

>