Takhle to zkrátka v play-off chodí, říká Padělek o infarktovém závěru

18.02.2011 / Pavel Zeman

Vypadalo to, že jihlavská Dukla kráčí v prvním souboji se svým čtvrtfinálovým soupeřem ze Znojma, za zaslouženým vítězstvím. Do konce třetího dějství zbývaly necelé dvě minuty. Dukla si hlídala relativně pohodlný dvoubrankový náskok, když do té doby neškodní Orli snížili na rozdíl jediné branky. A za dalších 15 vteřin šokovali téměř pětitisícové (!) publikum podruhé. To, když znojemský Trojan srovnal na 2:2. Rázem se z jasného duelu stalo nevídané drama. „Takhle to zkrátka v play-off chodí. Znojmo do toho v závěru vletělo a padlo jim to tam,“ komentuje soupeřovo zmrtvýchvstání jihlavský útočník Aleš Padělek.

Jak napovídá poměr střel na branku (47:28), na ledě bylo od první minuty pouze jedno mužstvo. Okurkáři rozhodně nebyli Jihlavě důstojným soupeřem. Vždyť během úvodních 40 minut hry vyzkoušeli pozornost domácího Řehoře jen dvanáctkrát. „Znojmo sice hrálo důrazný hokej, ale větší šance jsme si určitě vytvářeli my,“ věděl třicetiletý forvard. To, že na světelné tabuli svítilo po dvou třetinách jen 1:0 bylo především zásluhou fantastického brankáře znojemských Orlů – dvacetiletého Ondřeje Kacetla. „Šancí jsme měli opravdu hodně. Mohli jsme dát víc gólů a byl by větší klid,“ souhlasí Padělek.

Jihlavští bušili do svého soupeře, ale na „uklidňující“ gól si museli počkat až do 55. minuty. To nahodil puk na bránu Tomáš Kaláb a jak už to tak v hokeji někdy bývá – když se neujme tucet jasných šancí, brankou skončí čistá haluz. „Kabi to nahodil směrem na bránu a já jsem zrovna v ten moment zvedl nohu, od které se to odrazilo do brány,“ popsal šťastnou trefu Padělek.

Domácí fanoušci spustili vítězné chorály, ti hostující už přestávali věřit. Páteční večer ale ještě zdaleka nekončil. Když Orli zjistili, že žádná cesta za 58 minut hry k úspěchu nevedla, rozhodli se na to jít od lesa. Jako správní dravci se začali slétat k Řehořovi a všelijakými způsoby se domácího brankáře snažili vyvést z koncentrace tak, aby mohli ve správný moment zaútočit. A pohříchu se právě tato strategie ukázala býti úspěšnou.

Jihlavský golman se nechal hejnem Orlů rozhodit a věnoval se spíše odhánění dotěrných „ptáků“ ze svého hájemství. To se mu stalo osudným, neboť v čase 58:18 snížil nahozením od modré čáry Lattner. Ač Řehoř protestoval u sudího Jílka, seč mu hlasivky stačily, odvolání branky si nevyprosil. A právě zbytečné diskuse s rozhodčím poslaly Jihlavu do kolen. Zatímco Řehoře chytlo nutkání prohodit směrem k rozhodčímu ještě pár bezvýznamných výtek, hostující Trojan využil těžko pochopitelný zkrat jihlavské jedničky k tomu, aby nahodil puk na bránu a vyrovnal na 2:2.

„Já se na tu situaci musím zpětně podívat a nějakým způsobem ji vyhodnotit. Milan tam možná nějakou ránu dostal a mohl na to reagovat jinak,“ odtušil v pozápasovém hodnocení jihlavský trenér Petr Vlk. „Já bych to ale neviděl tak zle. Dostali jsme gól jako tým. Určitě to nebudeme nijak přehnaně rozpitvávat,“ našel jihlavský stratég pro svého svěřence slova pochopení.

Jihlavského muže s maskou se zastal i Padělek. „Tam byla hlavně chyba hned po buly, že nám vjel do pásma hráč. Vzniklo tam přečíslení a z následné střely to propadlo do brány,“ nedělal z Řehořovy nekoncentrovanosti katastrofu.

O vítězi nakonec rozhodlo až prodloužení. V něm dostali jihlavští hokejisté možnost přesilové hry. Trenér Vlk jako mazaný lišák poslal na led 4 útočníky a odvážná volba přinesla své ovoce. Vítězství Dukly zařídil po kombinaci Čachotského s Hodkem perfektní střelou bez přípravy Aleš Padělek. „Trenéři nám nemalovali, jak to máme sehrát, ale je pravda, že takhle to mělo vypadat,“ smál se střelec vítězné branky.

Dukla tedy vkročila do čtvrtfinále tou správnou nohou. Jestli se znojemští hokejisté zmůžou na odpověď, se fanoušci dozví už v sobotu, kdy je od 17:30 na Horáckém zimním stadionu na programu druhý zápas.