Doslova jsme se prokopali k vítězství, vystihl pointu jihlavský kouč Vlk

26.02.2011 / Pavel Zeman

Do pátého zápasu čtvrtfinálové série nastoupili hokejisté v červenožlutých barvách s jasným cílem. Konečně překonat znojemského brankáře Kacetla. Ten v předchozích dvou zápasech přiváděl jihlavské střelce k šílenství a za svá záda nepustil jediný pokus. I v sobotním zápase to dlouho vypadalo, že klec znojemského mladíka je pro Jihlavské začarovaná. Jak to tak ale v hokeji bývá, dlouhou sérii bez vstřeleného gólu ukončila kuriózní branka. „Byla to sice haluz, ale právě takové góly ukončují tyhle série,“ usmíval se po zápase šťastný autor branky, Michal Jeslínek.

„Bobeš (Lukáš Krupka – pozn. red.) házel puk bekhendem na bránu. Já jsem do toho najel a od brusle jsem to tam protlačil do brány,“ popsal Jeslínek moment, kterým rozjásal fanoušky. Kacetlova neprůstřelnost tak skončila po 164 minutách. Když to hráčům z Vysočiny nešlo hokejkou pomohla náhoda a brusle. „Snad jsme tu jeho sérii už prokopli,“ komentoval trefně kuriózní branku trenér Petr Vlk. „Vypadá to, že jsme se doslova prokopali k vítězství,“ dodal s úsměvem vzápětí.

„Někdy to tak v hokeji bývá, že to tam nepadá. Každopádně jsme rádi, že jsme tu sérii neprůstřelnosti ukončili,“ oddechl si Jeslínek. Fotbalový způsob zakončení zaujal nejen rekordní návštěvu letošního ročníku první ligy - 5387 fanoušků, ale i Tomáše Čachotského, který ve 45.minutě dosáhl branky opět s pomocí brusle. Sudí branku uznali. To se ale nelíbilo hostujícímu kapitánovi, jenž se za sudími vydal s prosíkem o odvolání branky. A uspěl. Po téměř minutové diskusi sudí podlehli naléhání exjihlavského Vladimíra Říhy a rozpažili. „Tu branku Jeslínka jsem neviděl, ale v tomhle druhém případě bych se divil, kdyby to rozhodčí uznal jako branku, protože ten pohyb bruslí byl aktivní,“ tvrdil s jistotou znojemský trenér Karel Soudek.

Podobného názoru nebyl jeho jihlavský protějšek Petr Vlk: „Z mého pohledu to vidím spíš tak, že měl být uznán gól Čachotského,“ nesouhlasí s verdiktem sudího domácí kouč. „Nejprve se na to ale musím podívat na videu. Až to uvidím ve zpomaleném záběru, pak můžu říct co a jak. Nechci to hodnotit, aniž bych to přesně viděl,“ nechtěl dělat unáhlené závěry.

V 55.minutě zvýšil po perfektním pasu Kucsery na konečných 2:0 svou druhou brankou v zápase Jeslínek. Neuznaná branka se tak nestala rozhodujícím momentem zápasu. Možná i proto neměl lodivod Dukly důvod verdikt sudích Smítky a Ondřeje kritizovat. V pozápasovém hodnocení se jich dokonce mírně zastal: „Rozhodčí to nemají lehké, protože na ta rozhodnutí mají krátkou chvilku,“ uznal Vlk.

Jeho svěřenci vedou v sérii hrané na 4 vítězné utkání 3:2 a v příštím zápase, který je na programu v pondělí ve znojemské Hostan aréně, tak mohou v případě vítězství slavit postup do semifinále. Pomoct by jim mělo zjištění, že ani Ondřej Kacetl nemůže svou neprůstřelnost natahovat do nekonečna. „On nemá co ztratit. Je na něm vidět, že chytá v klidu. Věřím ale, že už jsme to prolomili,“ těší Michala Jeslínka. „Do Znojma jedeme vyhrát,“ tvrdí dvougólový střelec sobotního večera. A třeba se na svět vyklube úplně nová série neprůstřelnosti. Jihlavský Milan Řehoř totiž neinkasoval branku už 88 minut...