Dukla vyzve v semifinále piráty z Chomutova. Rozhodnout může jeden gól, říká Tomáš Čachotský

03.03.2011 / Zdeněk Drla

Po dlouhých sedmi letech se Dukla Jihlava představí v semifinále prvoligového play-off. V něm vyzve Chomutov, soupeře ze severu Čech, který se nikterak netají postupovými ambicemi. Chomutovští vyrazili na pirátskou výpravu, na jejímž konci by měl být postup do extraligy. V cestě jim teď stojí tým z Vysočiny. Dukla sehraje první dva zápasy série na chomutovském ledě v sobotu a v neděli.
„Jdeme do semifinále s tím, že chceme postoupit dál," říká Tomáš Čachotský, který ví, že začínající série nebude vůbec jednoduchá. „Doufám, že máme dostatek střelného prachu," říká před duely s chomutovskými piráty devětadvacetiletý útočník.
Oba dva zápasy začínají o víkendu v Chomutově v tradiční čas 17:30 hodin.

Dukla Jihlava má za sebou vyrovnanou čtvrtfinálovou sérii se Znojmem, které přehrála 4:2 na zápasy a po sedmi letech se tak podívá do semifinále play-off druhé nejvyšší hokejové soutěže. „Znojmo hrálo dobře. Odehráli jsme vzájemně velmi vyrovnané zápasy. Myslím, že v náš prospěch rozhodla větší kvalita kádru a hlavně zkušenosti, které byly určitě na straně Jihlavy," ohlíží se za skončeným čtvrtfinále útočník Roman Maliník, který v šestém zápase vstřelil první gól Dukly. „Rozjel jsem se na beka a on přede mnou zakopl. Jel jsem tak sám na brankáře. Zvolil jsem střelu a naštěstí to tam padlo," vybavuje si okamžiky pondělního zápasu, kdy se početný zástup jihlavských fans začal radovat poprvé. Šesté čtvrtfinále svým hattrickem nakonec rozhodl kapitán Oldřich Bakus. „Bavili jsme se o tom s Oldou, že nám to tam v těch zápasech předtím nepadalo. Teď to tam nadalo jemu. To je dobře. Předtím se zase dařilo Michalu Jeslínkovi, který dal oba dva góly. V play-off je jedno, kdo je dává," říká Tomáš Čachotský s tím, že důležité je vítězství v zápase, osobní statistiky jdou v této chvíli stranou.

A teď na sever! Na piráty

Před červenožlutými je teď další těžký soupeř. Chomutov. Ten má pro letošek jasně vytýčený cíl: postup do extraligy. Vyhlásil proto druhou pirátskou výpravu, ta loňská do svého cíle totiž nedorazila. V baráži jí vystavila stopku Mladá Boleslav. „Chomutov je kvalitní tým se spoustou hráčů s extraligovými zkušenostmi," hodnotí semifinálového soupeře trenér Dukly Petr Vlk. Co bude tedy podle šéfa jihlavské střídačky na piráty ze severu platit? „Určitě dobrá defenziva, odolnost v osobních soubojích a hlavně pracovitost."

Během sezony se střetly oba dva celky celkem čtyřikrát, dvakrát vyhrála Dukla (5:4 sn, 3:2), dvakrát se radovali hráči KLH (3:0, 4:2). „Play-off je o něčem jiném. V úvodu se bude hrát asi trochu víc opatrněji, ale společně s kolegou věříme, že to budou pěkné zápasy," doplňuje Petr Vlk. „Play-off je vlastně úplně jiná soutěž. Uvidíme, jak to bude vypadat. Oba dva týmy se budou hlavně soustředit na obranu. Je třeba dát z nějakého brejku gól, využít nějakou přesilovku," přemítá před startem semifinále Tomáš Čachotský. „Je jasné, že Chomutov je velmi silný protivník a je favoritem série. Ale rozhodně nic nevzdáváme předem," říká rozhodně Roman Maliník.

Také v Chomutově již vzhlíží k sobotě 5. března, kdy semifinálová série startuje. A mají jasno, s čím na Duklu vyrukovat. „V Jihlavě mají první lajnu, která dává většinu branek, takže tu bychom si měli pohlídat. Doma musíme vyhrát oba zápasy a rozehrát dobře sérii, ale rozhodně to nebude nic jednoduchého,“ uvedl pro chomutovský web útočík Petr Jíra.

Dobrá obranná hra obou týmů, skvělé výkony gólmanů. Takové bylo čtvrtfinále. V něm ale padalo hodně málo gólů. „To je právě to klasické play-off. Hodně se brání. Každá chyba může rozhodnout. Znojmo nás dvakrát porazilo na jeden gól. Rozhoduje strašně málo. Jeden gól může být rozhodující pro celou sérii," vysvětluje Tomáš Čachotský. „Bude se hodně bránit. Doufám ale, že máme dostatek střelného prachu," dodává.

V semifinále je mírným favoritem severočeský tým, který po dlouhodobé části skončil na druhém místě. „Každá série ale začíná od stavu 0:0. Prognózy a předpoklady, kdo by měl vyhrát, se můžou rozplynout po dvou zápasech," doplňuje Čachotský. „My půjdeme zápas od zápasu. První zápas je v sobotu a budeme chtít vyhrát, druhý je v neděli, budeme chtít vyhrát i v neděli. A tak dál," dodává rozhodně.

Jízdní řád semifinále play-off první ligy:

KLH Chomutov - HC Dukla Jihlava
sobota 5. března a neděle 6. března (1. a 2. zápas, začátek 17:30)

HC Slovan Ústečtí Lvi - HC Rebel Havlíčkův Brod
pondělí 7. března a úterý 8. března (1. a 2. zápas, začátek v 18:00)

HC Dukla Jihlava - KLH Chomutov
středa 9. března a čtvrtek 10. března (3. a 4. zápas, začátek v 17:30)

HC Rebel Havlíčkův Brod - HC Slovan Ústečtí Lvi
pátek 11. března a sobota 12. března (3. a 4. zápas, začátek 17:30)

KLH Chomutov - HC Dukla Jihlava
neděle 13. března (případný 5. zápas, začátek 17:30)

HC Slovan Ústečtí Lvi - HC Rebel Havlíčkův Brod
pondělí 14. března (případný 5. zápas, začátek v 18:00)

HC Dukla Jihlava - KLH Chomutov
úterý 15. března (případný šestý zápas, začátek v 17:30)

HC Rebel Havlíčkův Brod - HC Slovan Ústečtí Lvi
středa 16. března (případný 6. zápas, začátek v 17:30)

KLH Chomutov - HC Dukla Jihlava
čtvrtek 17. března (případný 7. zápas, začátek v 17:30)

HC Slovan Ústečtí Lvi - HC Rebel Havlíčkův Brod
pátek 18. března (případný 7. zápas, začátek v 18:00)