Šumperk šance proměnil, my ne, shodují se Petr Vlk i Aleš Padělek

18.09.2011 / M. Schwarz, J. Svoboda

Navázat na vítězství v Berouně se jihlavským hokejistům na ledě nováčka ze Šumperka nepodařilo. Nic naplat, potvrdilo se, že u Draků se Dukle v prvních zápasech sezóny nedaří, i před pěti lety zde v druhém kole prohrála stejným poměrem 1:3. Dukla byla v zápase aktivnější střelecky, ale v úvodu vychytal jihlavské střelce Štůrala, pak Dukle zasadil rány Velecký. „Soupeř nám dal lekci z produktivity. Měli jsme spoustu šancí, ale ty jsme neproměnili,“ smutnil po zápase kouč Petr Vlk.

V Šumperku v minulosti působil, prostředí tedy trošku zná, i když mnoho let zpátky. Aleš Padělek zavzpomínal na tehdejší dobu v předzápasovém rozhovoru, kde mimo jiné prozradil, že Šumperk není příliš hokejové město. A jak přiznal, fanoušky ze severu Moravy pochopili jeho slova jinak než byla myšlena. „Bral jsem to z pohledu před deseti lety, teď už je to v Šumperku úplně jiné. Samozřejmě jsem si nemohl nevšimnout některých reakcí fanoušků, ale myslím si, že jsem zase tolik neřekl. Neřekl jsem snad nic špatného. Jinak ta atmosféra je tady samozřejmě skvělá,“ ujasňoval nedorozumění hostující zkušený forvard.

Po utkání nemohl být logicky spokojen. „My jsme měli šance, neproměnili jsme je. Draci byli dnes zarputilejší, chtěli více vyhrát, snažili se, a to se asi odrazilo na výsledku. Rozhodovaly asi takové věci, jako že jsme byli málo důrazní. Šance jsme sice měli, ale neproměnili jsme je, mohlo se klidně střílet víc a nestřílelo se, takže asi proto jsme prohráli,“ rozebíral Padělek důvody prohry. A zároveň zdůraznil, že je to pro Duklu na druhou stranu důrazným ponaučením. „Z toho se musíme poučit pro příště a v dalších zápasech si na to dávat větší pozor.“

O zhodnocení utkání nás neochudil ani trenér jihlavské Dukly Petr Vlk. Jeho celek po výhře v Berouně mířil do Šumperka získat další bodový zisk, nakonec favorit na ledě nováčka neuspěl. „Soupeř nám dal lekci z produktivity, myslím, že my jsme měli spoustu šancí, které jsme neproměnili. Soupeř ty své proměnil a to rozhodlo dnešní utkání. Věděli jsme, co od Šumperku očekávat, mají v kádru spoustu zkušených hráčů a dravé mládí, a to se potvrdilo. My měli problém dostat se přes jejich pevnou obranu, to byl další důvod, proč se nedařilo.“ V zápase zachytal výborně šumperský gólman Tomáš Štůrala, ale zároveň se Dukle nedařila koncovka. „Asi rozhodl dobrý brankář i naše špatná koncovka. Šumperští hráči bojovali ze všech sil, měli navíc ještě trošku štěstí. Je pravda, že naše koncovka dobrá nebyla,“ dodal závěrem trenér Jihlavy Petr Vlk, který ještě poznamenal, že do každého zápasu musí jít tým s jeho kádrem s cílem získat tři body. V Šumperku se však Dukle bodovat nepodařilo.

V Šumperku před novináře tradičně jako první z kabiny Draků předstupuje trenér Radek Kučera, který utkání hodnotil pozitivně, také k tomu měl důvod. Ocenil však i sílu soupeře. „První lajna Jihlavy je velice nebezpečná, to jsme moc dobře všichni věděli a i když jsme se na to připravovali, vlítli na nás. Tak pět nebo šest minut nás ze začátku soupeř přehrával, ale pak jsme s nimi hru srovnali, takže jsem byl spokojen,“ usmíval se Kučera.

Jeho tým mohl opět stavět na výtečných výkonech Tomáše Štůraly, jež podržel ve správnou chvíli tým na nohou. „Tomáš nás určitě podržel, když to bylo potřeba. Klukům se tam místy nedařilo, ale vždycky to dokázal vyřešit. Sice dostal jeden smolný gól, ale za výkon ho rozhodně musím pochválit,“ dodal trenér Draků. Oproti předchozímu střetnutí s Havlíčkovým Brodem se Šumperk daleko více tlačil před brankoviště soupeře, hrál srdcem a houževnatě, tak, aby zadělal na důležité vítězství. „Samozřejmě, že musíme hrát důrazněji a tlačit na soupeře, nebát se ho, ale dnešní zápas s Jihlavou nebyl žádnou výjimkou, takhle to bude v každém duelu. Musíme hrát pořád stejně dobře. Dnes jsme však byli velmi kvalitním soupeřem silné Dukly a osobně jsem s výkonem kluků spokojen,“ prozradil závěrem šumperský kouč, který dovedl Draky ke čtyřicátému domácímu utkání bez prohry v řadě.

foto
⇒ Michal Velecký vstřeliv v sobotním utkání hattrick.

Chvíli po něm se z kabiny vyhrnul vstříc novinářům hrdina dne Michal Velecký. V Havlíčkově Brodu zůstal sice i on za očekáváním, tentokrát však před šumperským publikem naplnil své kvality. Hattrickem poslal domů Duklu bez zisku bodů. Bez kolektivní hry a nasazení celého mužstva by však jen těžko tým sahal po vítězství. „Určitě jsme rádi, že jsme vyhráli. Byl to úplně jiný zápas než v Havlíčkově Brodě, za což jsem hodně rád, protože v Kotlině nás trošku naučili hrát první lize. Nám dnes hodně pomohlo to skvělé domácí prostředí, šlapali jsme, jak jsme měli, bylo to v pohodě,“ prozradil hrdina dne.

Po prvním zápase s Rebely se na Draky snesla od části šumperské veřejnosti kritika, na kterou našli pádnou a rezolutní odpověď: „Jasně, že to bylo nepříjemné, když jsme dostali ten výprask od Rebelů. Ale řekli jsme si v šatně, že to takhle nejde, že pokud chceme uhrát v té první lize nějaké výsledky, tak do toho musíme dát všechno. A to se nám dnes povedlo, takže je to super.“ Dukla přitom preferuje ofenzivní hokej, čemuž odpovídá i složení týmu. Útočná esa jako Čachotský, Hodek či Padělek však tentokrát nabila slepými. „Hlídali jsme si to, právě proto jsme je zvládli, bylo to hodně o přístupu. Na každý tým v lize musíte trošičku jinak,“ usmíval se Velecký.