Na sever se vždy těším, míní vícemistr extraligy Tomáš Ficenc

08.10.2011 / Zdeněk Kamínek ml.

Obránce Tomáš Ficenc, třiatřicetiletý rodák z Jihlavy a někdejší ústecký hráč, prozradil, že se do Ústí nad Labem vrací rád, má zde stále spoustu kamarádů a známých. A byl to právě on, který Zdeňku Orctovi překazil čisté konto a před domácími příznivci se zviditelnil. Ficenc se v loňském roce stal s Vítkovicemi vícemistr Tipsport extraligy, během dvou klání základní části a deseti soubojů play-off sice nenastřádal jediný bod, ale stříbrnou medaili doma jistě má.

Co podle Vás rozhodlo sobotní duel a jak byste popsal Vaši trefu?
"Přijeli jsme uhrát dobrý výsledek a to se nám bohužel nepovedlo. Utkání rozhodla kvalita soupeře, který nás s přehledem hokejově přehrál. My byli všude pozadu a zápas mu moc neztížili. Co se týká mého gólu, gólman Orct špatně vyhodil kotouč a já jsem ho zachytil na modré čáře. Jenom jsem puk nastřelil a skončil až za brankovou čárou."

Jak jste vnímal to, že jste nastoupil proti celku, kde jste dva roky působil a vypsal jste nějakou prémii na vítězství?
"Do Ústí nad Labem se vždy těším, je to tady super, mám tu spoustu kamarádů a známých a rád se sem vracím. V kabině odměny máme dané, ale já proti Slovanu nic nevypsal."

V Jihlavě plníte funkci kapitána. Co to pro Vás znamená?
"Je to velká zodpovědnost, ale na ledě je nás dvacet, hrát musí dobře všichni a jde to stranou. Patřím v týmu Dukly mezi nejstarší hráče, proto se to na mně staví a já k tomu snažím přistupovat zodpovědně."

Jak vzpomínáte na závěr loňské sezóny v extraligových Vítkovicích a máte i letos vyřízené nějaké střídavé starty do nejvyšší soutěže?
"Byl to skvělý rok, nádherný zážitek, obsadili jsme druhé místo v Tipsport extralize. Jsem právě hráčem Vítkovic, které si mě mohou kdykoli stáhnout. Momentálně mají plné stavy, takže nad tím nepřemýšlím a věnuji se Jihlavě, kde jsem na hostování."

Jaké má letos Jihlava cíle a jaké je zázemí tamního celku?
"Musíme podávat výkony a vyvyrovat se toho, co jsme předvedli ve Zlatopramen Areně. Duel proti Chomutovu se nám povedl, výkon z předchozí bitvy jsme proti Lvům zopakovat nedokázali. Každé střetnutí chceme uhrát, a proto jdeme zápas od zápasu. Na Vysočině jsou cíle jasné, postup do play-off. Výborné zázemí na kvalitní úrovni zde nechybí."

Jaké jsou Vaše osobní ambice a jak se cítíte pod trenérem Vlkem?
"Osobní ambice nemám, existují pouze týmové. V Jihlavě jsem doma, vrátil jsem se domů a jsem naprosto spokojený. Žádná negativa a naopak spousta pozitiv."