Vylučování hrálo v zápase velkou roli, říká po prohře v Hradci Králové Tomáš Kolafa

13.10.2011 / Zdeněk Drla

V loňské sezoně jihlavští hráči na hradeckém ledě dvakrát bodovali, letos jim první pokus nevyšel. Ve středu prohráli na východě Čech 2:5. Na ledě se v zápase činil i hlavní rozhodčí Florian, který během šedesáti minut rozdal celkem devatenáct dvouminutových trestů. Jenom v první třetině seděli hráči z Vysočiny na lavici hamby pětkrát, hradečtí bojovníci třikrát. Podobné to bylo i v dalších dvou periodách. Prvních šest středečních gólů padlo při situaci, kdy na trestné lavici seděl minimálně jeden "hříšník". Hradec využil přesilovku čtyřikrát, Dukla dvakrát. Druhý jihlavský gól zazanamenal obránce Tomáš Kolafa. "Byla to přesilovka čtyři na tři. Asi podruhé jsem dostal nalito od Fíci na volej, Martin Koudelka mi do toho strčil hokejku, tu jsem přestřelil a nějak se to dokutálelo kolem nohy k tyčce. Takový šťastnější gól, ale počítá se," popisuje svoji třetí přesnou trefu v sezoně Tomáš Kolafa, kterého mrzí, že Dukla nedokázala navázat na dobrý výsledek z pondělního jedenáctého kola, kdy porazila doma 5:0 Most. "Na výsledku se podepsala řada vyloučených," má jasno sedmadvacetiletý bek, který v Jihlavě hostuje z extraligového Kladna.

Neuběhla ani celé minuta z prvního dějství zápasu dvanáctého kola mezi Hradcem Králové a Jihlavou a dvířka na trestnou lavici se otevírala poprvé. Trestoměřici na hradeckém zimáku měli ve středu plné ruce práce. Celkem přijali devatenáct hráčů, kteří se podle hlavního sudího provinili proti pravidlům.

"Já byl vyloučen hned na začátku, někdy na přelomu první druhé minuty. Bylo to za hákování, přitom hradecký hráč hákoval mě. Pustil hokejku, aby to nebyl faul. Po pár vteřinách hradecké přesilovky jsme dostali gól. To byl špatný začátek," vrací se k úvodu duelu ve východočeské metropoli Tomáš Kolafa.

Právě bleskové využití početní výhody jednoho muže v poli předvedli svěřenci trenéra Jiřího Mičky ještě jednou, kdy jim znovu na vstřelení gólu stačilo pouhopouhých jedenáct vteřin. Činili se ale i hosté, i když ne tak často. Dukla využila přesilovku pět na tři dokonce po šesti vteřinách! To se ránou od modré prezentoval obránce Tomáš Kaláb.

"Vylučování hrálo v zápase velkou roli. Soupeř své přesilovky sehrál dobře, nám se nezadařily," všímá si Tomáš Kolafa, který svůj gól, stejně jako jeho jmenovec Kaláb, vsítit v přesilovce, ale až v poslední desetiminutovce.

Dukla využila tedy dvě přesilovky. "Ale pořád to nebylo ono. Byla spousta přesilových her, které se daly sehrát líp. Třeba ta pět na tři, kdy jsme vystřelili snad jednou na branku. Ta se nám také nepovedla," poukazuje na dvojnásobnou výhodu ve druhé třetině, tedy v okamžiku, než hradecký Mario Cartelli trefil hokejkou Radka Hubáčka, který se zkrvavenou bradou musel nedobrovolně do kabin. Píšťalka rozhodčího Floriana v této chvíli ale mlčela. "Ten faul na Radka Hubáčka měl být potrestán, i když to bylo nechtěné. Vysoká hokejka tam byla a hráč si za ni zodpovídá," říká důrazně Tomáš Kolafa.

Nad verdiktem rozhodčího, že se vlastně nic nestalo, kroutí hlavou i další jihlavský obránce Tomáš Petráček. "Vyrazili Hubasovi zuby hokejkou a on řekne, že se to nemusí pískat? To jsem v životě neslyšel. Stalo se mi kolikrát, že jsem seknul omylem, nechtěně, kluka do pusy, do hlavy nebo do helmy a vždycky jsem dostal minimálně dvě minuty. Když někdo někomu urazí půlku pusy, měl by dostat pět plus do konce," říká dvaadvacetiletý bek.

Radek Hubáček se podrobil několika vyšetřením, čelist je naštěstí v pořádku, prozatím jeho tvář zdobí pořádný otok. "Budu hrát po hodně dlouhé době s košíkem," usmívá se trpce útočník.

Tomáš Kolafa (ve žlutém) a Martin Koudelka se v zápase několikrát potkali. Foto: Stanislav Souček (www.hchk.cz)