Doufám, že tolik lidí přijde na nás i doma - třeba příští týden s Brodem, říká po derby v Třebíči Aleš Padělek

31.10.2011 / Zdeněk Drla

Další vysočinské derby je za námi. Před rekordní návštěvou v třebíčské aréně porazila Horácká Slavia jihlavskou Duklu 2:1 po samostatných nájezdech. Do hry se po více než měsíci vrátil útočník Aleš Padělek. Ten měl být třetím exekutorem v nájezdové loterii - jeho parádní disciplíně. Jihlavští fans, kterých do Třebíče dorazilo několik stovek, se jeho nájezdu ale nedočkali. Třebíč rozhodla už po dvou pokusech a bonusový bod tak zůstal na domácím ledě. "Bohužel se na mě tentokrát nedostalo," říká jedenatřicetiltý útočník, jenž vynechal kvůli zranění, které si přivodil v Písku, jedenáct mistrovských zápasů Dukly. Pochvaluje si i skvělou atmosféru v hledišti. "Fanoušci byli fantastičtí, jak třebíčtí, tak i naši," dodává.

Lepší diváckou kulisu ještě žádný z prvoligových týmů letos doma neměl. Na třebíčský zimní stadion dorazilo v sobotu na vysočinské derby 4186 diváků - zatím rekordní počet. Odpovídala tomu i předváděná hra. Už od prvního hvizdu se hrál svižný hokej. "Zápas se hrál ve velkém nasazení," popisuje začátek duelu 18. kola.

Každý z hráčů bral zápas dozajista o něco víc prestižněji, než běžné utkání. "Bylo plno, moc volných míst tam nebylo. Ať řvali jihlavští fanoušci nebo třebíčtí - atmosféra byla parádní. Když ale člověk vlétne na led, tak už moc nevnímá, jestli je tam pět set nebo pět tisíc lidí. Jde o to soustředit se na hru. Je to ale pěkné, hlavně pro domácí, když přijde takový nátřesk. Doufám, že tolik lidí přijde na nás i doma - třeba příští týden s Brodem," chválí plné ochozy v Třebíči Aleš Padělek. "V první třetině jsme měli několik šancí. Je škoda, že jsme dali jenom jeden gól. I ve druhé třetině tam nějaké šance byly," ohlíží se za polovinou zápasu hráč, který přes měsíc nenaskočil do soutěžního klání.

Původně měl odehrát pouze pár střídání, nakonec se na ledě objevoval pravidelně ve třetí formaci na různých postech po celý zápas. A derby s tradičním regionálním rivalem si patřičně užil. "Na to, jak jsem byl často na ledě, jsem očekával, že toho budu mít dost. Vydal jsem se, co to šlo. I když to chvílemi mohlo vypadat, že moc nebruslím, protože některé obraty ještě nebyly ideální. Ale do středy to vypiluji," říká a slibuje Aleš Padělek.

Dukla si držela jendobrankový náskok až do 28. minuty, kdy při signalizovaném vyloučení dopravil puk za záda jihlavského gólmana Filipa Novotného David Dolníček. "Třebíč tlačila, bylo vidět, že nás i přehrávala. To vyústilo v ten jejich vyrovnávací gól," vysvětluje. Dalšího gólu se diváci v Třebíči nedočkali. Rozhodnout mohlo i pětiminutové prodloužení. Ani zde se nikdo neradoval. "V prodloužení při hře čtyři na čtyři se nějaké šance objevily. Pak přišly nájezdy - oni dali dva góly, my jsme dva nedali a bylo dohráno," popisuje zbyvající minuty zápasu útočník, jehož parádní disciplínou jsou právě samostatné nájezdy.

V loňské sezoně takhle rozhodl několik utkání. Měl jet i v sobotu. "Byl jsem připravený. Trenér říkal, abych jel druhý nebo první nájezd a já mu odvětil, že vždycky jezdím až třetí, takže jsem byl připravený jet třetí nájezd. Bohužel se na mě tentokrát nedostalo," smutní střelec, kterého na druhou stranu těší, že dokázal rychle vyléčit zranění, které utrpěl v šestém kole v Písku. V Třebíči oproti plánu nakonec odehrál celé utkání. "Původně jsme byl nachystaný pouze na přesilovky, nakonec to dopadlo tak, že jsem se ve třetí formaci prostřídával celý zápas. Jsme za to rád. Po zápase noha zase zesílila, protože dostala zase další impuls. Cítil jsme, že to už bylo lepší. Dnes (v pondělí - pozn. aut.) to bylo na tréninku zase o něco lepší. Každým dnem se to zlepšuje. Doufám, že to bude ještě lepší," věří útočník s třiadevadesátkou na zádech.

Během prvních dvou týdnů, kdy k chůzi používal francouzské hole, hodně trpěl: "Špatně se mi chodilo. Když jsem měl berle, tak jsem na nohu jsem nemohl ani šlapat. Dva týdny už ale chodím, rehabilituji, posiluji. Zatím je to dobré. Mám ortézu, která mě trochu limituje v pohybu, ale není to nic zásadního. Spíš jde o to, zvyknout si na ledě znovu na obraty, jízdu vzad a pohyby, které jsem ten poslední měsíc vůbec nedělal. Každým dnem se to lepší, takže ve středu budu zase od dva dny dál."

Konečně body z venku

Po šňůře pěti zápasů, kdy Dukla nebodovala na ledě soupeřů, se hráči v červenožlutých dresech konečně dočkali. Domů přivezli alespoň bod za remízu 1:1, druhý bonusový připadl v nájezdové loterii Třebíči. "Měsíc jsem nehrál a ty venkovní zápasy jsme neviděl, jenom jsem slyšel, že to někdy nebylo úplně ono. Každý soupeř je ale doma silnější. Do sobotního zápasu jsme nastoupili tak jak, jsem si, v uvozovkách, přáli. Byl tam pohyb, dohrávali jsme hráče, ustávali jsme souboje, měli jsme minimální počet vyloučených. Zápas měl náboj. A že nepadaly góly? To je potřeba pochválit oba gólmany, protože na obou stranách šance byly," chválí jihlavského Filipa Novotného i třebíčského Šimona Hrubce Aleš Padělek. "Škoda, že nám tam nepadl ještě jeden," dodává jedním dechem.

Dukla si přivezla tři body naposledny právě z Písku, kde se zranil Aleš Padělek. Proti stejnému soupeři zahájí i třízápasovou sérii domácích utkání. Na Horáckém zimním stadionu se totiž svěřenci trenérského dual Vlk Augusta představí v následujících třech kolech (ve středu 2. listopadu s Pískem, v sobotu 5. listopadu s Benátkami a ve středu 9. listopadu s Havlíčkovým Brodem - pozn. aut.).

Doma ještě borci z Vysočiny neztratili ani bod. Jsou stoprocentní. "Nemůžeme sázet na to, že budeme vyhrávat jenom doma a budeme držet pozici nahoře. Nestačí jenom polovina vyhraných zápasů," přemítá Padělek. "Na začátku první čtvrtiny soutěže jsme uhrávali body i venku, díky nimž se držíme tam, kde jsme. Nebýt těchto zápasů, tak jsme o nějakých šest bodů dole. Je škoda, že se nedařilo venku. Na druhou stranu, dá se s každým vyhrát, i s každým prohrát. To bylo vidět v těch předešlých zápasech - liga je vyrovnaná a není to jen fráze. Do sedmého osmého místa je rozdíl pár bodů. Jenom Ústí trochu odskočilo," všimá si.

Jednobodovým ziskem v Třebíči snad Dukla přerušila sérii neúspěchů venku. "Všichni si přejeme, abychom bodovali všude. I doma, i venku," doplňuje Padělek a už vzhlíží k dalšímu programu první ligy - třem domácím zápasům, kde chce jihlavský tým potvrdit svou roli favorita a uhájit nedobytnost Horáckého zimního stadionu. "Bylo by to fajn, před domácími fanoušky se hraje parádně. Je to vlastně i díky jejich podpoře. Když fandí celý stadion, najaké dva tisíce lidí, hned se lépe bojuje. Když ty tři následující domácí zápasy uhrajeme, bude to paráda," dodává závěrem Aleš Pědělek. Ten má vedle přádní devíti bodů ze tří následujících zápasů ještě jeden sen. "Chtělo by překonat ten třebíčský rekord v návštěvnosti."

Zápas v třebíčské aréně proběhl pod zvýšeným dohledem jak pořadatelské služby, tak i strážníků městské policie, připraveny byly i pořádkové jednotky policie státní. Žádná ze složek však nemusela zasahovat. „Jsem rád, že utkání proběhlo v naprostém klidu a fandění obou táborů nepřekročilo rámec rivality. Za to bych chtěl oběma táborům fanoušků poděkovat. Obzvlášť mě těší, že se fanoušci Dukly nesnížili k odplatě v podobě dýmovnic a dělobuchů,“ pochválil jihlavské fans jednatel Dukly Bedřich Ščerban.

Při minulém derby s Třebíčí v Jihlavě na závěr utkání vyletělo ze sektoru hostů několik dělobuchů a dýmovnic. Zbytečně tak byl zdramatizován závěr už tak vypjatého zápasu.