Před branku jsme se velice těžko dostávali, komentuje derby v Brodě Martin Vysloužil

18.12.2011 / Zdeněk Drla

Jiným slovem než debakl se výsledek šestého letošního vysočinského derby z pohledu Dukly označit nedá. Jihlava odjela z havlíčkobrodské Kotliny s osmigólovým přídělem. Fanouškům se hned vybavila deset let stará potupná prohra 1:10 v Třebíči nebo "dvanáct kousků před pěti lety v Chomutově.
Rebelové položili základ k vysokému vítězství v sobotním derby zkraje první třetiny, kdy se dostali rychle do třígólového vedení. "Před zápasem jsme si řekli, že musíme začít dobře odzadu, protože Brod mívá dobré začátky. Bohužel, nevyšlo to. V desáté minutě to bylo už 3:0 pro domácí. Oni byli na koni a nám se pak hrálo hodně špatně," hodnotí nepovedené utkání na ledě regionálního rivala mladý útočník Martin Vysloužil.

Rebelům se dařilo téměř vše na co sáhli. Po první třetině svítil na ukazateli skóre v Kotlině stav 5:0 pro domácí. Prostřední dějství žádné góly něpřineslo, Rebelové znovu "nadělovali" až v závěrečné periodě. Dukla nenašla recept na havlíčkobrodského gólmana Stanislava Nerudu ani v jednom případě. "Měli jsme malý důraz do brány. Gólman všechny střely viděl. Nebyla tam taková ta chuť dát gól. Všechno to byly střely z dálky. Před branku jsme se velice těžko dostávali," hledá příčiny střelecké impotence červenožlutých mladý forvard.

Dukle letos nevyšlo páté ze šesti regionálních derby, která jsou hojně navštěvovaná a mnohdy i vyhrocená. V pátém kole dokázali jhlavští hráči udolat v divoké přestřelce 6:5 Horáckou Slavii Třebíč, v dalších případech se vždy radoval soupeř. V Třebíči prohrála Jihlava 1:2 po samostatných nájezdech, poslední duel s Třebíčí na Horáckém zimním stadionu skončil vítězstvím hostů v poměru 5:2.

Ještě horší bilanci než s Třebíčí má Dukla s Brodem. Ze tří vzájemných zápasů v letošní sezoně vydolovali svěřenci trenérského dua Petr Vlk Patrik Augusta pouhopouhý bodík, když Rebelům podlehli doma 2:3 až po samostatných nájezdech. V obou venkovních zápasech se radoval z domácí výhry Havlíčkův Brod (4:2 a 8:0).

Čím to je, že se Dukle zápasy s přívlastkem derby nedaří? "Možná je z naší strany až moc velká přemotivovanost. Z toho potom pramení nervozita. Možná je to i diváky, kterých na derby chodí hodně. Těžko se na to hledá odpověď. Každý v kabině chce, ale přijdeme na led a je to něco úplně jiného," přemítá Martin Vysloužil, pro kterého byl zápas s Havlíčkovým Brodem třináctým startem za A-tým Dukly Jihlava.

Havlíčkobrodská Kotlina zůstává v novodobé historii pro jihlavský tým jakoby začarovaná. Z jedenácti pokusů dobít domovinu Rebelů, se to podařilo pouze jednou za tři body. V sezoně 2008/2009 zde Dukla vyhrála 4:0. Dva body za výhru 4:3 v prodloužení brali jihlavští hráči předloni. V té sezoně se oba rivalové utkali i v předkole play-off, třetí zápas série zde vyhrála Dukla po samostatných nájezdech. A to je vše.

Některé vysoké prohry Dukly Jihlava

Sezona 2001/2002 - Horácká Slavia Třebíč - Dukla Jihlava 10:1
Sezona 2004/2005 - Dukla Jihlava - Karlovy Vary 2:9
Sezona 2006/2007 - Kometa Brno - Dukla Jihlava 9:2, Chomutov - Dukla Jihlava 12:3
Sezona 2007/2008 - Mladá Boleslav - Dukla Jihlava 7:0, Hradec Králové - Dukla Jihlava 9:2
Sezona 2008/2009 - Ústí nad Labem - Dukla Jihlava 8:1, Olomouc - Dukla Jihlava 10:2