Dukla vyráží do východních Čech. Ukončí v Hradci Králové nelichotivou sérii?

10.01.2012 / Zdeněk Drla

K utkání 38. kola první ligy vyráží Dukla Jihlava ve středu 11. ledna do Hradce Králové. Východočeši v posledních dvou kolech bodovali naplno a vyšvihli se na páté místo tabulky. Na Duklu, která se i přes čtyři porážky v řadě drží stále na čtvrtém místě, ztrácí pouhopouhé čtyři body.
Duel pátého se čtvrtým začíná v hradecké aréně v 18 hodin a vy jej můžete sledovat prostřednictvím tradičního textového onlajnu.

Poslední čtyři zápasy v řadě Dukla prohrála. Po debaklu v Havlíčkově Brodě a nevydařených soubojích s lídry první ligy Chomutovem a Ústeckými Lvy podlehli jihlavští hráči v minulém kole poslednímu Mostu těsně 2:3. Nyní chtějí černou sérii neśpěchů ukončit na ledě Hradce Králové. „Věříme, že daší zápas ubojujeme, vyhrajeme a odrazíme se,“ prohlásil po prohře s Mostem s výhledem na středeční zápas útočník Michal Jeslínek.

A v Hradci by to mohlo vyjít. Vždyť Dukla má s Východočechy letos vyrovnanou bilanci. V prvním vzájemném měření sil sice prohrála ve 12. kole venku 2:5, v odvetě však vyprovodila hosty z metropole na soutoku Labe a Orlice z Horáckého zimního stadionu výsledkem 3:0.

Pikantní bude středeční utkání pro Tomáše Karpova. Mladý útočník přišel před sezonou na hostování z pražské Sparty do Dukly. Na konci loňského roku s ním ale vedení jihlavského klubu ukončilo spolupráci. Sympatický forvard pak zamířil do Hradce Králové, kde bude podle jejich klubového webu hostovat do konce sezony. K prvnímu zápasu za nový tým by měl naskočit právě ve středu proti "své" Dukle.

Pohled do statistik:

Kanadskému bodování východočeského soupeře Dukly vévodí útočník Patrik Moskal se 34 kanadskými body za šestnáct gólů a osmnáct asistencí. O tři body méně má na svém kontě Vít Budínský (15+16), následovaný Michalem Tvrdíkem (12+17).

Gólmanskou jedničkou je v Hradci Králové jednoznačně Jakub Čech. Šestadvacetiletý strážce svatyně se zkušenostmi z extraligy (v předloňské sezoně dvojka v českobudějovickém Mountfieldu - pozn. aut.) nastoupil v dosavadním průběhu soutěže k většině utkáním. Vladimír Koutský (Pardubice) a Jiří Blažek odchytali dohromady necelých 390 minut. Po třebíčském Šimonu Hrubcovi je Čech druhým nejvytěžovanějším gólmanem první ligy. S 91,87% úspěšností zákroků a průměrem 2,56 gólu na zápas mu patří třináctá příčka v celkových statistikách soutěže.

V sedmatřiceti kolech aktuálního ročníku první hokejové ligy odjížděli hráči Hradce Králové z ledu v šestnácti případech jako vítězové už po šedesáti minutách hry. Sedmkrát se muselo prodlužovat nebo rozhodovala až nájedová loterie (pět výher, dvě prohry - pozn. aut.), čtrnáctkrát se Východočeši sklonili před soupěři. Střelci se mohou pochlubit 118 přesními zásahy, trojice gólmanů, která prozatím zasáhla do hry, inkasovala rovných sto "kousků".

Hradecký bek Jiří Hendrich (vpravo) brání jihlavského Tomáše Karpova v utkání 25. kola první ligy. Nyní se oba dva postaví Dukle Jihlava. Foto: Zbyněk Zápotočný

38.kolo: středa 11. ledna 2012

HC Rebel Havlíčkův Brod - IHC KOMTERM Písek (17:30)
Piráti Chomutov - SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)
HC Slovan Ústečtí Lvi - HC Stadion Litoměřice (17:30)
Salith Šumperk - HC Benátky nad Jizerou (18:00)
HC Most - SK Kadaň (18:00)
HC VCES Hradec Králové - HC Dukla Jihlava (18:00)
HC Olomouc - HC Berounští Medvědi (18:00)

39.kolo: sobota 14. ledna 2012

SK Kadaň - HC VCES Hradec Králové (17:00)
HC Stadion Litoměřice - HC Most (17:00)
HC Benátky nad Jizerou - HC Rebel Havlíčkův Brod (17:00)
HC Berounští Medvědi - Salith Šumperk (17:30)
HC Dukla Jihlava - HC Olomouc (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč - HC Slovan Ústečtí Lvi (17:30)
IHC KOMTERM Písek - Piráti Chomutov (17:30)