Z naší strany to byl festival neproměněných šancí, lituje prohry v Třebíči Jiří Dobrovolný

30.01.2012 / Zdeněk Drla

Tři a půl tisíce diváků si našlo cestu na sobotní derby mezi Horáckou Slavií Třebíč a Duklou Jihlava. Fanoušci obou regionálních rivalů rozhodně nemuseli litovat investovaných šedesáti korun za vstupné do třebíčské arény. K vidění byl svižný a pohledný hokej. Domácí se do listiny střelců zapsali dvakrát - poprvé skórovali v přesilovce, druhou trefu do jihlavské klece zaznamenali při závěrečné power-play Jihlavy. Hosté z krajského města Vysočiny se střelecky prosadit nedokázali. "Z naší strany to byl festival neproměněných šancí," hodnotí zápas 44. kola první ligy obránce Jiří Dobrovolný. Připomíná tak řadu příležitostí, kdy bylo záhodno, aby se za brankou Třebíče rozvítilo červené světlo.

Regionální derby mezi Horáckou Slavií a Duklou bývají hojně navštěvovaná jak v Jihlavě, tak i v Třebíči. 3430 párů očí si v ochozech při sobotním derby, v pořadí čtvrtém v této sezoně, přišlo na své. "Divákům se musel hokej líbit. Je škoda, že jsme nezískali ani bod," smutní po prohře 0:2 obránce Jiří Dobrovolný a připomíná tak poměr střel obou soupeřů. Zatímco Třebíčtí vyslali na gólmana Dukly Filipa Novotného pětadvacet ran, jeho kolega v třebíčské brance Šimon Hrubec musel likvidovat dvaačtyřicet jihlavských pokusů, z toho osmnáct ve třetí třetině, kdy si Jihlava vytvořila velký tlak. "Šancí jsme měli dost," pokyvuje uznale hlavou Dobrovolný. "Něco nám ale v zápase chybělo. Možná štěstí, možná větší důraz," přemítá dvaatřicetiletý bek. "Navíc třebíčský gólman chytal dobře, měl den," hodnotí výkon Šimona Hrubce. Právě dvacetiletý oddchovanec českobudějovický odchovanec byl největší překážkou pro jihlavské hráče. Všechny jejich střelecké pokusy likvidoval. Kupříkladu tuto: V osmačtyřicáté minutě utkání už zvedal ruce nad hlavu na oslavu gólu nejlepší střelec Dukly Daniel Hodek. Hrubec byl proti - jeho střelu z voleje kryl. Stejně dopadli i další spoluhráči nejzkušenějšího člena výběru trenéra Petra Vlka.

Po šedesáti minutách hry se tak ze zisku tří bodů radovali domácí hráči. Hosté se vraceli domů s prázdnou. Jiří Dobrovolný si ale pochvaluje úroveň zápasu. "Nemyslím, že by tam bylo něco zákeřného, žádné záludnosti. Byl to férový zápas," říká k zatím poslednímu odehranému duelu základní části aktuální prvoligové sezony.

I když Dukla předvedla sympatický výkon hodný derby, chybělo koření v podobě vstřelených gólů - šancí přitom bylo hodně. "Musíme se nad tím zamyslet, rozebrat, vzít si z toho to nejlepší a zlepšit se," dodává Jiří Dobrovolný a už vzhlíží k dalšímu ligovému kolu, ve kterém hostí Dukla sedmý Písek. "Ve středu hrajeme doma, doufáme, že nás lidi podpoří, stejně jak nás podpořili v Třebíči. Byla tam pěkná kulisa. Z Jihlavy bylo hodně lidí, jsme za to rádi," chválí výkon fanoušků v hledišti.

Obránce Jiří Dobrovolný si pochvaloval diváckou kulisu v Třebíči i podporu jihlavských fans. Těch na derby dorazilo odhadem kolem pětistovky. Foto: Zbyněk Zápotočný