Jsme rádi, že jsme alespoň poslední derby vyhráli, říká kapitán Tomáš Ficenc

08.02.2012 / Markéta Částková

Šlágrem 47. kola se bez pochyb stal duel mezi jihlavskou Duklou a Rebely z Havlíčkova Brodu. Rivalové z Vysočiny zkřížili své hokejky letos již počtvrté, přičemž třikrát se z vítězství radovali havlíčkobrodští. Poslední derby však přineslo body pro Jihlavu. "Jsme rádi, že jsme alespoň poslední derby vyhráli," říká kapitán červenožlutých Tomáš Ficenc, který přispěl svým gólem k vítězství Dukly.

Hned po vhození úvodního buly bylo všem jasné, že zápas bude mít obrovský náboj. Jako každé derby, patřilo i to středeční mezi celkem vypjatá utkání. Sám počet vyloučených 11:13 poukazuje na to, že hra pět na pět k vidění příliš nebyla. “Měli jsme hodně a zbytečně vyloučených,“ říká brodský kouč Karel Dvořák.

Jako první měnili skóre domácí v 10.minutě, když početní výhody využil Michal Jeslínek. Gól do šatny přidal o deset minut později Tomáš Čachotský, a o tom, které mužstvo bylo v první periodě úspěšnější se nemělo cenu bavit. Rebelové však do druhé třetiny vlétli s vervou, a jejich snaha byla po zásluze odměněna - brodští vyrovnali skóre na 2:2. “Ve druhé třetině jsme Jihlavu hodně dotáhli, chvílemi i přehrávali,“ chválil Rebely trenér Karel Dvořák.

Konečný verdikt měl padnout až ve třetí třetině. Odpovědnost na sebe převzal muž s „céčkem“ na hrudi, jihlavský bek Tomáš Ficenc. Ve 48. minutě parádně využil přihrávku od Martina Filipa, a prostřelil brodského gólmana Suchana. “Já jsem to tam přečíslil, dostal jsem se do útoku. Martin to viděl, jeho přihrávka šla přesně na moji hůl, takže já už jsem jen vystřelil,“ pochvaloval si Tomáš Ficenc Martina Filipa. Ten se sice poprvé zařadil mezi jihlavské hokejisty již při zápase v Benátkách, ale domácím fanouškům se představil až při derby s Havlíčkovým Brodem. Coby centr první lajny si zahrál po boku Daniela Hodka a Tomáše Čachotského. “Já myslím, že to bylo v pořádku, ta spolupráce. Rychlost tam je, zkušenosti taky,“ smál se Martin Filip. “Martin je zkušený hráč, jsme s nim spokojeni. Nechci ale vyzdvihovat úspěch jednotlivce, dnešní utkání odehráli kluci výborně, a jde o úspěch kolektivu,“ nechal se slyšet Patrik Augusta.

A jak viděl zápas nováček v červenožlutém dresu? “Tohle jsou vyrovnaný zápasy, kde rozhoduje každá maličkost. A v čem jsme byli lepší? My jsme dali 3 góly, ale Brod jen dva,“ vtipkoval Filip. “Byla tady super atmosféra, dost lidí. Ale taky by mě zajímalo, kolik lidí by tady bylo, a jak by to vypadalo, kdyby nebyla část stadionu zavřená…“přemýšlela na hlas posila Jihlavy, Martin Filip. Před tak skvělou diváckou kulisou se hraje moc dobře, a jsme rádi, že jsme mohli jako díky fanouškům věnovat vítězství a tři body,“ dodal Tomáš Ficenc.

Utkání se naštěstí odehrálo bez jakýchkoli scén z řad fanoušků. Oba tábory byly velice slušně zastoupeny, aby podpořily svůj tým. “Od toho se hokej hraje, aby se chodili lidi koukat,“ říká Patrik Augusta. “Je třeba fandit, tým to velice podpoří, ale slušně,“ shodujíc se Patrik Augusta s Karlem Dvořákem.