Vítězství se nerodilo lehce, hodnotí zápas v Mostě Dominik Halmoši

19.02.2012 / Zdeněk Drla

K utkání 50. kola první ligy cestovali hokejisté Dukly Jihlava na led posledního Mostu. Po šedesáti minutách hry se družina trenéra Petra Vlka radovala ze zisku tří bodů po výhře 4:1. "Vítězství se nerodilo úplně lehce, ale zvládli jsme to," oddechl si po zápase na severu Čech gólman Dukly Dominik Halmoši, který se do jihlavské svatyně postavil poprvé od 11. ledna. Připomněl tak dobrý nástup Mostu do zápasu i závěrečný tlak Severočechů.
Dukla se díky sobotní výhře a klopýtnutí Olomouce v Šumperku posunula na třetí místo tabulky. Olomouc má ale zápas k dobru, ve čtvrtek 23. února bude dohrávat odložené 49. kolo s Hradcem Králové.

Tým ex-karlovarského trenéra Václava Baďoučka je už téměř jistým účastníkem barážových bojů. S předstihem se už připravuje na nejdůležitější zápasy sezony. "Ty přijdou na přelomu března a dubna. Proto nyní pracujeme hlavně na kondici," říká Václav Baďouček, který Most převzal před pár týdny po Vladimíru Jeřábkovi, jenž zamířil zachraňovat nedaleký extraligový Litvínov. I když Baníku již "o nic nejde", vstoupili jeho hráči do utkání naplno. "Ze začátku byl Most hodně aktivní. Hráči dobře bruslili, hráli dost do těla. Jsou to mladí kluci, ale s tím jsme počítali," ohlíží se za zápasem jihlavský obránce Tomáš Kolafa.

Dukla ale postupně přebírala aktivitu a začala udávat tempo. "V první třetině jsme dali dva góly a to myslím rozhodlo," připomíná Dominik Halmoši dva přesné zásahy Rostislava Maleny a Radka Hubáčka z desáté a třinácté minuty. Dvougólové vedení museli červenožlutí pečlivě hájit. "Věděli jsme, že se jim podařilo otočit zápas s Olomoucí, na to nás trenéři zvlášť upozorňovali. Museli jsme si na to dát pozor," popisuje Halmoši průběh minulého domácího zápasu Mostu, kdy Severočeši přehráli Olomouc 4:2. "Když na konci druhé třetiny snížili na 1:2, nebylo to nic příjemného," dodává. "O tom, že Most dokázal otočit z 0:2 na 4:2 zápas s Olomoucí jsme věděli, navíc trenér nám to připomněl po první třetině, že vedení 2:0 ještě nemusí nic znamenat. Sice jsme dostali na 2:1, ale naštěstí jsme odpověděli, když hned na začátku třetí třetiny dala první lajna gól na 3:1. To byl asi zlomový okamžik," přemítá Tomáš Kolafa.

Gól Tomáše Čachotského z jedenačtyřicáté minuty byl rozhodujícím momentem zápasu i podle trenéra domácích. "Utkání hodně ovlivnil právě třetí gól, kdy jsme špatně vstoupili do třetí třetiny. Řekli jsme si, že máme ještě dvacet minut na to dát gól a uhrát třeba remízu, ale po pár desítkách vteřin to bylo jinak," smutnil hned po utkání Václav Baďouček.

Definitivní podobu skóre dal v 59. minutě mladý útočník Martin Vysloužil. Tři body tak putovaly na Vysočinu. "Nechci říct, že to bylo povinné vítězství, protože v Mostě se nehraje dobře. Soupeř je důrazný, dobře se pohybuje. Nic jednoduchého to nebylo," zhodnotil vystoupení svého týmu trenér Petr Vlk.

Pro Dominika Halmošiho to byl po delší době zápas, ve kterém se postavil do branky coby jednička. "Cítil jsme se fajn. Hned na začátku jsme něco chytil, takže jsme se docela rychle dostal do pohody. Jsem moc rád, že nám to vyšlo," oddechl si po výkonu v Mostě, když zlikvidoval 33 soupeřových pokusů. "Bylo tam sice pár kritických situací, ale spolu s obránci jsme to vyřešili na jedničku," dodává spokojeně čtyřiadvacetiletý gólman.

Dominik Halmoši se do branky Dukly postavil poprvé od 11. ledna. Foto: Zbyněk Zápotočný