Hokej se hraje na góly a ne na šance, ví dobře Martin Filip

04.03.2012 / Lukáš Souček

Martin Filip. Zřejmě nejsledovanější hokejista celé čtvrtfinálové série mezi Hradcem Králové a Jihlavou. Jeho příběh je unikátní. Letošní sezonu zahájil jako hráč krajské ligy ve Vrchlabí a jako trenér mládeže v Hradci Králové. S blížícím se závěrem sezony byl osloven Jihlavou, kývl na nabídku a znovu začal sbírat kanadské body, především asistence, v první lize. Co by to bylo za příběh, kdyby v nejdůležitější části sezony, vyřazovacích bojích, Jihlava nenarazila právě na Hradec Králové.

Jihlavští hokejisté v pátek nezvládli nástup do utkání a prohráli gólem z patnácté sekundy. V sobotu svěřencům trenéra Vlka nástup rovněž nevyšel. „Soustředili jsme se na to, abychom na začátku utkání nedostali špatný gól jako včera a místo toho jsme dostali čtyři,“ řekl bezprostředně po sobotním utkání Martin Filip. „Takže to teď musíme zase přehodnotit. Dostali jsme čtyři špatné góly. Hradci na začátku vyšlo úplně vše, na co sáhnul,“ zamyslel se.

„Pak jsme se z toho sice oklepali, zlepšili jsme hru, ale už jsme nedali ten kontaktní gól na 4:3, který by dostal Hradec pod tlak. Určitě jsme zápas mohli ještě vyrovnat. Snaha byla, ale bohužel to nevyšlo,“ pokrčil rameny jihlavský centr. Chválu na brankáře Čecha sice nevyslovil, určitě ale dobře ví, že dvě utkání doma Hradec vyhrál právě díky sérii neuvěřitelných zákroků, který hradecké brankář proti střelcům Jihlavy předvedl.

Jihlavští měli zejména ve druhé třetině sobotního duelu nespočetné množství gólových šancí, ale vytěžit dokázali pouze jedinou branku. „Šancí jsme měli spoustu, hra se zvedla, ale nám tam nespadne nic takového laciného. Nechci říct, že Hradec dal laciné góly. Ale my když máme šanci, tak potřebujeme, aby nám tam něco spadlo. Na branku se hodně nadřeme a to je pak znát,“ vysvětluje Filip, který si v play-off zatím připsal jednu asistenci.

Martin Filip

V sérii už jsou odehraná čtyři utkání a Jihlava v celkovém součtu jednoznačně na počet vyložených šancí vede. Koncovka ovšem jihlavské střelce trápí. „No, je to špatný, že hokej se hraje pořád na góly,“ říká s lehkým úsměvem na tváři. „Na šance sice vedeme, ale je potřeba dávat ty góly,“ dodává.

Martin Filip si ve svém věku na vytíženost rozhodně stěžovat nemůže. Vždyť v posledních šesti dnech odehrál hned pět utkání a další ho v neděli čeká ve vrchlabském dresu. „Náročné to samozřejmě je. Každý, kdo dělá nějaký sport, tak ví, že i každé dva zápasy za sebou jsou hodně náročné,“ vysvětluje. „Chce to dělat věci okolo, snažit se být v pozitivní náladě a věřit, že to bude fungovat,“ prozrazuje svůj recept, jak zvládnout takovou porci utkání v krátkém čase.

Speciální zápasový rytmus zřejmě vyžaduje i důkladnou regeneraci. Jak na to jde právě Martin Filip? „Vyklusat se, vyjet na kole, hodně pít, dobře jíst a odpočívat co to jde,“ popisuje svůj mezizápasový program a následně reaguje na další otázku ohledně divácké návštěvy. „Určitě to bylo příjemné překvapení. Hradci se ta agitace na play-off povedla a lidi přišli. Hokej se přece pro lidi hraje, potom to má nějaký smysl,“ říká Filip. Pro něj je série pestřejší ještě víc. Nejen proto, že v hradeckém klubu působí jako trenér mládeže.

Centr druhé formace má neuvěřitelnou bilanci na vhazování, která celá pětce usnadňuje pohyb jak v útočném, tak obranném pásmu. Jaký je Filipův recept na vhazování? „Tak to přece nemůžu prozradit. Ale časem stráveným v posilovně to určitě nebude,“ směje se i po druhém nepovedeném utkání. Martin Filip dobře ví, že série je hodně dlouhá a dvě prohry ještě nic neznamenají. Zůstává pozitivně naladěný.

Martin Filip

Zranění z pátečního utkání ze sestavy vyřadilo útočníky Tomáše Karpova a Jana Bergera. Příležitost tak dostal syn Martina, Daniel Filip, který vede kanadské bodování hradeckých juniorů. „Ve středu jsme spolu hráli ve Vrchlabí, dnes proti sobě a před třemi lety společně v hradeckém dresu. Je to určitě taková raritka,“ usmívá se a pokračuje: „Je trošku škoda, že ho tam na chvíli dnes nevypustili. Ve třetí pětce na centru hrál myslím Chmelda (pozn. red. Lukáš Chmelíř). Pro diváky je to určitě zajímavé. Loni jsme nastoupili proti sobě ještě v přípravě s Vrchlabím,“ vzpomíná na sezonu, kdy ještě tým z Krkonoš hrál v první lize.

Hodně diskutovaným mužem čtvrtého čtvrtfinále je hradecký Jiří Kadlec, který do výsledku promluvil hattrickem v rozmezí pouhých jedenácti minut. „Dnes to tam dostal párkrát pěkně předložené. Zbytečně o tom nepřemýšlel a je pravda, že on ten gól dát umí,“ uznává kvality svého bývalého spoluhráče a závěrem dodává: „Musíme proměňovat alespoň každou druhou šanci. To by nám mělo na postup stačit.“