Dukla se s Královskými lvy utká na extraligovém ledě

06.08.2012 / Zdeněk Drla

Ještě před pár měsíci zde zuřily líté boje extraligového finále, nyní bude pardubická ČEZ Arena svědkem přípravného utkání mezi Hradcem Králové a Jihlavou. Právě pardubický hokejový stánek je dočasným azylem hradeckých hokejistů, kteří kvůli vleklému sporu mezi městem a nájemcem hradecké hokejové haly stále nemají vlastní led.
Zápas mezi čtvrtfinalisty play-off z minulé sezony Hradcem Králové a Duklou Jihlava se odehraje v úterý 7. srpna od 17 hodin ve velké hale ČEZ ARENY v Pardubicích. Pokud do východočeské metropole nevyrazíte osobně, můžete sledovat tradiční textový onlajn od kolegy Sannyho Muharema z hradecké redakce.

Hradec Králové vstupuje do nového soutěžního ročníku první ligy s novou identitou. Na tiskové konferenci 1. srpna představilo vedení klubu nové logo i název. Zapomeňte na dřívější název HC VCES Hradec Králové, teď budou v hokejových arénách bojovat Královští lvi Hradec Králové. Nová tvář klubu má ale bohužel jednu pihu na kráse. Hradecký klub nemá zatím vlastní led. Na stadionu v Hradci Králové není kvůli vleklému sporu mezi městem a nájemcem haly podle dostupných informací led a tak musí družina nové trenérské dvojice Martin Hosták David Pospíšil dojíždět do sousedního krajského města – 27 kilometrů vzdálených Pardubic. Hradečtí dorostenci, kteří se již také začali připravovat na novou sezonu na ledě to mají ještě dál. Jezdí téměř sedmdesát kilometrů do Nymburka.

A-tým Východočechů se dostal poprvé na led s týdenním zpožděním, proto se neodehrál ani první plánovaný přátelák s Jihlavou, který byl na programu již 31. července. „Hradec je ve složité situaci, po oboustranné dohodě jsme se rozhodli první utkání zrušit. Před zápasem by měli za sebou teprve jeden trénink," vysvětlil jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban. Na první měření sil se svým čtvrtfinálovým soupeřem z posledního play-off si tak musela Dukla týden počkat. „Možná se zápas odehraje na neutrální půdě,“ připustil po zrušení prvního utkání organizační manažer Královských lvů Robert Horyna. „Každopádně budeme dělat vše pro to, aby se druhý zápas hrál," slíbil. A slib dodržel.

Zajímavý duel dvou týmů, které i v nadcházející sezoně pomýšlejí na nejvyšší patra tabulky, uvidí v úterý večer pardubická ČEZ Arena. Vstup na utkání, které začíná v 17 hodin, je zdarma.

Po prvních zápasech

Oba úterní soupeři už mají za sebou první přípravná utkání. Královšti lvi cestovali minulý čtvrtek do Benátek nad Jizerou. V úvodu zápasu se sice dostali do vedení, benátečtí hokejisté ale dokázali ve svém hájemství, které platí za nejstudenější stadion v první lize, odpovědět čtyřmi góly během osmnácti minut. Hradec ještě v závěru druhého dějství snížil na 2:4, víc gólů už nepadlo.

Dukla si k původně druhé prověrce před sezonou (tou první měl být právě zmiňovaný zrušený duel s Hradcem Králové – pozn.aut.) pozvala atraktivního soupeře. Na Horácký zimní stadion dorazila v pátek vpodvečer Francie. Trenér reprezentace země galského kohouta Dave Henderson přivezl na Vysočinu z Ostravy, kde se Francouzi připravují od konce července, družinu mladíků bojujících o francouzský národní dres. Výrazně omlazenou sestavu vyztuženou zkušenými oporami představil i jihlavský trenér Petr Vlk. Při prvním přípravném zápase na Horáckém zimním stadionu (v seniorské kategorii) byl k vidění svižný hokej s řadou šancí. Do vedení šla první Dukla zásluhou Martina Filipa, stejně jako Hradci jí ale vedení nevydrželo. Francie během 14 minut otočila stejně jako Benátky čtyřmi góly. Dukla zbraně nesložila a přesnými zásahy Ondřeje Malce a Michala Jeslínka výsledek zdramatizovala. V závěrečné dvouminutové power-play dokonce sahala po vyrovnání. Utkání s Francií, které sledovalo v ochozech 543 diváků, skončilo poměrem 4:3 pro zahraniční soupeře.