Gólman čekal, co budu zase před ním vymýšlet, směje se Filip Matějka

09.08.2012 / Zdeněk Drla

Měli zaděláno na vítězství, nakonec z toho byl pomyslný bod za remízu 3:3. Hokejisté Dukly Jihlava měřili síly s Královskými lvy z Hradce Králové netradičně na extraligovém ledě úřadujících mistrů z Pardubic. "V pardubické hale hraju rád. Vždycky si představím tu atmosféru extraligového play-off," říká mladý útočník Filip Matějka, který se v úterý vpodvečer stal králem samostatných nájezdů, jnež následovaly bezprostředně po skončení přípravného utkání. Proměnil oba dva své pokusy - a každý jinak.

Bylo to zvláštní odpoledne s nadsázkou by se dalo říct, že situace připomínala legendární komedii Kulový blesk. V Jihlavě bojovala Olomouc s Pískem o první body do tabulky třetího ročníku Regionálního poháru ve stejné chvíli, kdy Dukla hrála přátelák s Hradcem Králové pro změnu na ledě extraligových Pardubic...

Zápas na Horáckém zimním stadionu opanoval tým z hanácké metropole, duel v Pardubicích vítěze po šedesáti minutách nepoznal, i když nakročeno k pomyslným třem bodům měla lépe jihlavská Dukla. "Měli jsme docela dobrý vstup do utkání," ohlíží se za úterní konfrontací s rodícím se kádrem loňského čtvrtfinalového soupeře Dukly v play-off Filip Matějka. Na změnu skóre ale čekali diváci v ČEZ Areně, kde ještě před pár měsíci zuřily líté boje o extraligový grál, až do poloviny utkání, kdy se prosadil mladý jihlavský útočník Martin Vysloužil. Stejný hráč přidal o šest mnut později druhý přesný zásah (u prvního gólu mu asistovali Adam Zeman a Tomáš Čachotský, při druhém gólu slavil společně s Martinem Filipem a Michalem Veleckým - pozn. aut.). Když na začátku třetího dějstí přidal ve vlastním oslabení gól Adam Pometlo, vypadalo to na jasné vítězství. Zdání ale, jak tvrdí stará pravda, klame. "Vedli jsme 3:0, ale ve třetí třetině jsme trochu zaspali. Soupeř nám dal gól a dostal se tím na koně, do konce zápasu dokázal srovnat," lituje ztraceného náskoku dvacetiletý věčně pozitivně naladěný forvard. "Byli jsme zbytečně vylučovaní, oslabení nás stálo hodně sil," hledá jednu z možných příčin hradeckého vzestupu ve třetím dějství, kdy všechny tři góly Východočechů padly v rozmězí 46. až 57. minuty.

Do Pardubic, od Hradce Králové vzdálených necelých třicet kilometrů, dorazila početná výprava fanoušků hradeckého týmu, který v nové sezoně vystupuje pod novým názvem Královští lvi. V hledišti byly k vidění i červenožluté barvy Dukly. Jaké to bylo hrát v hale extraligových mistrů? Filip Matějka se sem vrací rád. A nejen jako hráč, ale i fanoušek. "V pardubické hale hraju rád, Je moje oblíbená," vyznává se Filip a přidává své zážitky z druhé strany mantinelu. "Na konci extraligové sezony v play-off většinou Pardubice narazí na Liberec. A za Liberec hraje můj bratranec, tak se na něj jezdím dívat, takže když hráli play-off v Pardubicích, byl jsem tam. Ta atmosféra je skvělá, něco neuvěřitelného těch deset tisíc lidí v hledišti," vzpomíná na semifinálovou bitvu z přelomu března a dubna, kterou Pardubice vyhrály 4:2 na zápasy. "Teď tam bylo podstatně míň lidí, ale já si vždycky představím tu atmosféru play-off, pardubická hala mě celého pohltí," popisuje.

Ale zpět k zápasu mezi Hradcem a Duklou. Po skončení třetí periody se oba týmy dohodly na penaltovém rozstřelu. A to přišla chvíle Filipa Matějky, který si seniorskou premiéru odbyl již v uplynulé sezoně na ledě Ústeckých lvů. Tehdy za "velkou" Duklu dokonce prolil první kapky krve. Nyní se postavil proti služebně mladším lvům, tentokrát těm královským. Na strážce jejich klece Jakuba Čecha vytáhl svoji parádičku ála Marián Gáborík. "V nájezdech jsem jel až jako třetí. To jsem prohrávali 0:1, takže jsem musel dát, aby se pokračovalo. Zkusil jsem to z otočky a vyšlo to," říká Filip Matějka. Kdo navštěvoval v uplynulé sezoně pravidelně zápasy juniorského týmu Dukly, mohl tuto Filipovu fintu spatřit na vlastní oči. "Viděl jsem to na internetu, párkrát jsem si to vyzkoušel na tréninku, v zápase jsem to použil až loni v juniorce. Třikrát mi to vyšlo a proti Hradci taky," chlubí se svojí stoprocentní úspěšností.

V Pardubicích ale penaltová loterie ještě nekončila, vyrovnávacím gólem si řekla Dukla o pokračování série. Do středového kruhu se znovu postavil Filip Matějka... "Prohodilo se pořadí, začínali jsme my. Gólman čekal, co budu zase před ním vymýšlet, s tím jsem počítal. Trochu mi vystrčil hůl a půlku brány měl volnou. To už potom bylo lehké dát. Pustil to. Kluci se mi potom smáli, že jsem dal oba góly pod ledem," uzavírá možná nový "nájezdový specialista" Dukly.

Filip Matějka si svoji premiéru v seniorském hokeji odbyl na ledě Ústeckých lvů. Teď bojoval proti lvům královským, proti nim se prosadil v samostatných nájezdech. Foto: Zbyněk Zápotočný