Nečekali jsme, že nám tolik naloží, mrzí prohra ve Znojmě Michala Veleckého

18.08.2012 / Zdeněk Drla

Že padá v přípravných zápasech Znojma hodně gólů, se vědělo. Ale že jich Orli dopraví do jihlavské sítě hned osm, čekal z fanoušků Dukly málokdo. Přitom začátek čtvrtečního utkání Regionálního poháru mezi Orly a Duklou podobnému průběhu nenasvědčoval. Po první dvacetiminutovce se šlo do kabin za nerozhodného stavu 1:1. Vedení se ujali hosté zásluhou slovinského obránce Matice Podlipnika, domácí ale stihli během necelých tří minut srovnat. O vysoké výhře rozhodli Orli ve druhé třetině, kterou vyhráli 6:0! „Nečekali jsme, že nám tolik naloží. Ale hráli dobře, zkušeně. Působili dojmem, že jsou sehraní a mají spolu něco odehrané,“ hodnotí soupeře červenožlutých ve čtvrtečním duelu na jihu Moravy útočník Michal Velecký. V závěrečném dějství se sice častěji gólově prosazovali jihlavští hráči, na lepší výsledek než 8:4 z pohledu Znojma to však nestačilo.
Na fotografie ze zápasu se můžete podívat zde. Autor: Libor Duchoň

V dosavadních pěti přípravných zápasech Orlů padlo vždy deset a více gólů. To musí oku znojemského fanouška lahodit. Zatím nejvyšší výhru zaznamenali svěřenci trenéra Martina Stloukala ve čtvrtečním pohárovém utkání. Přitom průběh první třetiny nenasvědčoval tomu, že by se mělo skóre na znojemské kostce příliš často měnit. Řadu šancí zlikvidoval svými zákroky jihlavský gólman David Rittich, také jeho znojemský protějšek Filip Landsman se činil.

Jako první se ze vstřeleného gólu radovala Dukla, hlavně jeho autor, mladý obránce Matič Podlipnik. „Jsem šťastný, že jsem dal první gól za Jihlavu,“ hlásil po návratu ze Znojma dvacetiletý rodák ze slovinské Jesenice a přidal svůj pohled na úvodní část zápasu. „První třetinu jsme hráli docela dobře, bylo to i hodně vyrovnané,“ poukazuje na skóre po skončení úvodního dějství.

Znojmo má naordinován ofenzivní styl hry a ten předvádělo od úvodního vhazování. „V první třetině to ještě výsledkově šlo, ale z pohledu naší první lajny jsme do zápasu vstoupili špatně. Zamkli nás ve třetině, jako bychom jim zaplatili dvacet korun za kolotoč,“ říká s trpkým pousmáním útočník Michal Velecký.

Očekávané gólové hody, na které se těšili domácí fanoušci, kterých do místní arény dorazilo kolem třinácti stovek, přišly hned po příchodu obou týmů z kabin. Stačily rovné čtyři minuty a Znojmo vedlo 4:1. „Hned v prvním střídání jsme dostali gól. Špatně jsme si pokryli hráče. V dalším střídání další gól. A to nás asi položilo. Potom jsme už byli zakřiknutí a čekali jsme, co s námi provedou,“ popisuje nevydařený vstup do druhé dvacetiminutovky Michal Velecký. „Přestali jsme hrát a hned na začátku nám nasypali ty rychlé góly a pak už to byl moc velký gólový rozdíl. Oni byli na kobylce a pro nás bylo těžké hrát,“ doplňuje ho Matic Podlipnik. Znojmo se ujalo vedení 4:1 a kontrolovalo hru.

Krátce po čtvrtém znojemském zápisu do kolonky vstřelených gólů se před Landsmanovou brankou strhla mela. Pěstmi se do sebe pustili znojemský obránce Aleš Sova, který oblékal i halvíčkobrodský dres a bývalý Tatranský Vlk Ondřej Malec. Výsledkem byly krvavé Sovovy šrámy a předčasný odchod obou aktérů potyčky do sprch. „Malčíny bitku vyhrál, to nás mohlo nakopnout, ale bohužel jsme hned nato dostali v oslabení další gól a pak se to s námi vezlo,“ připomíná první využitou znojemskou přesilovku Michal Velecký. „Ve druhé třetině to vypadalo, jako bychom byli všichni unavení. Nevím jak ostatní, ale já jsem se tak cítil,“ dodává zanedlouho pětadvacetiletý útočník, který v minulé sezoně oblékal dres Šumperka, nyní bude hájit jihlavské barvy.

Než siréna odhoukala konec druhé třetiny, prosadili se Orli ještě dvakrát. Potvrdili tak, že jim naordinovaný ofenzivní styl hry svědčí. „Vždycky jeden bek sjížděl do brány na zadní tyčku, to se hodně těžko bránilo, protože najednou tam byli čtyři hráči místo třech. Bylo těžké to pokrývat. Tím nás přečíslovali a vytvářeli si tlak,“ přidává rozbor soupeřovy hry jihlavský útočník Jakub Kadlec. „Hráli hodně útočně, beci se vůbec nebáli jít do brány. Navíc, když tam byl nějaký puk, tak šli ve třech hráčích na dorážku, takže gólman to měl hodně těžké,“ doplňuje.

S nepříznivým průběžným výsledkem 1:7 se snažila Dukla něco udělat ve třetí třetině, kdy skórovala třikrát. Postupně se prosadili Čachotský, Hodek a Polcar. „Tomáš Čachotský tam dobře ujel, povodil gólmana, jeden gól jsme dali z přesilovky, při třetím gólu výborně zahrál Polci (Michael Polcar – pozn. aut.). Přečetl parádně situaci a dal gól nad vyrážečku,“ popisuje přesné zásahy svých spoluhráčů Michal Velecký. „Alespoň se nám podařilo porazit Znojmo v jedné třetině,“ uzavírá trpce hodnocení zápasu.

Ještě zbývá zodpovědět jednu otázku. Už se přihlásil týmový pokladník o zápisné za první gól Matice Podlipnika? „Zatím mi nikdo nic neříkal, ale samozřejmě rád zaplatím, když mi kapitán řekne,“ směje se slovinský bek a jedním dechem dodává: „Jen doufám, že to nebude můj poslední gól, že ještě nějaké přidám v sezoně.“

Odveta v závěru přípravy

Dukla se znovu se Znojmem utká v odvetě v úterý 4. září na Horáckém zimním stadionu. Mají hráči recept na úspěch? „Uvidíme, jaké změny nebo pokyny proběhnou v kabině, protože za ten dnešní výkon jsme u trenéra v ceně určitě nestoupli,“ konstatuje Velecký. „Budeme se ale rozhodně snažit podat lepší výkon. Hlavně doma musíme předvést něco lepšího než prohru 4:8,“ slibuje fanouškům a věří, že si jich v závěru přípravy najde cestu na stadion co nejvíc.

Tabulka Regionálního poháru:

1. Orli Znojmo	    4   3   1   0   0   0  27:17  11
2. HC Olomouc	    4   2   1   0   0   1  13:10   8
3. SK HS Třebíč	    3   1   0   0   2   0   7:8    5
4. HC Dukla Jihlava 3	1   0	0   0   2   7:10   3
5. IHC Písek        4   0   0   0   0   4   7:16   0