Nečekali jsme, že to bude s Hradcem tak jednoduché, divil se Ondřej Malec

13.09.2012 / Kamil Nečas

Hokejisté Dukly již vyměnili přípravné úterní zápasy za – pro první ligu tradiční – středy. Právě ve středu 12. září odstartoval již dvacátý ročník druhé nejvyšší hokejové soutěže u nás. Jihlavané narazili v úvodním střetnutí na soupeře, kterého v minulé sezóně poslali na prázdniny. Klub z Hradce Králové přes léto stačil změnit jméno i logo, nadále však budil v hráčích respekt – v loňském čtvrtfinále totiž nedal Jihlavě nic zadarmo. Tentokrát ale Královští lvi dostali přes tlapy, domácí Dukla je přehrála v poměru 7:1. „Nečekali jsme, že to bude s Hradcem takhle jednoduché,“ divil se po zápase Ondřej Malec.

Královské lvy v Jihlavě přivítala pochmurná obloha a déšť. A jejich náladu na stadionu nezvedl ani nástup do první třetiny. Než se stačili, jak se říká, rozkoukat, už prohrávali 0:2. Dukla předvedla přímo ukázkový začátek sezóny – během necelé minuty se jí podařilo zásluhou Daniela Hodka a Michala Jeslínka vsítit dvě branky. „Měli jsme parádní vstup do utkání. Dalo nám to jistotu do hokejek,“ říká Ondřej Malec. „Když vedete ve druhé minutě už 2:0, zklidní vás to. A myslím, že ten náš začátek Hradecké nahlodal,“ přikyvuje souhlasně hlavou trenér Dukly Petr Vlk. Z tak tvrdého direktu se těžko vzpamatovává, a když domácí do deseti minut přidali další dva góly, bylo víceméně jasno, kdo bude tento zápas ovládat. „Od té první třetiny se pak odvíjel celý zápas,“ říká Malec. On sám se jako dvoubrankový střelec na vysoké porážce soupeře podílel. A nechybělo málo a mohl si připsat hattrick. Nabízená možnost mu ale několikrát proklouzla mezi prsty. „Měl jsem to vzít na sebe a nevracet puk Danu Hodkovi. Sypu si popel na hlavu,“ usmívá se sympatický útočník.

Po suverénně vyhrané dvacetiminutovce nastoupili Jihlavští do druhé části trochu vlažně. „Úvod druhé třetiny nebyl z naší strany ideální, protože jsme se dostali pod tlak,“ hodnotí Vlk začátek prostřední části. Dukla se však postupně znovu sebrala, což stvrdil svým gólem navrátilec z trestné lavice, Michal Velecký. Po odehraných čtyřiceti minutách již svítil na tabuli stav 7:0, a to už zavánělo trochu exhibicí. Rychlý gól ze začátku třetí třetiny však domácím zchladil hlavy. „Za stavu 7:0 už není koncentrace na zápas taková, jaká by měla být. Kluky jsme o pauzách upozorňovali, že s takovým mančaftem, jaký má Hradec, se nedá polevit ani na vteřinku. Je škoda, že tam ten gól dotlačili,“ lituje lodivod domácí střídačky.

Tak jednoznačné vítězství nad Královskými lvy čekal asi málokdo. Jak ve zmiňovaném loňském čtvrtfinále, tak v letošní přípravě, předvedli Hradečtí vyrovnané výkony. „Výsledek zápasu pro Hradec nevypadá příznivě, ale já musím říct, že byli hodně nebezpeční v protiútoku, mají tam šikovné kluky,“ chválí svěřence trenérského dua Hosták – Pospíšil domácí kouč. Navíc uznává, že nebýt rychlého vedení domácích borců, mohl zápas vypadat odlišně: „Bodovali jsme hned v prvním střídání, ale tomu předcházel závar před naší brankou, kdy jsme gól klidně mohli dostat my. Tam se odrazil puk, dostal se na červenou a my jsme skórovali. Ale nebýt toho, zápas se mohli odvíjet úplně jinak.“

Na fanoušky, z nichž mnozí byli po výsledcích v přípravě skeptičtí, udělal výkon domácích dojem. Mnozí se ale ptali, jak je možné, že předtím to nešlo a nyní Dukla konečně hraje svoji hru? „Za výhrou jsme si šli pohybem, důrazem a přímočarostí,“ dává odpověď Vlk. To vše v minulých zápasech chybělo. O touze po vítězství a dravosti však po tomto zápase nelze pochybovat. Nezbývá než doufat, že forma hokejistům vydrží a urvou body i v dalších těžkých zápasech, které je čekají. „Takový zápas, jako byl ten s Hradcem, je pro nás povzbuzením. Snad se nám podaří vlítnout i na Třebíč a body zůstanou doma,“ vyslovuje přání všech příznivců jihlavského hokeje Ondřej Malec.