Dukla přivítá šestém kole na vlastním ledě Písek. Uspěje proti Jihočechům?

25.09.2012 / Zdeněk Drla

Třetí zápas v pěti dnech. Kolotoč prvoligové sezony se roztočil naplno a díky prvnímu vloženému pondělku se teď hraje obden. Jihlavská Dukla se díky losu představí opět doma, na svém ledě přivítá Písek, tedy soupeře, s nímž se v letním Regionálním poháru dvakrát poměřila a dvakrát slavila úspěch. V dosavadních pěti kolech mají Jihočeši stejnou bilanci vyhraných a prohraných zápasů jako Dukla, dva ku třem. V tabulce jim kvůli horšímu skóre patří devátá příčka.
Duel mezi Duklou Jihlava a IHC Písek začíná na Horáckém zimním stadionu ve středu 26. září 2012 v tradičních 17:30 hodin.

Písek v přípravě úspěšný nebyl

Širší kádr jihočeského Písku čítá sedmatřicet jmen převážně mladých hráčů. Věkový průměr přesahuje lehce 23 let. Nejde však o soubor mladíků bez zkušeností. Na soupisce najdeme hned celou řadu ostřílených prvoligových matadorů i šikovných hráčů z juniorských týmů například Kladna, se kterým jihočeský klub spolupracuje.

Výsledky Písku

• v přípravě
Písek - Olomouc    2:4
Písek - Znojmo 	   3:7
Jihlava - Písek    3:1
Kladno - Písek 	   7:1
Třebíč - Písek 	   6:1
Písek - Benátky    1:4
Písek - Jihlava    4:5(sn)
Havl. Brod - Písek 8:0
Písek - Třebíč 	   2:4

• v sezoně:
Písek - Most 	   4:2
Litoměřice - Písek 4:1
Písek - Šumperk    7:4
Benátky - Písek    5:4
Písek - Kadaň 	   2:4

Kapitánem je jedenačtyřicetilet útočník Zdeněk Šperger, ani jména Josefa Slavíka, Petra Obdržálka, Jana Kanova, Vladimíra Kameše či JIřího Drtiny nejsou fanouškům neznámá. Navíc v brance jediného jihočeského prvoligového celku nastupuje Dominik Halmoši, který loni působil v Jihlavě.

V letní přípravě měl Písek v plánu odehrát deset přípravných zápasů, nastoupil nakonec pouze k devíti z nich, z toho sedm bylo započítáváno do Regionálního poháru. Tým odmítl odcestovat do Znojma k odvetě s místními Orly kvůli obavám o zdraví hráčů poté, co se první vzájemné utkání nedohrálo celé (rozhodčí Dvořák tehdy za stavu 7:3 pro Znojmo zápas ukončil necelé dvě minuty před koncem kvůli hromadné potyčce - pozn. aut.). Navíc "dvojzápas" s Olomoucí byl sehrán "na půli cesty" v Jihlavě (do tabulky RP se započítal výsledek prvního zápasu 4:2 pro Olomouc, druhým výsledkem pak byly samostatné nájezdy, ve kterých Hanáci vyhráli 2:1 - pozn. aut.).

Z devíti "přáteláků" vytěžili Písečtí jednu jedinou remízu, když právě s Duklou prohráli 4:5 až po samostatných nájezdech. Ve zbylých případech odcházeli z utkání poraženi.

Velkou ránou pro celý tým byla rezignace hlavního trenéra Josefa Řeháčka, který v Písku skončil na vlastní žádost z osobních důvodů jen den před startem nového soutěžního ročníku první ligy. Jeho místo zaujal trenér píseckých juniorů Jindřich Setikovský, jenž vede tým doposud.

V lize si Písek nevede nejlépe. V pěti kolech vybojovali jeho hráči šest bodů - tedy stejně jako Dukla - nutno ovšem podotknout, že prozatím nehráli ještě s žádným týmem z předpokládané špice tabulky.

Dukla vs. Písek: Střelecké probuzení Jihlavy?

Jihlavská Dukla má za sebou pět úvodních kol, ve kterých potkala vemi těžké soupeře z vrchní poloviny tabulky, protože i Hradec Králové, byť se nyní možná i kvůli vleklým problémům s halou výsledkově trápí, potvrzuje v posledních letech svojí účastí v play-off příslušnost k prvoligové špičce. Nyní jsou v kalendáři zápasů Dukly na programu "přijatelnější" soupeři. "Pozor, ale Havlíčkův Brod je hodně silný," upozorňuje bleskově útočník Michal Velecký, jenž věří v následujících kolech v bodové zisky svého týmu. Zároveň ale varuje: "Možná to jsou "slabší" soupeři, ale rozhodně je nemůžeme podcenit už před zápasem."

Slabší nebo silnější? Jak to vlastně je? "Slabší soupeři v lize nejsou. Ta je letos hodně vyrovnaná, hlavně na začátku soutěže," míní další útočník Roman Maliník, kterého mrzí pondělní neúspěch v Mladé Boleslavi. "Ve středu hrajeme doma, takže se musíme snažit o to víc. Musíme se odrazit. Po prohře v Boleslavi je potřeba se posunout na nějakou vlnu a začít vyhrávat, shodit to ze sebe a jít do dalšího zápasu s tím, že uspějeme. Musíme se ještě víc semknout a začít vyhrávat," má jasno dvaadvacetiletý útočník. "I když vyhŕajeme třeba jen o gól, tak každá výhra se počítá. Musíme makat naplno," dodává jedním dechem.

"Vyhrává se a prohrává - to je hokej," říká k dosavadním pěti duelům, v kterých se Dukla z vítězství radovala pouze dvakrát, naopak třikrát odjížděla poražena. Navíc i střelecká potence hráčů v červenožlutých dresech trochu pokulhává. Po sedmigólové kanonádě proti Hradci Králové v samém úvodu soutěže dokázali v následujících čtyřech zápasech skórovat už jen šestkrát - z toho třikrát proti Olomouci. Třebíči, Ústí a naposledy Boleslavi dokázali dát vždy jen jeden gól.

"Teď je ta správná chvíle, abychom se zvedli a začali dávat zase góly. Nejhorší soupeře, kteří mohli být, z čela tabulky, už máme za sebou," burcuje před zápasem s Pískem Roman Maliník. "Ještě nás čeká silný Havlíčkův Brod," poukazuje na příští tředu, kdy Dukla v rámci osmého kola sehraje regionální derby s Rebely.

LONI PROTI SOBĚ, NYNÍ SPOLU. Tahle se proti sobě loni postavili jihlavský obránce Tomáš Petráček (ve žlutém) a útočník Jiří Ferebauer. Nyní se oba potkávají v týmu Jihočechů. Písek nyní spolupracuje s Jágrovým Kladnem, Petráček je kladenským odchovancem. Foto: Zbyněk Zápotočný

6.kolo: středa 26. září 2012

HC Benátky nad Jizerou - HC Rebel Havlíčkův Brod (17:30)
HC Dukla Jihlava - IHC Písek (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč - BK Mladá Boleslav (17:30)
HC Slovan Ústečtí Lvi - HC Olomouc (17:30)
Královští lvi Hradec Králové - HC Stadion Litoměřice (18:00)
Salith Šumperk - HC Most (18:00)
SK Kadaň - HC Berounští Medvědi (18:00)