Snad budu ve svých výkonech pokračovat, věří David Rittich

11.10.2012 / Kamil Nečas

Do desátého kola prvoligové soutěže přiřkl los Dukle soupeře z Litoměřic. Severočechům se zatím v každém zápase, vyjma prvního, povedlo urvat nějaké body, celkem jich získali 18. Naproti tomu Jihlavané povětšinou střídali vysoké výhry s utrápenými prohrami o jedinou branku. Domácí však na Litoměřice nastoupili ve velkém styly a celkem sedmkrát jim vymetli branku. Přitom ani jednou neinkasovali. David Rittich, který si připsal teprve svůj čtvrtý start mezi muži, se radoval z vychytané nuly: „Povedlo se to, jsem moc rád. Doufám, že v takových výkonech budu pokračovat.“

Pokud někdo zvažuje, zda chodit ve středu na hokej, nebo ne, mohou mu výsledky jihlavských hokejistů posloužit jako dobré vodítko. Až na ubojovaný zápas se smutným koncem proti Rebelům Dukla vždy naplno bodovala a soupeře smetla vysokým přídělem branek. Nejinak tomu bylo i proti Litoměřicím, které se před střetnutím s Duklou vyhřívaly na překvapujícím čtvrtém místě. „Určitě jsme nečekali, že uhrajeme takový výsledek,“ přikyvoval po duelu Lukáš Krupka.

Na začátku zápasu sice domácí pustili Litoměřice do šance, zvládli však chybu napravit. „Zkraje měli hosté pár přečíslení, ale kluci to naštěstí dokázali dobruslit,“ radoval se ze svých svěřenců Petr Vlk. A spokojený mohl být i z celkového dojmu ze hry, který rozhodně vzrostl. „Hráli jsme úplně jinak, než v předchozích zápasech a bylo to určitě znát, protože jsme soupeře tolik nepouštěli do šancí,“ potvrzuje Krupka a vzápětí dodává: „Myslím, že rozhodl náš rychlý gól. Uklidnili jsme se a docela nám to klapalo.“

Rychle vstřelená branka a poctivá práce beků se tedy zdají být klíčem k úspěchu. Tu si pochvaloval i brankář Rittich: „Kluci hráli suprově odzadu. Strašně moc mi tím pomohli, protože na mě nepouštěli nějaké těžké střely.“ Ačkoliv mladý gólman skromně vyzdvihuje výkon svých spoluhráčů, musel ji sám podpořit tím svým. Hlavně na konci třetí třetiny předvedl několik famózních zákroků a vychytanou nulu si rozhodně zasloužil. „Nad tím jsem ale vůbec nepřemýšlel. Celý zápas jsem si říkal, že k tomu musíme přistupovat s pokorou a hlavně nezpychnout. A vyšlo nám to,“ oddychnul si Rittich. První shot-out mezi muži ho však bude stát zápisné. „Rovnou po zápase mi bylo hlášeno, že to mám za pět set,“ smál se.

Dukla „nasázela“ Litoměřicím sedm branek a hned tři z nich padly v přesilové hře. Další tři sice zůstaly nevyužity, ale i v nich si hostující brankáři, hlavně tedy Sedláček, prověřili své schopnosti. „Po dvou zápasech nemůžeme říct, jestli nám přesilovky jdou, nebo ne. Ale každý trénink na nich pracujeme, takže doufáme, že se to časem projeví,“ věří Krupka. Urostlý útočník se do zápasového tempa dostal teprve nedávno, jelikož ho dlouhou dobu sužovaly zdravotní potíže. „Musím zapracovat na formě, protože to ještě není takové, jaké by to být mělo. Ale člověk může trénovat, jak chce, a pak přijde zápas a stejně je to úplně něco jiného,“ uvažuje. Návrat mu ale vyšel skvěle – vstřelil čtvrtou branku. „Já nejsem střelec a nikdy nebudu. Co si pamatuju, tak jsem gól dal naposledy ráno na rozbruslení,“ usmíval se uličnicky Lukáš Krupka.