Málo jsme stříleli, ohlíží se za porážkou v Kadani Michal Velecký

18.10.2012 / Tomáš Lysý

Jediným soupeřem, s kterým Dukla tuto sezonu ještě nezměřila síly, byla Kadaň. Jihlavští hokejisté cestovali na sever Čech s odhodláním prolomit zatím nepříliš příznivou bilanci z venkovních zápasů. O osudu utkání však rozhodla první třetina, kdy se domácí ujali dvoubrankového vedení. „Myslím si, že nás přestříleli a my jsme prostě svoje šance, kterých bylo málo, neproměnili," hodnotí prohru červenožlutých barev Michal Velecký. Protože se stav utkání do konce již nezměnil, zakončila Dukla první čtvrtinu soutěže porážkou 0:2.

Po dvanáctém kole zbyl v prvoligové tabulce už jen jediný soupeř, s kterým ještě hokejisté Dukly nehráli, a to SK Kadaň. Na ledě Severočechů se Jihlavským příliš nedaří. Naposledy tam hokejisté s Ježkem ve znaku vyhráli téměř před dvěma lety - 27. října 2010. Po středečním večeru je jasné, že se tato série prodlouží.

Oproti pondělnímu domácímu utkání s Benátkami vstřelil tentokrát rychlou první branku soupeř. „Do zápasu jsme vstoupili špatně. Hned při prvním střídání dostala naše třetí formace gól a to nám vůbec nepomohlo," popisuje neúspěšný vstup do zápasu Michal Velecký. „Když jsme se vraceli, špatně jsme pokryli hráče. On prostě vystřelil a dal gól," popisuje situaci před první inkasovanou brankou sympatický útočník.

Stále však měli hokejisté z krajského města Vysočiny spoustu času k otočení nepříznivého vývoje. „Ve druhé třetině jsme určitě hráli lépe, ale nepodařilo se nám dát z přesilovek gól," pokračuje v hodnocení zápasu útočník s šestašedesátkou na dresu. Nevyužité přesilové hry byly jednou z příčin porážky. Když si v nich Jihlava nějakou šanci vypracovala, zneškodnil ji domácí gólman Hanuljak, který vychytal první nulu v sezoně. Právě v malém počtu brankových příležitostí vidí Michal Velecký důvod nulového importu bodů. „Málo jsme stříleli, myslím si, že nás hodně přestříleli, hráli aktivněji. Dávali si to víc do brány a my jsme prostě svoje šance, kterých bylo málo, neproměnili," dodává.

Venkovní zápasy jsou pro Duklu jakoby začarované. Ze šesti utkání hraných mimo Horácký zimní stadion si připsala pouze body za mosteckou výhru a prohru po samostatných nájezdech v Berouně. „Venku se nám zatím moc nedaří. Nevím, čím to je, ale asi nám chybí štěstí. Makáme všichni, ale bohužel to nevychází," zamýšlí se nad nepříznivou venkovní bilancí Michal Velecký. Mladý obránce Vojtěch Zadražil mu přitakává. „Přijde mi, že se na venkovních zápasech stále hledáme. Doma se nám daří, ale venku to pořád nějak skřípe," říká smutně a hledá příčiny neúspěchu: „Já si myslím, že je to všechno v hlavě, v soustředění. Když chytneme začátek a povedou se nám první střídání, tak se nám pak povede celý zápas. Když dostaneme rychlý gól, tak se to pak vždycky těžce dohání," přemítá.

Kadaň zrovna nepatří k soupeřům, kteří jsou od hranic Vysočiny blízko. Navíc její urputný styl hokeje Jihlavským příliš nesedí. Poslední výhru na ledě Severočechů si Dukla připsala ve třináctém kole sezony 2010/2011. „Trenéři nás připravovali na to, že budou nepříjemní," vypráví Vojtěch Zadražil. „Nemůžeme se však vymlouvat, že je sem dlouhá cesta, to má každý tým," nehledá chyby jinde devatenáctiletý obránce.

Není žádným tajemstvím, že středeční soupeř Dukly je farmou extraligových Pirátů. Oba kluby jsou od sebe vzdáleny něco málo přes dvacet kilometrů. „Mají hodně kluků z Chomutova, co se nevešli do extraligy," říká na adresu soupeře. „Ale určitě je to hratelný soupeř, měli bychom takový tým porážet," trpce zakončuje ohlédnutí za utkáním Vojtěch Zadražil.