Jsem rád, že jsem dostal od trenérů šanci, říká útočník Marek Prokš

06.11.2012 / Zdeněk Drla

Mise splněna! Hokejisté Dukly Jihlava naplno bodovali na ledě posledního Písku. Jediného zástupce jižních Čech v první lize počastovali šestigólovým přídělem. "Začátek jsme ale neměli dobrý. Dostali jsme gól po nějakých dvaceti vteřinách hry," připomíná úvodní minutu duelu devatenáctého kola útočník Adam Zeman. To se v dresu Písku prosadil plzeňský Tomáš Pitule. "Ale pak jsme soupeře začali přehrávat. Od stavu 2:1 pro nás jsme měli zápas pod kontrolou, přidali jsme další góly a zaslouženě vyhráli," hodnotí Zeman vysokou výhru 6:1. Svůj první start v mistrovském zápase v sezoně si připsal útočník Marek Prokš. A hned si připsal do statistik jeden kanadský bod, když asistoval u pátého jihlavského gólu. "Jsem rád, že jsem dostal od trenérů šanci," říká mladík.

Tři stovky diváků na píseckém stadionu byly u vytržení. Jejich tým skóroval už po 26 vteřinách hry. To se prosadil plzeňský útočník Tomáš Pitule, jenž předloni oblékal jihlavský dres. "Písku se povedla hned při prvním střídání akce, která skončila gólem. Nás to ale nijak nerozhodilo. Máme takové hráče, kteří ty góly dokážou dát a to se projevilo. V pohodě jsme to otočili," ohlíží se za zápasem ve městě na řece Otavě Marek Prokš. Dukla našla recept na překonání Marka Mazance v osmé a na začátku jedenácté minuty, kdy nejdříve Michal Jeslínek srovnal a Daniel Hodek bombou od modré strhl vedení na stranu hostujícího týmu. Oba góly padly v početní výhodě Jihlavy. Celkem Dukla využila čtyři přesilovky. A postupem času, jak hosté z Vysočiny navyšovali své vedení, ubývalo i diváků na stadionu.

Hned dvakrát se do střelecké listiny v pondělí večer zapsal Adam Zeman, pro nějž to byly pátý a šestý gól v sezoně. "Při prvním gólu jsem vybruslil od mantinelu a chtěl jsem to Fíďovi (Martinu Filipovi - pozn. aut.) nahrát do prázdné brány, ale jejich bek tam dal hokejku a tečoval si to," popisuje svůj první "gól" Adam Zeman. "Ten druhý, ten byl taky trochu šťastný. Střílel jsem zboku do gólmana a on si to tam sám srazil," přidává další postřeh ze zápasu, ve kterém si do osobních statistik připsal tři kanadské body za dva góly a jednu asistenci.

Svůj první start mezi muži v nové sezoně a vůbec první bodík do statistik zaznamenal mladý útočník Marek Prokš. Byl na začátku akce, kterou zakončoval Jakub Pekárek, jehož druhý gol v sezoně znamenal v té chvíli vedení Dukly 5:1. "Šli jsme tři na tři, podařilo se nám zatáhnout puk do třetiny. Pomy (Adam Pometlo - pozn. aut.) našel parádně Pekose (Jakuba Pekárka - pozn. aut.) před prázdnou bránou a Kuba už to měl potom jednoduchý," uculuje se šikovný hráč, který své vystoupení na ledě Písku hodnotí vesměs kladně. "Hrál jsem ve čtvrté lajně s Kubou a Pomym. Říkali jsme si, že budeme dobře napadat, párkrát se nám podařilo soupeře i zavřít ve třetině. A dali jsme jeden gól, takže jsme spokojení," hlásí kudrnatý útočník. "Odehrál jsem letos první zápas za muže. Jsem rád, že jsem dostal od trenérů šanci, snažil jsme se ji využít na sto procent. A mám první kanadský bod za muže. To mě taky těší," vykládá dvacetiletý mladík, který se na ledě potkával s o generaci starším obráncem Liborem Procházkou - olympijským vítězem z Nagana. "On byl na pravé obraně, takže jsem proti němu asi dvakrát nebo třikrát nastupoval. Musím říct, že člověk si takové postavy všimne, dává si větší pozor," říká o kladenském obránci, toho času ve službách Jihočechů. "Zápas se mu ale asi moc nepovedl. Buďme rádi," ohlíží se za výkonem osmatřicetiletého obránce Marek Prokš.

Toho čeká s největší pravděpodobností i platba do týmové kasičky. "Kapitán se ještě nehlásil, ale věřím, že to přijde. A já se nebudu bránit," směje se sympatický forvard.

Ve středu je na programu již dvacáté prvoligové kolo. V něm Dukla přivítá Medvědy z Berouna. "Bude to zajímavý zápas, ve kterém chceme znovu vyhrát," říká Adam Zeman. "A těšíme se na Tomáše Kalába," směje se jihlavská devatenáctka.

NEJMLADŠÍ LAJNA? Čtvrtá lajna Dukly Jihlava se raduje ze vstřeleného gólu v pondělním utkání v Písku. Adam Pometlo (22 let) přijíždí slavit s Markem Prokšem (20), Jakubem Pekárkem (20) a Martinem Jíchou (20). V pozadí v tu chvíli nejstarší Duklák na ledě - Marek Drtina (23). Foto: Zdeněk Drla