Není mi asi souzeno odehrát v Litoměřicích celý zápas, říká Vojtěch Zadražil

19.11.2012 / Zdeněk Drla

Litoměřice pro něj začínají být zakleté. Mladý obránce Vojtěch Zadražil na ně nevzpomíná v dobrém. V místní Kalich Areně hrál dvakrát v životě. Ani jednou neodehrál celých šedesát minut. V sobotním utkání 23. kola první ligy musel předčasně do sprch, když se ve druhé třetině kočkoval s litoměřickým Pavlem Mrňou. „Drželi jsme se před bránou a pak jsme si vyměnili několik ran," popisuje s odstupem času strkanici s urostlým forvardem Severočechů Vojtěch Zadražil. Dukla prohrála v Litoměřicích 1:3.

Jedenáct stovek fanoušků dorazilo v Litoměřicích do Kalich Areny na duel třiadvacátého kola první ligy mezi místním Stadionem a Duklou Jihlava. Ti domácí mohli poprvé oslavovat gól přesně po šedesáti vteřinách hry, kdy se střela Jakuba Koláře převalila přes Novotného lapačku a spončila pár centimetrů za brankovou čárou. „Měli jsme špatný vstup do utkání. Tam to všechno začalo. Inkasovali jsme už po minutě hry. Vlastními chybami jsme dostali domácí do hry," hodnotí úvod sobotního zápasu Vojětch Zadražil. „Nezačali jsme tak, jak jsme si představovali. Neplnili jsme to, co po nás trenér chtěl," doplňuje ho útočník Ondřej Malec, jehož gól ve 27. minutě byl rychlou odpovědí na druhou přesnou trefu Stadionu, kdy se prosadila sparťanská naděje v dresu Litoměřic, osmnáctiletý Dominik Simon.

Malcovu gólu ale předcházela poněkud kuriozní situace. „S Hubasem (Radek Hubáček - pozn. aut.) jsme měli už předtím pár šancí, které jsme ale neproměnili. Při našem gólu jsme to trochu v pásmu zamotali. Hubas to dal Adamovi Zemanovi mezi kruhy, ten mě trefil do zadku, puk se odrazil přede mě přímo na hůl, tak jsem to zametl do prázdné brány," popisuje mladý útočník s úsměvem svůj šestý gól v sezoně. Namísto dalšího zápisu do osobních statistik by bral raději týmový úspěch v podobě bodového importu zpod vrchu Radobýla na Vysočinu. „Škoda, že jsme to neumlátili. Bylo tam pár šancí, kdy nám chyběl třeba jen centimetr k dorážce. Přikryl nás vychytal," smutní jednadvacetiletý urostlý forvard.

V prvním vzájemném měření sil měli před pěti týdny na Horáckém zimním stadionu navrch červenožlutí. Stadion nekompromisně rozstříleli 7:0. V sobotu se museli před farmou pražská Sparty a Lva sklonit. „Při minulém zápase s Litoměřicemi jsme dali tři rychlé góly, teď to bylo, dá se říct, opačně. Litoměřice na nás docela vlétly, nasázely nám tři góly, v každé třetině jeden, my dali bohužel jen ten ve druhé třetině," ohlíží se za šedesáti minutami jediný jihlavský střelec sobotního podvečera.„Zápas se odvíjel už od těch prvních střídání, kdy jsme dostali rychlý gól. Nemyslím, že by nás Litoměřice nějak přehrávali, ale vlastními chybami jsme je dostávali na koně," nehledá výmluvy Vojtěch Zadražil. Mladý bek se ve druhé části hry pustil do ruční výměny názorů s exspaťanským útočníkem Pavlem Mrňou, kterého dobře znají i jihlavští fanoušci z loňského působení v Dukle. „Bylo to v situaci, kdy on nebo někdo z litoměřických hráčů vystřelil a šli pak do našeho gólmana, sekli ho přes betony, tak jsem ho odstavil. Drželi jsme se před bránou a pak jsme si vyměnili několik ran," popisuje kočkovanou u svatyně Novotného Zadražil. Hlavní sudí Pavel Würtherle ocenil jejich aktivitu pětiminutovým trestem a osobním trestem do konce utkání. Přitom ani jeden z aktérů šarvátky neshodil rukavice. Jak přiznává sám Zadražil, dával pozor, aby se neprovinil proti pravidlům víc, než je nutné. „Nechtěl jsem dostat trest do konce utkání, chtěl jsem hrát dál. Schválně jsem si rukavice hlídal, on taky," vypráví devatenáctiletý talent. „Snažil mi přetáhnout dres, tak jsme se tam chvilku drželi, pak jsem ho shodil na led. Dá se říct, že jsem vyhrál na body," usmívá se Vojtěch Zadražil při popisu akce, která nadzvedla fanoušky ve slušně zaplněné Kalich Areně ze sedaček. „Přišlo mi, že byl na nás nabuzený už od začátku zápasu. Možná to bylo i tím, že hrál minulý rok u nás," říká na adresu Pavla Mrni.

Počínání svého kolegy ve strkanici s Mrňou hodnotí i Ondřej Malec, který díky svému "vystoupení" v domácím zápase s Benátkami dostal nálepku "zlého muže Duly". Zadražil podle něj obstál. „Každý zápas je jiný. Ta situace na to ale byla. Myslím, že mu naložil dobře. Měli ale ty rukavice shodit, aby to za něco stálo, když už dostali oba trest do konce utkání," mrká šibalsky jihlavská jedenadevadesátka a vyzdvihuje i dalšího tvrďáka v týmu, který teprve získává ostruhy v mužském hokeji. „Také Jíchyč v zápase s Brodem ukázal, že na to má, když se pustil do Endála. Měl mu ale dát trochu víc," směje se Malec.

Oproti utkání desátého kola, kdy Dukla doma jasně dominovala a už v patnácté minutě vyhnala po třetím gólu Přikryla z branky, litoměřický "šéf" v sobotu odolával. „Střílelo se docela dost, ale bohužel vše do gólmana," vykládá Ondřej Malec a poukazuje tak na fakt, že většina projektilů z holí jihlavských hráčů končila ve výstroji litoměřického hrajícího generálního manažera Petra Přikryla. V zápase byla znát přítomnost mladých tváří pražské Sparty, jejíž jsou Litoměřice farmou. „Je na nich vidět, že jsou z extraligy. Na jednu stranu jsou mladí, ale jsou šikovní a rychlí," hodnotí úroveň svých vrstevníků Zadražil.

Devatenáctiletý obránce hrál v Kalich Areně teprve podruhé ve svém životě. A kvůli trestu do konce utkání mu nebylo ani napodruhé souzeno odehrát celých šedesát minut. Loni na jaře se zde zranil (článek zde.). „Měli jsme tu kemp před mistrovstvím světa osmnáctek v Německu. Hráli jsme poslední přípravný zápas se Slovenskem a já jsem se při něm nešťastně zranil. Utrhl jsem si sval na noze a tím pádem přišel o šampionát. Na Litoměřice tak nemám dobré vzpomínky," říká sympatický mladík. „Bylo to také ve druhé třetině. Není mi asi souzeno odehrát v Litoměřicích celý zápas," usmívá se trpce.

ZADRAŽIL vs. MRŇA. Mladý obránce Dukly se pustil do urostlého exsparťana Pavla Mrni, kterého jihlavští fanoušci znají z jeho loňského působení v Dukle. Foto: Michaela Luňáčková (www.hclitomerice.cz)