Zaplať pánbůh za ty body, neskrývá úlevu ve tváři Tomáš Čachotský

09.12.2012 / Libor Kucza

Třicáté kolo první ligy přivábilo na Horácký zimní stadion jednoho z nejobtížnějších možných soupeřů. Olomoučtí nebyli pro Duklu snadných oříškem, celé utkání bylo zejména o bojovnosti, hokejové krásy a elegance se naskytlo poskrovnu. V dramatu, které dospělo až do samostatných nájezdů, se nakonec radovala domácí Dukla. Dovedností disciplíně vládl Tomáš Čachotský, který dvěma bekhendovými blafáky nachytal Halásze „na švestkách.“ Cesta k úspěchu však vedla trnitou cestou. „Ani dnes to nebylo to pravé ořechové,“ přiznává miláček jihlavského publika.

Jihlavská družina hledá v několika posledních utkáních optimální pohodu. Napravit reputaci si mužstvo s Ježkem na hrudi toužilo v utkání s Hanáky, jež produkují velmi ofenzivní styl hry. Se 109 góly jsou nejlépe střílejícím celkem první ligy. „Dostali jsme pokyn hrát téměř totální defenzivu, snažit se dostat co nejméně gólů,“ přibližuje Tomáš Čachotský naordinované pokyny. „Do zápasu jsme šli s dobrou obranou. Dokonce jsme se v první třetině ujali vedení,“ přitakává mladý forvard Marek Prokš.

Těsný náskok si Dukla udržela až do 37. minuty, ve které zaúřadovala olomoucká přesilovková formace. Rovněž úvod třetího dějství patřil hostujícímu mužstvu. Nedlouho po jejím startu překonal Ritticha z přečíslení Zbyněk Hampl. Závěr utkání však patřil červenožlutým. „Poslední desetiminutovka od nás byla dobrá, byli jsme aktivní,“ popisuje „Čagy.“ Na vyrovnání čekala Dukla do 56. minuty. V ní se zaskvěl brilantním vymetením levého víka hostující svatyně Marek Prokš. „Jel jsem proti bekovi a pokusil jsem se vystřelit podél nohy. Naštěstí to tam padlo,“ popisuje nadějný forvard svůj zářný moment.

Nastalé prodloužení vítěze neurčilo, na řadu tak přišly samostatné nájezdy, které nemohl odstartovat nikdo jiný než Tomáš Čachotský. Nad zakončením hbitého šikuly zaplesalo nejedno srdce milovníka hokejové ekvilibristiky. „Já už to tady takhle dávám deset let,“ směje se. Poté však zvážní a dodává: „Viděl jsem, že stál na vyrážečce, tak jsem věděl, že to můžu takhle provést.“

Hráč s šestnáctkou na zádech nastupuje ve formaci s Martinem Filipem. Jak sám přiznává, od svého staršího spoluhráče sbírá především zkušenosti. „Hrát s takovým hráčem je velká zkušenost, má už přeci jenom něco odehráno. Člověk se od něj spoustu naučí a jeho rady si vezme k srdci,“ říká Marek Prokš s respektem ve hlase.

Bodového zisk z duelu s jedním z lídrů druhé nejvyšší tuzemské soutěže si jihlavští hokejisté náležitě považují. „Příliš se nám nedaří, takovéto body nám můžou hodně pomoct,“ ví Tomáš Čachotský. „Další prohra před domácím publikem by nás hodně sundala dolů. Musíme se od dnešního vítězství odrazit, začít tu sbírat body a nastartovat především hlavy. Ze sedmdesáti procent jsou špatné výsledky ve hlavách, prohry typu 1:2 nás sráží,“ přemítá nezbytný člen mužstva z metropole Vysočiny.