3:2sn
(1:0, 0:1, 1:1 - 0:0 - 1:0)

Dukla zdolala Olomouc po samostatných nájezdech

08.12.2012 / Libor Kucza

Obě mužstva vstoupila do utkání velmi opatrně, v první části příliš vyložených brankových příležitostí k vidění nebylo. O otevření skóre se ale nakonec přeci jenom postaral domácí Roman Maliník. Ve druhé části se podařilo Hanákům vyrovnat, přesný projektilem rozvlnil Rittichovu síť Jiří Řípa. Závěrečná třetina začala lépe pro hosty, které poslal do vedení Zbyněk Hampl. Necelých pět minut před koncem však vyrovnal Marek Prokš. Prodloužení o osudu duelu nerozhodlo, v následných samostatných nájezdech vystřelil Dukle bonusový bod Tomáš Čachostký.
08.12.2012 17:30, 1. liga ČR - 30. kolo

HC Dukla Jihlava

Rittich - Dobrovolný, Ficenc, Kolafa, Jaroš, Drtina, Zadražil, Jícha - Hodek, Pometlo, Čachotský - Jeslínek, Filip, Prokš - Pekárek, Maliník, Malec - Polcar, Matějka, Krupka
3

HC Olomouc

Halász – Bartoň, Ondrušek, Houdek, Valenta, Janáček, Staněk, Nedbálek, Škůrek – Pekr, Řípa, Herman – Kucharczyk, Kucsera, Hampl – Rác, Diviš, Selingr – Švaňhal, Heža O., Vodný
2
Branky a nahrávky: 18. Maliník (Prokš, Pekárek), 56. Prokš (Filip, Jeslínek), rozhodující nájezd Čachotský - 37. Řípa (Pekr), 42. Hampl (Kucharczyk, Kucsera). Rozhodčí: Pešina, Humpolíček - Klein, Lukš. Vyloučení: 3:3, navíc Škůrek (OLO) 10 minut naražení zezadu. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1104. Střely na branku: 44:26. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 3:2.

Průběh utkání

Utkání nabíralo obrátky velmi pozvolna. Zábleskem v šedi nízké aktivity obou celků byla šance Lukáše Krupky, který však nemířil přesně. Totožným způsobem naložil s příležitostí také hostující Michal Vodný. V 11. minutě se nadechoval k samostatnému úniku Martin Filip. Jihlavský matador ale postrádal potřebnou rychlost, svůj výpad navíc zakončil velmi nepřesnou přihrávkou. O několik málo okamžiků nato provětral Rittichovu lapačku Oldřich Heža. V čase 17:33 se poprvé ponořil Horácký zimní stadion do tmy. Nabídnutou početní výhodu přetavil ve vedoucí gól z hranice brankoviště Roman Maliník – 1:0. Vyloučený David Škůrek však trestnou lavici neopustil, jako „bonus“ za vražení na hrazení totiž obdržel také desetiminutový osobní trest.

Do druhé periody vlétli lépe hosté, kteří přidali zejména na aktivitě. Vyloučení Tomáše Ficence ale potrestat nedokázali. I následující minuty byly o vyložené brankové příležitosti ochuzeny. Když si hosté neporadili s druhou početní výhodou, přišla na řadu třetí. Ta již gólovou příchuť nepostrádala. Učebnicovou kombinaci Matěje Pekra a Jiřího Řípy zakončil druhý jmenovaný nechytatelnou ranou – 1:1. Vedení jihlavským barvám mohl poté vrátit Michal Jeslínek, jenž obdržel pas od Martina Filipa. Z dobré pozice však trefil pouze Halászův levý beton.

Závěrečná dvacetiminutovka patřila zpočátku Moře. V čase 41:15 dovedl do úspěšného konce přečíslení dvou na jednoho Zbyněk Hampl – 1:2. Po přelomu poloviny třetí části začala Dukla „přitápět pod kotlem.“ Předzvěst vyrovnání přinesla již rána Martina Filipa, jejíž trajektorie nalezla pouze lapačku hostujícího brankáře. V 56. minutě bylo z jihlavského pohledu dílo dokonáno. Marek Prokš se uvolnil a z mezikruží ukázkově trefil levý růžek olomoucké klece – 2:2. Více již základní hrací doba nepřinesla.

Jak již bývá v prodloužení zvykem, prezentovala se obě mužstva opatrným hokejem. Ritticha prověřil pouze z dálky pálící Jakub Bartoň, na druhé straně znemožnil Halász rozhodující branku Tomáši Ficencovi. Na řadu tak přišly samostatné nájezdy. Jako první se vydal na zteč Tomáš Čachotský. Domácí rychlík zvládl bekhendový blafák s elegancí sobě vlastní. Za hosty ale srovnal podobným způsobem Tomáš Houdek. Rozuzlení dramatu přinesla až čtvrtá série. Neúspěch Houdka potrestal opět Tomáš Čachotský, jehož zakončení se nelišilo od první série. Dukla tak udolala Olomouc 3:2 po samostatných nájezdech.

Ohlasy trenérů

Jan Tomajko (HC Olomouc): My jsme začali zápas špatně. První třetina z naší strany vůbec nebyla dobrá, nepřihráli jsme si, v podstatě jsme vůbec neměli souvislou akci. Od druhé třetiny jsme začali hrát a myslím, že jsme měli více ze hry. Bohužel zápas dopadl tak, jak dopadl. Šlo v podstatě o stejné utkání, jako jsme tu letos už jednou odehráli, akorát s tím rozdílem, že tentokrát jsme prohráli až po nájezdech. Máme jeden bod, ale dva jsme ztratili.

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): My jsme naopak první třetinu začali dobře, ale ve druhé třetině jsme se dostali pod tlak. Už při prvním střídání nás soupeř dostal na dvě a půl minuty pod tlak. Olomouc v této třetině dominovala, my jsme dobře nehráli. Nevyšel nám ani začátek třetí části. Posledních deset minut jsme převzali zase iniciativu my, hráli jsme lépe než soupeř a vyrovnali jsme. V penaltách jsme získali bonusový bod, za který jsme velmi rádi. I když výkon nebyl nejlepší, cestu k vítězství jsme nakonec našli.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie