Dukla načne trojici venkovních duelů v Kadani

08.01.2013 / Libor Kucza

Jihlavští hokejisté mají před sebou veledůležité střetnutí. V případě vítězství se přiblíží páté příčce na rozdíl pouhých dvou bodů! Proti tomu však bude houževnatý celek SK Kadaň, jenž se právě na onom pátém místě nachází. Severočeši navíc svou kůži nedávají na domácí půdě zadarmo, v základní hrací době podlehli svým sokům pouze ve třech případech. Rozšíří svěřenci Petra Vlka tento výčet? „Nebude to nic lehkého. Je tam ve hře devět bodů, nejlepší by bylo urvat všechny,“ přemítá o následujících duelech Filip Novotný. Utkání bude zahájeno ve středu 9. ledna v 18:00. Připraven bude rovněž textový on-line přenos.

V předchozím kole odehrála Kadaň dramatické utkání. Do souboje s Hradcem Králové vstoupila velmi dobře, v atraktivní čtyřbrankové třetině šla dvakrát do vedení. Totéž se podařilo družině ze severu Čech i v prostředním dějství. Poslední slovo však měli hradečtí hokejisté, branka Víta Budínského z 39. minuty byla rozhodující. Královští lvi již poté svůj náskok v závěrečné periodě uhájili. „Měli jsme dobrý začátek, vstřelili jsme jako první branku. Soupeře jsme pak ale pustili do hry naší zbytečnou nedisciplinovaností. První dvacetiminutovka byla hodně ovlivněná vyloučenými hráči. Ve druhé části jsme opět dělali chyby a nehráli hokej, který jinak normálně předvádíme. V poslední třetině už se nám se stavem nepodařilo nic udělat a Hradec zvítězil zaslouženě,“ uznal porážku asistent trenéra Kadaně Zdeněk Skořepa.

Taktéž souboj Dukly s Benátkami nad Jizerou by se dal označit jako dramatický. Nejprve se prosadili hosté, kteří rozsvítili světlo již ve 2. minutě. Nástup do druhé dvacetiminutovky se hokejistům s Ježkem na hrudi povedl o něco lépe, po elegantním pasu Martina Filipa vymazal nepříznivý vývoj duelu Marek Prokš. Zdálo se, že klání pomalu, ale jistě dospěje do prodloužení. Opak byl však pravdou. Přesně 4 vteřiny před konečným hvizdem totiž rozhodl o zisku tří bodů pro Duklu ve vlastním oslabení Roman Maliník. „Přijel velmi kvalitní soupeř, dobře bruslil, byl velmi důrazný v osobních soubojích. Byl také velmi přímočarý, dlouhé přihrávky nám dělaly problém. I s tím jsme se ale poté srovnali. Jsme rádi za tři body, protože Roman Maliník nejprve střelu zblokoval, potom i přesto, že ho to bolelo, našel sílu a odbruslil to. Poté to i dobře trefil,“ pochválil lodivod Petr Vlk svého svěřence.

Dukla zatím recept na Kadaň nenalezla

K první vzájemnému střetnutí došlo ve 13. kole. O osudu souboje rozhodla úvodní třetina, ve které se domácí hokejisté dvakrát prosadili. Další přesné zásahy již v následujícím průběhu utkání k vidění nebyly, a to především zásluhou výtečných výkonů obou brankářů. Dukla prohrála v Kadani 0:2.

Odveta na Horáckém zimním stadionu měla podobný průběh. O první rozvlnění brankové sítě se postarali opět Severočeši. Ve druhé třetině však srovnal krok Ondřej Malec. Třetí perioda patřila ale opět Kadani, která se ujala ve 47. minutě vedení a následně zpečetila své vítězství při závěrečné jihlavské hře bez brankáře – 1:3.

První příčku v kanadském bodování Kadaně zaujímá Filip Seman. Na svém kontě má 29 bodů, z toho hned 20 bodů pramení z gólových zásahů. V těsném závěsu jsou pak Petr Jíra (26 bodů) a Jiří Charousek (24 bodů). Nejproduktivnějším obráncem je jedenáctibodový Petr Macháček. Nejvíce trestných minut v dosavadním průběhu ročníku nasbíral třiadvaceitletý zadák Martin Mazanec, na lavici hanby si poseděl 60 minut. Opravdovou jistotou je pro Severočechy brankářský post, jež zaujímá Miroslav Hanuljak. Na vedoucí pozici mezi brankáři v rámci celé první ligy jej vynesl průměr branek na zápas 2,12 a 94,23% úspěšnost zásahů.

ZÁVAR PŘED BRANKOU. V prvním utkání na severu Čech Dukla neuspěla, skálopevná defenziva domácích jí vsítit branku nedovolila. Na snímku se právě o tento počin snaží Adam Zeman a Michal Jeslínek. Napraví si červenožlutí v devětatřicátém kole reputaci? Foto: Zbyněk Zápotočný

38. kolo: středa 9. ledna 2013

SK Kadaň – HC Dukla Jihlava (18:00)
HC Rebel Havlíčkův Brod – IHC Písek (17:30)
HC Benátky nad Jizerou – SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)
Medvědi Beroun 1933 – Královští lvi Hradec Králové (17:30)
HC Stadion Litoměřice – HC Olomouc (18:00)
Salith Šumperk – HC Slovan Ústečtí Lvi (18:00)