Celý zápas jsme hráli vyrovnanou partii, hodnotí duel v Kadani Vojtěch Zadražil

10.01.2013 / Zdeněk Drla

Z Kadaně Dukla body nevozí. Tuto tradici, která trvá již přes dva roky, prodloužili jihlavští hokejisté i ve 39. kole. Na severu Čech prohráli 2:3. „Bohužel se nám nepovedl začátek, po třech minutách jsme dostali gól. Pak to byla taková přetahovaná. Myslím si ale, že jsme celý zápas hráli vyrovnanou partii," hodnotí kadaňskou misi obránce Vojtěch Zadražil, jenž ve 44. minutě dal konečnou podobu středečnímu výsledku.

Aktuální prvoligový ročník má za sebou tři čtvrtiny základní části. Zápas 39. kola nasměřoval jihlavský tým na kadaňský zimní stadion. Letos až poněkud překvapivě pátá Kadaň je houževnatým soupeřem, navíc z jejího ledu přivezla Dukla body naposledy v říjnu 2010. „Jeli jsme tam s tím, že víme, že je Kadaň velice kvalitní soupeř, má tam hodně kluků z extraligy z Chomutova, což je při hře znát," říká obránce Vojtěch Zadražil a pouští se do hodnocení zápasu: „Bohužel se nám nepovedl začátek. Po třech minutách jsme dostali gól," připomíná úvod duelu, kdy se již po 156 vteřinách hry prosadil ukázkovou střelou pod břevno exchomutovský Petr Jíra. „Pak to byla taková přetahovaná. Myslím si ale, že jsme celý zápas hráli vyrovnanou partii," dodává jedním dechem mladý bek.

Dukla srovnala v polovině utkání zásluhou obránce Jiřího Dobrovolného, který se nejlépe zorientoval ve skrumáži před Hanuljakovou brankou. „Jirka to dojížděl a dostal puk do brány. Asi minutu nato se Mára Prokš po buly dostal zpoza brány před ni a dotlačil puk za čáru. Myslel jsem, že bude pískaný faul na něj, ale rozhodčí to asi viděl jinak," líčí Zadražil následující okamžiky, kdy hlavní sudí Pavlovič neuznal Jihlavě gól pro údajné kopnutí puku do brány.

Jihlavský tým si vytvořil několik dalších příležitostí, ve víceméně pravidelných intervalech prověřoval střelecky pozornost Miroslava Hanuljaka. Ten ale neustále odolával. Celkově zlikvidoval sedmatřicet jihlavských pokusů.

Zlom mohl nastat v rozmezí 33. až 38. minuty, kdy měla Dukla dlouhou počení výhodu. Nestalo se tak. „Rozhodlo asi to, když jsme měli pětiminutovou přesilovku, kdy jejich hráč (střelec prvního kadaňského gólu Petr Jíra - pozn. aut.) dostal trest do konce utkání. Ta se nám vůbec nepovedla. Myslím, že nás to srazilo docela do kolen," přemítá Vojtěch Zadražil. Podobně viděl inkriminované minuty i asistent trenéra Patrik Augusta při pozápasovém hodnocení. „Sehráli jsme ji velice špatně. Snad jsme během ní nevystřelili na branku, nebo snad pouze jednou. Tam se zápas totálně zlomil," uvědomuje si Augusta.

Kadaň v závěru druhého dějství využila svoji přesilovku a za dalších třiačtyřicet vteřin navýšila vedení dokonce o dva góly. Pořád ale bylo o co hrát. Dukla vstoupila do třetí třetiny aktivněji a s velkou chutí nepříznivý stav na ukazateli skóre korigovat. Snaha přinesla ovoce ve 44. minutě, kdy se ze svého třetího gólu v sezoně radoval právě Vojtěch Zadražil. „Měli jsme přesilovku, ráno jsme ještě nacvičovali s naší lajnou novou situaci. Řekli jsme si, že to zkusíme tak sehrát a povedlo se to," líčí sympatický mladík. „Situaci nebudu ale to pro soupeře popisovat. Řeknu jen, že to byla nová přesilovková situace, kterou jsme trénovali ráno před zápasem," usmívá se Vojtěch Zadražil, který je rád, že se souhra povedla. „Zkoušeli jsme to už ve druhé třetině, při té dlouhé pětiminutové přesilovce, to nám ještě nevyšlo. Ve třetí třetině pak to dopadlo přesně tak, jak jsme si představovali," dodává.

Hosté z metropole Vysočiny mohli v závěru srovnat a urvat z vyrovnaného duelu alespoň bod. Proti ale byla píšťalka čárového rozhodčího. „Adam Zeman mohl jet sám na bránu, proskočil beka a mohl jít sám na gólmana, rozhodčí ale pískl ofsajd. Byla to sporná situace, mohl to písknou, ale taky nemusel," připomíná další z možná klíčových momentů utkání Zadražil. Dukla se poté v závěru neprosadila ani v téměř minuté power-play.

Jak již bylo řečeno, z Kadaně Dukla body nevozí. Zatímco Jihlava Severočechy v posledních dvou letech doma na Horáckém zimním stadionu vždy porazila, z kadaňského zimního stadionu, kam si ve středu našlo cestu podle oficiálního zápisu 390 diváků, naposledy vyhrála 27. října 2010. „Je to tam takové specifické, možná až divné. O dlouhou cestu na zápas (240 kilometrů - pozn. aut.) až tak moc nejde, ale nechodí tam moc lidí. Je to tam zvláštní," přemítá obránce s trojkou na zádech a pouští se i do hodnocení návštěvnosti, která v královském městě s gotickým hradem ze 13. století v průměru přesahuje lehce tři stovky diváků. „Nevím, kolik přesně má Kadaň obyvatel (18 147 - pozn. aut.) ale na první ligu je to docela nedůstojná návštěva. To už snad chodí víc lidí na druhou ligu," uzavírá Vojtěch Zadražil.

DVAKRÁT STEJNÁ NÁVŠTĚVA. Průměrná návštěvnost v Kadani je 312 diváků. Na zápas s Duklou Jihlava přišlo již podruhé v této sezoně 390. Foto: Zdeněk Drla