Jihlavští hokejisté vstoupí do závěrečné čtvrtiny soutěže soubojem s Hradcem Králové

11.01.2013 / Libor Kucza

Duklu čeká posledních třináct duelů v rámci základní části první ligy. Jako první protivník se staví družině z krajského města Vysočiny do cesty Královští lvi z Hradce Králové. Pro oba celky je toto střetnutí velmi důležité, Východočeši jsou totiž v tabulce se ztrátou tří bodů pouze o místo níže než mužstvo pod taktovkou Petra Vlka. Uhájí červenožlutí šestou pozici? Úvodní buly bude vhozeno na Zimním stadionu v Hradci Králové v sobotu 12. ledna v 17:00. K dispozici bude rovněž textový on-line přenos.

Hradečtí hokejisté sehráli v předchozím kole velmi dramatické střetnutí v Berouně. Úvodní perioda o vývoji duelu příliš nenapověděla, skóre se nepohnulo ani jednou. Následující perioda však měla zcela odlišný průběh. Nejprve poslal Východočechy do vedení Patrik Moskal, Medvědi ale zanedlouho nepříznivý vývoj dvěma slepenými brankami zvrátili. Taktéž hosté o několik málo minut později nalezli odpověď. Klání dospělo díky bezbrankové třetí části a prodloužení až k samostatným nájezdům. V této dovednostní disciplíně přisoudil bonusový bod Hradci Králové Michal Tvrdík. „Na začátku druhé části jsme výborně sehráli přesilovou hru pět na tři a dostali se do vedení. To nám ale paradoxně spíše uškodilo a z několika po sobě jdoucích chyb jsme inkasovali dvě rychlé branky. Od poloviny zápasu jsme myslím hru zlepšili a měli několik vyložených šancí. S vítězstvím na nájezdy jsme nakonec spokojeni,“ cenil si dvoubodového zisku asistent trenéra Královských lvů Miloš Říha.

Dukle přisoudil los dalekou cestu do Kadaně. Nepříliš oblíbený sok celku z krajského města vysočiny opět „kousal.“ Již ve 3. minutě se ujal díky brance Petra Jíry vedení. Ve druhé třetině dokázali červenožlutí vyrovnat, trefil se Jiří Dobrovolný. Závěr prostřední části ale hosté hrubě nezvládli, když inkasovali dvakrát během jedné minuty. V závěrečné dvacetiminutovce sice vykřesal Vojtěch Zadražil naději, avšak více již Severočeši nepovolili. „To vyvrcholilo v naší pětiminutové přesilovce, kterou jsme sehráli velice špatně. Snad jsme během ní nevystřelili na branku nebo snad pouze jednou. Tam se zápas totálně zlomil. Kadaň poté rychle využila svojí přesilovku a do konce třetiny nám dala ještě třetí gól,“ hledal příčinu porážky Patrik Augusta.

V kláních s Královskými lvy vítězí domácí mužstvo

O výsledku souboje, který přineslo úvodní kolo, bylo rozhodnuto již v první třetině. Dukla měla drtivý nástup do utkání, hned v 1. minutě dokázala dvakrát rozvlnit síť za Čechem. I v dalším průběhu zápasu udávali domácí tempo. Odměnou za výborný výkon byl konečný výsledek 7:1. Odveta na Zimním stadionu v Hradci Králové Dukle příliš nevyšla. Po velkém dramatu nakonec podlehla Královským lvům těsně 2:3. Třetí zápas vyzníval dlouho jednoznačně pro jihlavské hokejisty, kteří se ujali tříbrankového vedení. Hosté jej však dokázali vymazat. V prodloužení ale vystřelil bonusový bod pro Duklu Vojtěch Zadražil – 4:3.

Post nejproduktivnějšího hráče hradeckého celku okupují dva borci – Petr Haluza a Michal Mikeska. Oba mají na svém kontě shodně 28 bodů. První jmenovaný je s třinácti přesnými zásahy taktéž nejlepším střelcem. Produktivitě obránců vládne sedmnáctibodový David Roupec. Branku Východočechů hájí dvojice Jakub Čech – Filip Luňák.

PŘESNOST V AKCI. Martin Filip rozmýšlí, kterému spoluhráči pošle svůj povětšinou přesný pas. V prvním vzájemném souboji se mu tu dařilo na jedničku. Jak si povede jihlavský matador v Hradci Králové? Foto: Zbyněk Zápotočný

40. kolo: sobota 12. ledna 2013

Královští lvi Hradec Králové – HC Dukla Jihlava (17:00)
SK Kadaň – SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
HC Benátky nad Jizerou – HC Slovan Ústečtí Lvi (17:00)
HC Rebel Havlíčkův Brod – Medvědi Beroun 1933 (17:00)
HC Stadion Litoměřice – BK Mladá Boleslav (17:00)
Salith Šumperk – HC Olomouc (18:00)
HC Most – IHC Písek (17:30)