Zavřel jsem oči a narval jsem to tam, usmívá se Radek Hubáček nad svojí vítěznou trefou

13.01.2013 / Tomáš Lysý

Na ledě Hradce Králové nečekalo Duklu rozhodně nic jednoduchého. Domácí hokejisté totiž po výměně trenéra ještě nepoznali v Novém roce hořkost porážky, když čtyřikrát po sobě zvítězili. Navíc na Jihlavu před vzájemným zápasem ztráceli pouze tři body a v případě prodloužení vítězné série se na ni mohli bodově dotáhnout. „Byla to důležitá výhra, Hradci jsme teď trochu odskočili,“ praví spokojeně Radek Hubáček, střelec vítězné trefy sobotního zápasu.

Od výměny trenérů královéhradečtí Lvi ožili. Jiří Kučera a Miloš Říha ml., po Martinu Hostákovi noví vládci domácí střídačky, vytěžili se svými svěřenci z posledních čtyř zápasů jedenáct bodů. „Zaprvé to je hodně důležité vítězství v zápase o šest bodů, protože byli těsně pod námi,“ pouští se do hodnocení zápasu Radek Hubáček, jeho pozdější hrdina, a pokračuje. „Druhá věc je, že teď máme ještě čtyři zápasy těžký los a každý bod je dobrý,“ rychle dodává hbitý útočník a poukazuje na následující zápasy s Třebíčí, Ústím, Olomoucí a Mladou Boleslaví.

Na úvodní gól čekali diváci až do sedmatřicáté minuty. K radosti asi sto šedesáti hostujících příznivců se z něj radovali právě hráči z krajského města Vysočiny. „Byl to klasický zápas o prvním gólu, říkal jsem si to někdy v průběhu druhé třetiny na střídačce,“ pokračuje v ohlédnutí se za utkáním hráč s přezdívkou „Hubas“. „Ani jedna strana neměla moc šancí, bylo to přesně o tom prvním gólu a ten de facto rozhodl,“ je si jistý osmadvacetiletý hráč.

V podobném duchu mluví také Filip Novotný, další hrdina zápasu. „Výhra byla dneska důležitá, protože jsme od Hradce zase trošku dál,“ připomíná mladý brankář ještě jednou důležitost tří bodů. „Prostě bylo to tak, že kdo udělal dnes chybu, tak prohrál. U nich to byla největší chyba zápasu,“ ohlíží se za první brankou svého týmu.

Že nešlo o krásnou kombinační akci, ale o potrestání laxního vyhození, potvrzuje i samotný autor trefy. „Od nás to bylo improvizované zavezení puku, které se moc nepovedlo. Ale borec od nich, co vyhazoval puk, to hodil přímo na mne na prostředek. Já jsem zavřel oči a narval jsem to tam,“ vybavuje si Hubáček a zapátrá v paměti. „Gól příklepem jsem dal naposled někdy v deváté třídě,“ vypráví se smíchem.

Hradec Králové hráli v utkání několik přesilových her, ve kterých měli několik náznaků šancí po odražených střelách. Žádnou vyloženou si ale nevypracovali. „Utkání se celkem tahalo. Oni měli dost přesilovek a klukům patří dík za to, jak je ubránili,“ chválí své spoluhráče Filip Novotný, který vychytal svojí druhou nulu v této sezoně. Tu první si připsal v strhujícím domácím zápase proti Mladé Boleslavi, který Dukla vyhrála po samostatných nájezdech. „Já jsem rád za tři body a ta nula? Kdybych dostal gól a vyhráli jsme dva jedna, tak je to stejně za tři body,“ říká bezelstně strážce jihlavské klece. „Je jedno, jestli mám nulu nebo ne. Důležité jsou hlavně body,“ nehledá ve svých sedmadvaceti úspěšných zákrocích vědu.

Když to nešlo kombinačně, snažili se královéhradečtí hokejisté přelstít svého soupeře důrazem. Ve třetí třetině tak bylo před strážcem jihlavské svatyně k vidění pár šarvátek. „Je to hokej, to k tomu prostě patří,“ přemítá mladý brankář. Dokud nepřidal Daniel Hodek dvě minuty před koncem druhou branku, živili domácí stále svoji bodovou jiskřičku naděje. „Bylo to pořád jedna nula. Oni chtěli dát góla, proto se tam takhle tlačili,“ uzavírá hodnocení zápasu Filip Novotný.

BOJOVNOST NAD KRÁSOU. Sobotní utkání v Hradci Králové moc pohledných kombinací nenabídlo. Spíše se vyznačovalo bojem o každý puk. Foto: Zbyněk Zápotočný