Od druhé třetiny začali domácí vyrovnávat hru, shodují se po utkání v Písku jihlavští hráči

27.01.2013 / Tomáš Lysý

Po dvou těžkých zápasech s Olomoucí a Mladou Boleslaví zajížděla Dukla na led Písku, který se nachází na opačném pólu tabulky. Jihlava se jako první dostala do vedení a po soupeřově vyrovnávacím gólu ve třetí třetině ještě stihla strnout vedení na svoji stranu, ale ani to však nestačilo na tři body. „Od druhé třetiny zvýšil soupeř otáčky a my jsme to nějak nezaregistrovali," hledá příčiny prohry na samostatné nájezdy Jiří Dobrovolný. Místo tří bodů si tak omlazená sestava Dukly odváží pouze jeden bod.

Stejně jako v domácím utkání proti Mladé Boleslavi se v sestavě červenožlutých objevilo mnoho juniorů. Ti ale ukazovali, že se druhé nejvyšší české soutěže nijak nezalekli a jen potvrdili, proč patří k tahounům v extralize juniorů, kde bude Dukla bojovat o účast v play-off. První gól zápasu totiž padl po hezké kombinaci Romana Mikeše – který si připsal vůbec první kanadský bod za tým dospělých – a Ondřeje Pěšky, pro kterého to byla první trefa za „A“ tým. „Dostal jsem dlouhou nahrávku do středního pásma a zavezl jsem to do útočného pásma. Tam mne zdvojil hráč od nás, posunul to do druhého rohu na Romana Mikeše, který to hezky vytáhl. Pak mne našel krásnou nahrávkou a já to jen zametl do brány," popisuje mladý útočník svoji premiérovou trefu do černého.

Jinak ale sobotní utkání příliš krásy nenabídlo. Jihlava vstoupila do utkání dobře, ale nepodařilo se jí přidat druhý gól, kterým by odpor domácích zřejmě nadobro zlomila. Ba právě naopak, Písek začal mít postupem času navrch. „Začali jsme dobře a první třetinu jsme hráli výborně. Od druhé třetiny jsme ale hráli trošku zaleknutě. Soupeř zvýšil otáčky a my jsme to nějak nezaregistrovali," hodnotí zápas zkušený obránce Jiří Dobrovolný. Stejného názoru je i Ondřej Pěška. „První třetina byla dobrá, dali jsme první branku. Od druhé třetiny se zhoršil náš pohyb, začali jsme prohrávat osobní souboje, přejíždět hráče a špatně jsme řešili osobní situace," přitakává kolegovi z obrany dvacetiletý útočník. „Domácí se dostávali čím dál víc do tempa a vyrovnávali hru," dodává nadějný junior.

Oba dva vstřelené góly z hokejek píseckých hokejistů byly téměř stejné. Domácí vyhráli buly, od modré čáry přišla střela, kterou Filip Novotný přes houf těl před sebou zřejmě neviděl. „To byste se museli zeptat Filipa, jestli puk viděl nebo ne. Ten druhý gól ale určitě neviděl, to byla střela po buly a to gólman obvykle moc nevidí. Byly to smolné góly, ale platí," říká posmutněle Jiří Dobrovolný.

Obránce Dukly si také zahrál trošku na tajnůstkáře, když nechtěl prozradit, kolik bude Ondřeje Pěšku stát první gól za dospělé. Útočník s číslem dvanáct to však moc dobře věděl. „Fíca (Tomáš Ficenc, kapitán a pokladník týmu – pozn. aut.) tady dneska nebyl, ale Dan Hodků mi říkal, že to mám za tisíc korun do kasy, takže tam určitě něco proběhne," potvrdil s úsměvem hráč, který v této sezoně vstřelil za juniorský tým Dukly sedm gólů.

Jihlava ještě jednou v zápase vedla, a to když se čtyři minuty před koncem trefil Michal Velecký. Svoji trefu by však určitě vyměnil za všechny tři body. „Dneska jsme nespokojeni, tři body byly na prvním místě. Od druhé třetiny jsme polevili. Oni nás začali ne přehrávat, ale byli důraznější než my. Sice jsme dostali góla, ale čtyři minuty před koncem jsme to už měli dotlačit do vítězného konce," říká posmutněle útočník, který je v posledních zápasech jedním z nejčastějších střelců Jihlavy. „Jenže oni vyrovnali a to nás zlomilo. Dnešní zápas si myslím nebyl nějak zvláštní a od druhé třetiny nebyl ani moc kvalitní," domnívá se sympatický útočník Dukly.

Jeho gól na 2:1 však do výše uvedeného hodnocení zápasu nespadal. Byla to pěkná individuální akce, kdy Velecký chytrou stahovačkou oklamal jak obránce, tak následně gólmana Dominika Halmošiho. „Dostal jsem puk od Dana a byli jsme tam s Maldou (Roman Maliník, pozn. aut.), který byl ještě před bránou, dva. Mohl jsem mu to přihrát nebo hned vystřelilt, ale potáhl jsem to a vyšlo to," popisuje útočník s šestašedesátkou na zádech svoji trefu. Ani to však nestačilo. Dvě minuty před koncem Písečtí vyrovnali a protože Dukla nedala ani jeden nájezd, odváží si na Vysočinu pouze jeden bod. „My jsme pak neproměnili ani jeden nájezd a proto jsme prohráli," ukončuje Ondřej Pěška ohlédnutí se za zápasem.