Jsem rád, že mi dal trenér šanci mezi dospělými, říká po premiéře v brance Tomáš Fučík

11.02.2013 / Zdeněk Drla

V rámci 49. kola první hokejové ligy zamířili hokejisté Dukly Jihlava na led Litoměřic. V místní Kalich areně jim ale v této sezoně nebylo souzeno bodovat. V sobotu zde před téměř třinácti stovkami diváků (z toho rovných čtyřicet jich dorazilo podpořit jihlavské barvy – pozn. aut.) prohráli 1:4 (první vzájemný zápas prohrála Dukla venku 1:3 - pozn. aut.). O výsledku bylo prakticky rozhodnuto v první třetině, kterou Dukly prohrála 0:3, když ve 33. minutě přidal čtvrtý přesný zásah domácích Kolář, sáhl jihlavský trenér Petr Vlk ke změně muže v brankovišti. Filipa Novotného vystřídal junior Tomáš Fučík. „Že jsem mohl s Duklou jet jako dvojka – i to pro mě bylo hodně zajímavé. Jsem rád, že mi dal trenér šanci mezi dospělými, jen je škoda té prohry,“ říká osmnáctiletý gólman, pro něhož to byla premiéra mezi muži. Do konce zápasu zlikvidoval devět litoměřických pokusů a udržel tak čisté konto. Konečný výsledek zápasu korigoval ve 47. minutě Michal Jeslínek. Dukla prohrála 1:4.

První polovinu zápasu sledoval Tomáš Fučík ze střídačky v roli týmové dvojky. O tom, že by měl zasáhnout aktivně do zápasu 49. kola a připsat si tak svůj první start mezi dospělými, v té chvíli nepřemýšlel. „Byl jsem rád, že jsem dostal šanci a mohl s Duklou jet jako dvojka – i to pro mě bylo hodně zajímavé. Do zápasu jsme nenastoupili nejlépe, rychle jsme prohrávali. Třetina skončila 3:0 pro Litoměřice, a to nebylo z našeho pohledu dobré,“ hodnotí úvodní dějství mladý gólman, který přišel do jihlavské juniorky před sezonou na hostování z Třebíče. „Trenér mě po třetině upozorňoval na to, že když dostaneme ještě nějaký gól, tak abych byl nachystán jít do brány. O přestávce jsem se protahoval. Nakonec to tak dopadlo a šel jsem po čtvrtém gólu chytat,“ vypráví osmnáctiletý nadějný gólman.

„Sice jsme do druhé třetiny vstoupili lépe, ale nakonec jsme po její polovině dostali gól, takže jsem se do brány podíval. Jsem rád, že mi dal trenér šanci mezi dospělými,“ podotýká Tomáš Fučík, ale z jeho hlasu je znát, jak jej prohra na ledě aktuálně desátých Litomeřic mrzí. Byl prý překvapený, že jeho šance ukázat se v prvoligovém mistrovském zápase přišla tak brzy. „Je možná dobře, že jsem šel do brány ve chvíli, kdy jsem to nečekal, že to přišlo tak znenadání. Nějak jsem nad tím nepřemýšlel, prostě trenér zavelel a já jsem šel,“ popisuje okamžiky těsně po polovině druhého dějství.

V Litoměřicích odchytal Tomáš Fučík svých prvních 28 minut mezi muži, zlikvidoval devět litoměřických střel, mezi nimi i pokusy takových hráčů jako jsou zkušení Jaroslav Hašek či Petr Šinágl. Na nervozitu nebo trému nebyl v brankovišti čas. „Bral jsem to jako každý jiný zápas. Na nic zvlášť jsem se nesoustředil. Prostě jsem si to chtěl užít a hlavně si neudělat nějakou ostudu,“ vypráví mladík, který je po Davidu Rittichovi a Filipu Novotném již třetím gólmanem, který v sezoně zasáhl do hry coby gólman A-týmu.

V juniorském týmu Dukly zastává pozici gólmanské jedničky, odchytal valnou většinu extraligových zápasů Jihlavy a v celkových statistikách NOEN extraligy juniorů mu patří čtvrtá příčka. Pocítil rozdíl mezi juniorských a seniorským hokejem? „Je možná rychlejší, ale už jsem tady pár tréninků za áčko odchytal, takže to pro mě nebylo nic moc nového. I když je zápas trochu něco jiného než trénink,“ vysvětluje Tomáš Fučík, který je se svým výkonem v brance Dukly docela spokojený. „Musím říct, že jsem si asi vybral šťastný den. Na rozcvičce ráno v Jihlavě mě to docela šlo, celkově to pro mě dopadlo dobře, jen je škoda té prohry,“ doplňuje mladá gólmanská naděje a už tuší, co ji asi v nejbližší době čeká – příspěvek do týmové kasy za premiérový start. „Zatím o ničem nevím, ale myslím, že určitě něco bude. Ještě mě nikdo nekontaktoval, neříkal, kolik čeho, ale asi budu muset klukům něco zaplatit,“ mrká šibalsky šikovný gólman.

OPORA JUNIORKY. Gólman Tomáš Fučík si v sobotu v Litoměřicích odbyl svoji premiéru mezi dospělými. Během sezony je oporou jihlavské juniorky. Na snímku likviduje jednu ze šancí v zápase NOEN extraligy proti Vítkovicím...

...a další proti Zlínu. Foto: Zdeněk Drla (2x)