Za základní částí jsme udělali tlustou čáru, povídá po zápase s Kadaní Ondřej Malec

19.02.2013 / Tomáš Lysý

Dvaapadesát kol základní části je minulostí. Poslední kolo 1. ligy rozhodlo o posledním účastníkovi play-off a o finální podobě dvojic týmů pro čtvrtfinále. Zápas s Kadaní hráči Dukly rychle hodili za hlavu. Nemá cenu lámat si hlavu pondělním neúspěchem, protože ve čtvrtek vpodvečer vypuknou boje, které určí, které dva týmy z osmi vyzvou dva nejhorší celky extraligy v nové podobě baráže. „Můžeme v Ústí překvapit, což je pro nás lepší. My můžeme, oni musejí,“ říká odhodlaně střelec deseti gólů v dosavadním průběhu sezony, Ondřej Malec.

Kdo by to byl před startem základní části řekl, že jediným týmem, který Dukla během dvaapadesáti kol základní části neporazí, bude Kadaň. Červenožlutí našli na domácím ledě recept např. dvakrát na Olomouc i Ústí a jednou si vyšlápli i na ještě loni extraligovou Mladou Boleslav. Proti Kadani však jihlavští hokejisté prohráli i čtvrtý vzájemný zápas. „Oni hrají takový zvláštní styl, u nich je to v té jejich aréně takové divné. Byly to vždycky zápasy o gól. Teď to bohužel bylo otevřené a dali nám více gólů,“ pouští se zpětně do hodnocení zápasu Ondřej Malec.

Předchozí zápasy s farmářským týmem Chomutova ale měly od toho posledního přece jen jednu odlišnost, a to vysoký počet vstřelených gólů. Obvykle totiž v zápase Jihlava - Kadaň příliš branek nepadá. Nyní jich padlo jedenáct, což je stejný počet, jako při třech posledních vzájemných zápasech dohromady. „Byl to hodně otevřený hokej. Za stavu 4:1 jsme se bohužel asi uspokojili a přestali jsme hrát tu hru, kterou jsme předváděli do tohoto stavu. Pak nám to tam nějak nepadalo, netrefovali jsme bránu,“ ohlíží se za příčinou nezdaru střelec třetí branky Dukly v zápase. „To byl vlastně signál po buly. Malda (Roman Maliník - pozn. aut.) mne to vyhrál, já jsem střílel, pak se to tam nějak odrazilo, chtěl jsem dát střelu, takže jsem čekal mezi kruhy no a on mne tam neskutečnou zadovkou našel, takže jsem to dával do prázdné brány,“ popisuje úspěšný střelec svůj zásah.

Jak v play-off

• Poslední kolo základní části rozhodlo o těchto čtyřech dvojicích v play-off:
Mladá Boleslav - Havlíčkův Brod
Olomouc - Hradec Králové
Ústí nad Labem - Jihlava
Třebíč - Kadaň
• Série se hrají na čtyři vítězné zápasy a herní dny čtvrtfinále jsou: 22., 23, 26. a 27. únor. Vždy se začíná na ledě lépe umístěného celku po základní části. Případný pátý, šestý a sedmý zápas je naplánován na data 1.3, 3.3. a 5.3.
Semifinále se také hraje na čtyři vítězné zápasy a výhodu prvních dvou domácích zápasů má opět celek, který skončil po základní části na lepším místě. Semifinále se hraje ve dnech 8., 9., 12. a 13. března. Případný pátý a šestý zápas je na programu 16. a 18. března.
Vítězné semifinalisty první ligy a tudíž i účastníky baráže pro sezonu 2012/2013, se dozvíme nejpozději 20. března, kdy je na programu případný sedmý zápas semifinále. Tito vítězové se pak v rozšířené baráži utkají se dvěma nejhoršími týmy extraligy.

Ze čtyř vzájemných zápasů s Kadaní měla Dukla k výhře v tom posledním nejblíže. Ještě chvilku před koncem druhé třetiny totiž ještě vedla o tři branky. „To, že jsme dostali během jedne minuty tři góly, to by se stávat nemělo proti žádnému týmu. Většinou když se tohle stane, tak je po zápase. My jsme kvůli tomu ztratili tříbrankové vedení, místo toho, aby jsme zápas v klidu dohrali a pak třeba přidali ještě góly navíc,“ pouští se do vyprávění další mladík v sestavě Dukly, Roman Mikeš, a dodává, že si tímto zápasem chtěli hráči zvednout sebevědomí před následujícími vyřazovacími boji. „Do zápasu jsme šli s tím, že ho chceme odehrát na sto procent od zadu, v klidu si zahrát před play-off a zvednout si sebevědomí, což se nam skoro do konce druhé třetiny dařilo. Pak ale přišel již zmiňovaný asi dvouminutovy nepochopitelny výpadek. Od toho se už odrazila i třetí třetina, kterou jsme taky nezvládli,“ říká hráč s číslem 17.

Po tomto zápase ale veškeré myšlenky hráčů na základní část skončily. Jak by také ne, vždyť již ve čtvrtek startuje play-off prvními zápasy. „Po zápase s Kadaní jsme udělali tlustou čáru a jedeme znova. Musíme si vyčistit hlavy a jít od nuly. Můžeme tam překvapit, což je pro nás lepší. My můžeme, oni musejí, takže uvidíme,“ říká bojovně Ondřej Malec, kterému v kabině nikdo neřekne jinak než "Malčíny".

Play-off je prostě od základní části ve spoustě věcí odlišné. Tady již nelze jeden dva prohrané zápasy tak lehce hodit za hlavu. Ve vyřazovací části rozhodují maličkosti. Jako nůž máslem odehrajete základní část, ale v play-off můžete vypadnout hned v prvním kole. Pro takový případ se nemusí dlouho pátrat v historii, ale stačí se podívat na loňské čtvrtfinále extraligy. Suverén dvaapadesáti kol, pražská Sparta, tehdy podlehla nadšeně bojující Kometě Brno, která se musela prokousávat předkolem play-off. „Šanci proti Ústí máme určitě, když se vrátíme ke hře, co jsme předváděli dříve, třeba v Havlíčkově Brodě apod. To znamená na stoprocent od zadu, pak uspět můžeme,“ pokouší se nalézt Roman Mikeš recept na čtvrtfinálového soupeře. „Ústi sice oslabilo oproti loňskému roku, ale pořád patří mezi favority 1. ligy a proto to proti nim bude velice těžke,“ je si vědom kvality Lvů.

Nechybělo ale mnoho, aby Jihlava zajížděla k prvnímu zápasu play-off na led úplně jiného týmu. Stačila k tomu relativní "maličkost" - vyhrát zápas v Benátkách a doma porazit Kadaň. Čtvrtfinále by pak rázem mělo přívlastek "derby". To všechno v případě umístění červenožlutých do pátého místa. „Chtěli jsme určitě jít na Třebíč, bylo by to určitě vice zajímavé pro diváky i pro nás. Je to derby a ty mají větší náboj, vyhnuli bysme se i cestování. Takhle musíme jet do Ústi nějaké 3 hodiny,“ uzavírá Roman Mikeš povídání o následujících vyřazovacích bojích.


RADOST SE SPOLUHRÁČI. Nejen Roman Mikeš tuší, že ve čtvrtfinále čeká Duklu proti Ústí těžká práce. Nikdo z tábora žlutočervených by se jistě nezlobil, kdyby bylo podobných oslav vstřeleného gólu během play-off k vidění více. Foto: Vojtěch Vopat.