Takový výsledek tu už hodně dlouho nebyl, těší Tomáše Kalába vysoká výhra v Třebíči

06.10.2013 / Zdeněk Drla

V Třebíči vyrůstal, čtvrtou sezonu ale obléká dres regionálního soupeře. Obránce Tomáš Kaláb je Duklákem. A sobotní derby Vysočiny si parádně užil. Jihlava v něm před téměř třemi tisícovkami diváků rozstřílela "jeho" Horáckou Slavii 8:2. „Chtěli jsme strašně moc vyhrát, středeční domácí zápas s Havlíčkovým Brodem nebyl špatný, ale nedali jsme góly. Proto jsme chtěli v Třebíči tak moc uspět," hlásí šestadvacetiletý obránce.

Z pohledu fanouška jihlavského hokeje to byla povedená sobota. Dukla na ledě Horácké Slavie Třebíč nastřílela osm gólů. Tolik jich nedala za poslední čtyři kola. „Je to pardání. 8:2 - takový výsledek tu už hodně dlouho nebyl," těší Tomáše Kalába, který si, coby rodilý Třebíčák, derby Vysočiny užíval.

Aby jeden ze soupeřů v derby vyhrál o šest a více gólů, to se ve vzájemných duelech Dukly s Třebíčí nestalo více jak dvanáct let. Tehdy na začátku roku 2002 Dukla utrpěla v Třebíči debakl 1:10. V té době byl Tomáš Kaláb ještě školou povinný žáček. Ale ten výprask si pamatuje. „Já jsem na tom zápase tenkrát byl. Je dobře, že jsme to teď Třebíči vrátili," usmívá se spokojeně.

Souboje Jihlavy s Třebíčí i kvůli blízké vzdálenosti obou měst přilákají vždy do ochozů slušnou návštěvu. V sobotu si cestu do MANN+HUMMEL ARENY našlo cestu 2830 diváků. „Tak to byla pecka, že přišlo tolik lidí," kvituje Tomáš Kaláb, který vnímal fandění obou táborů, jak toho třebíčského, tak i jihlavského kotle. „Když už jsme vedli o více gólů, byli více slyšet fanoušci z Jihlavy, ale třebíčstí fandili taky dobře," všiml si při zápase. „Jihlavským patří velký dík za to, že jich taková skupina dorazila na zápas," vzdává hold příznivcům čevenožlutých barev.

Osm gólů v jednom zápase nenastřílela Dukla už nějaký ten pátek. Po posledních duelech, kdy se jihlavští střelci prosazovali pouze sporadicky, je to dobré znamení a příslib do budoucna. „Já věřím, že to nebyl jen takový výstřel do tmy, že nám to tam bude padat i nadále," přeje si Tomáš Kaláb, který ale sám zatím na svůj první zápis do statistik čeká. Povede se mu to ve středečním domácím zápase proti Šumperku? „Budu rád, když uhrajeme tři body. To je důležité! Samozřejmě by bylo hezké, kdybych se i já trefil, ale důležitější je týmový úspěch," uzavírá Tomáš Kaláb.

POZORNÁ OBRANA. Gólman David Rittich (vzadu) a pozorně bránící hráči před ním dovolili třebíčskému týmu skórovat pouze dvakrát. Na snímku obránce Petr Mocek, který je jedním z pamětníků historického výprasku, který utržila Dukla v Třebíči před dvanácti lety (1:10), tehdy ale oblékal dres Horácké Slavie.
Foto: Jiří Morký (www.hstrebic.cz)