Budu platit už podruhé za tenhle měsíc, říká o svém hattricku střelec Adam Zeman

10.10.2013 / Tomáš Lysý

Po zápase s Třebíčí odnesl nalezenou střeleckou formu Dukly také Šumperk. Zápas nebyl výjimečný pouze tím, že Jihlava podruhé nasázela svému soupeři osm gólů. Nevidí se totiž často, aby v jednom zápase padly dva hattricky. K radosti pokladníků týmu se třikrát prosadil Adam Zeman a díky závěrečnému gólu Dukly také Marek Prokš. „Padlo sice hodně gólů, ale vždycky jsme soupeři odskočili a lacinými chybami jsme ho dostali zbytečně zpátky do zápasu. Naštěstí nám to tam nakonec napadalo,“ těší jihlavskou devatenáctku, která má v dosavadním průběhu sezóny na svém kontě již dva třígólové zápasy, díky čemuž je nejlepším střelcem Dukly.

Pokud chcete v rámci první hokejové ligy vidět utkání, ve kterém padne hodně gólů, stačí se zajít podívat na zápas jihlavské Dukly. V jejich dvou posledních zápasech padlo hned dvaadvacet gólů, přičemž červenožlutí rozvlnili soupeřovu síť hned šestnáctkrát. Po osmi gólech, které Jihlava nasázela v derby Třebíči, byl stejným počtem obdarován i Šumperk – jen s tím rozdílem, že oproti Horácké Slavii vstřelili Draci o dva góly více.

I přes vysokou výhru se ve hře jihlavských hokejistů našla hluchá místa. A hráči si to moc dobře uvědomují. „Vyhráli jsme a dali jsme dost gólů, ale stále máme co zlepšovat, hlavně co se týče obrany. Soupeř se na nás dvakrát v zápase dotáhl a to se nám nesmí stávat,“ říká Marek Prokš. „Musíme se příště lépe nachystat, protože každý soupeř je kvalitní a nemůžeme situaci takhle podcenit,“ ohlíží se na začátek třetí třetiny.

Dukla totiž vedla po dvou třetinách 5:2 a zdálo se, že utkání bez problémů dotáhne do vítězného konce. Jenže po čtyřech minutách závěrečné části svítil na světelné tabuli průběžný stav 5:4. „Takhle zdramatizovat zápas jsme určitě nechtěli. Udělali jsme dva blbé fauly a soupeř je potrestal. Jak říkám, to se nám nesmí stávat,“ povídá jihlavská jednasedmdesátka. Stejně vidí celou situaci také Adam Zeman. „Padlo sice hodně gólů, ale vždycky jsme soupeři odskočili a lacinými chybami jsme ho dostali zbytečně zpátky do zápasu. Naštěstí nám to tam nakonec napadalo,“ nabízí svůj pohled na zápas jednadvacetiletý hráč. „Ke konci jsme si výsledek pohlídali a zaslouženě jsme vyhráli,“ těší mladého forvarda, že jeho tým nedopustil další komplikace. „Když dáváte góly a daří se, tak sebevědomí více naroste a věříte si. Pak si můžete zkusit něco dovolit navíc a dá se říct, že se u hokeje bavíte. Ke konci jsme si to už mohli dovolit,“ popisuje Adam Zeman některé oku lahodící akce v závěru třetí dvacetiminutovky.

Drakům ze Šumperka se zatím v sezoně příliš nedaří. V tabulce okupují až dvanáctou pozici a zůstávají tak dost za očekáváním. Na Vysočině však bojoval srdnatě. Dvakrát vyrovnal vedení Jihlavy a jak již bylo uvedeno, nezlomil je ani stav 5:2 po dvou třetinách. Šumperští ještě stihli zdramatizovat zápas a přiblížit se domácím na rozdíl jediného gólů, to ale bylo z jejich strany vše. „Sice je Šumperk dole, ale týmy jsou vyrovnané. V této soutěži není tým, který by byl slabší. My se musíme nachystat na všechny zápasy stejně, jít zápas od zápasu a vyhrávat,“ nechal se slyšet Marek Prokš. „Šumperk je silný na puku, dobře bruslí a rozhodně to nebyl jednoduchý zápas,“ hledal přednosti soupeře jeden z hrdinů zápasu.

Úvodní gól Dukly, vítězný gól červenožlutých a závěrečný gól zápasu totiž vstřelil právě Marek Prokš. Zaznamenal tak svůj vůbec první hattrick v první lize. „Pocity z hattricku jsou pěkné. Je můj první mezi dospělými. V dorostu nebo v juniorech se mi nějaký hattrick podařil, ale tenhle je cennější, protože je za áčko,“ je spokojený mladý útočník, který nebyl jediný, z jehož počinu bude mít trojice pokladníků Tomáš Čachotský, Radek Hubáček a David Rittich radost. Stejný kousek se totiž podařil také Adamu Zemanovi. „No tak zase mi to tam napadalo,“ směje se hráč s číslem devatenáct. „Stálo při mně štěstí. Smál jsem se Márovi, (Marek Prokš – pozn. aut.) že to bude mít po konci zápasu za litr, protože dá hattrick, ale nakonec jsem ho dal také, takže nic moc,“ opět se rozesmál úspěšný střelec.

Sazebníček za tři góly Adam Zeman moc dobře zná. V šestém kole totiž třikrát rozvlnil síť v domácím utkání proti Olomouci. „Tak budu platit už podruhé za tenhle měsíc, s tím se nedá nic dělat,“ odpovídá naoko vážně na otázku, zda se bude pokladníkům hlásit sám nebo čeká, až se sami ozvou. Více než vlastní úspěch ho ale těší nalezená střelecká forma celého týmu. „Už v Třebíči jsme věřili, že střeleckou smůlu prolomíme a že to tam napadá. Šli jsme do toho od začátku, bojovali jsme a zaslouženě jsme vyhráli. Dnes jsme na to s góly navázali a doufám, že to bude pokračovat,“ uzavírá přáním ohlédnutí se za zápasem Adam Zeman, který má po deseti zápasech na svém kontě osm gólů a je tak nejlepším střelcem týmu.