Dukla zahájí druhou čtvrtinu soutěže zápasem v Havířově

20.10.2013 / Zdeněk Drla

Vzdálenějšího soupeře Dukla Jihlava v první lize nemá. Do Havířova je to 266 kilometrů. A práve do hornického města ve Slezsku cestuje družina trenéra Petra Vlka v pondělí 21. října 2013, kdy startuje druhá čtvrtina základní části první ligy. Zápas mezi AZ Havířov a Duklou Jihlava začíná v 18 hodin a vy jej můžete sledovat prostřednictvím textového onlajnu.

Havířov je letošním nováčkem první ligy a po první odehrané čtvrtině si nevede špatně. Se ziskem 17 bodů patří Azetu devátá příčka v tabulce za českobudějovickým Motorem a to jen kvůli horšímu skóre. V posledním odehraném kole si odvezl tři body právě z horkého ledu Českých Budějovic.

Havířovští hokejisté byli vůbec prvním soupeřem Dukly Jihlava v mistrovském utkání v nové sezoně 2013/2014. Na Horáckém zimním stadionu zvítězila Dukla 11. září 2013 před skvělou diváckou kulisou těsně 2:1. Jaký výsledek se zrodí v pondělním vloženém kole v K&K Pneu aréně?

Dukla by zde ráda prodloužila svoji vítěznou sérii. Jihlavští borci bodovali již pětkrát v řadě, když ztratili pouze po bodu v Kadani a naposledy v Berouně. Také Havířov začal střádat body v sérii, které ale není tak dlouhá. Po výprasku 7:0 od Olomouce vydoloval AZet dva body ze zápasu s Berounem, v sobotním 13. kole přivezli svěřenci trenéra Jana Danečka tři body z jihu Čech.

Zápas v Havířově bude pikantní pro dvojici hráčů z aktuálního kádru Dukly Jihlava - útočníky Filipa Semana a Michala Veleckého. Oba v Havířově působili, Filip Seman je dokonce odchovancem havířovského hokeje. Na "druhé straně barikády" budou v pondělí stát Lubomír Vosátko, jenž v létě absolvoval část přípravy s Duklou Jihlava (poté ho jeho mateřský Třinec poslal právě do Havířova - pozn. aut.) a útočník Miroslav Škumát. Toho si pamatují fanoušci jihlavského hokeje také v červenožlutém dresu.

PRVNÍ GÓL SEZONY. Jihlavský kapitán Tomáš Čachotský otevřel skóre utkání prvního kola proti Havířovu takovouto parádní trefou. Foto: Zbyněk Zápotočný

14. kolo: pondělí 20. října 2013

SK Kadaň - HC Slovan Ústečtí Lvi (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč - HC Olomouc (17:30)
HC Rebel Havlíčkův Brod - HC Motor České Budějovice (17:30)
HC AZ Havířov 2010 - HC Dukla Jihlava (18:00)
HC Berounští Medvědi - HC Benátky nad Jizerou (18:00)
HC Stadion Litoměřice - HC Most (18:00)
Salith Šumperk - BK Mladá Boleslav (18:00)

Představujeme AZ Havířov

Historie vzniku

Na havířovském území v minulosti sídlilo více klubů, kořeny nynějšího týmu HC AZ Havířov 2010 však sahají až do roku 1928. Klub v tomto roce vznikl v Lazích, které jsou dnes součástí města Orlová. Kádr tehdy tvořili většinou muži, kteří pracovali na šachtě.

V roce 1931 se tým nechal zaregistrovat pod názvem KČT Lazy. Činnost klubu byla pozastavena druhou světovou válkou, k jejímu obnovení však došlo na podzim 1945. Lazy byly domácím prostředím do poloviny 60. let, poté se do financování klubu výrazně vložila společnost Důl Antonín Zápotocký, jež ho roku 1966 přestěhoval do nově vybudovaného města Havířov a pojmenoval jej TJ AZ Havířov.

V roce 1968 klub postoupil do Národní hokejové ligy (tehdy 2. nejvyšší soutěže v Československu). AZ hrál tuto soutěž čtyři sezony, výjimkou bylo období let 1979 – 1983, kdy mužstvo sestoupilo do krajského přeboru. V roce 1992 se podařilo to, na co se v Havířově dlouho čekalo, a to postup do druhé ligy, kde Havířovští působili do roku 1999. Pak totiž klub převzal extraligovou licenci od Opavy.

Celkem čtyři roky se Havířov udržel v nejvyšší soutěži. Největším úspěchem však bylo pouze jedenácté místo ze sezony 2001/2002. Následující ročník se havířovskému celku vůbec nedařilo, a nakonec po neúspěšné baráži s Kladnem sestoupil do první ligy. Tam se Havířovu nejvíce povedl ligový ročník 2005/2006, když došel až do semifinále. V lednu 2010 ale tým kvůli finančním problémům musel ze soutěže předčasně odstoupit, první liga se tak dohrávala v nekompletním složení.

Na jaře téhož roku šel klub provozující havířovský hokej do konkurzu. V létě pak vznikl nový klub pod historickým názvem AZ Havířov, jenž se zapojil do druhé ligy.

Premiérová sezona přinesla čtvrtfinálové zklamání, v té další utekl postup jen o bod. O rok později už si však Havířov první ligu vybojoval.

Slavní odchovanci

Havířovská hokejová škola se může pyšnit několika známými jmény. Jedněmi z nich jsou obránci František Procházka a Luděk Čajka, kteří však už v brzkém mládí spojili svou kariéru s jinými kluby. Procházka s Litvínovem a Čajka se Zlínem. Oba byli reprezentanti, Procházka s národním týmem dokonce vybojoval třikrát bronz (jednou na OH, dvakrát na MS).

Dalším odchovancem Havířova je útočník Jan Peterek, jenž se nyní chystá na devátou sezonu v řadě v dresu Třince. Na podzim mu bude už 42 let. Zkušeností na rozdávání má i brankář Jiří Trvaj, který je stejně jako Peterek rodák z Havířova, a v extralize nastupuje za Kometu Brno.

Stadion

Víceúčelová hala, která nese název K&K Pneu aréna, je umístěna na jižní straně města poblíž autobusovému nádraží. Otevřena byla v roce 1968 hokejovým kláním mezi domácím Havířovem a Duklou Hodonín. Mimo havířovského áčka a mládeže využívají prostory stadionu, jehož tribuny pojmou přes pět tisíc diváků, také krasobruslaři či amatérské hokejové kluby.

Autoři představení Havířova: David Jahoda, Miroslav Fantal (www.hc-olomouc.cz)