Šlágr 20. kola: Dukla hostí českobudějovický Motor!

08.11.2013 / Zdeněk Drla

Hodně pikantní duel je na programu 20. kola první hokejové ligy. Na Horácký zimní stadion totiž po dlouhých letech dorazí České Budějovice. "Nováček" druhé nejvyšší tuzemské soutěže sice vznikl vzhledem k nečekanému přestěhování extraligového Moutfieldu z jihu Čech do Hradce Králové těsně před startem sezony, v týmu je řada zajímavých jmen.
Zápas mezi Duklou Jihlava a Motorem České Budějovice začíná na HZS v sobotu 9. listopadu 2013 v 17:30 hodin. Přijďte podpořit v tabulce druhou Duklu v boji se zajímavým soupeřem!

O peripetiích českobudějovického hokeje před startem nové sezony toho bylo napsáno dost a dost. Ve městě pod Černou věží se podařilo seniorský hokej nakonec zachovat, nově vzniklý hokejový klub se vrátil k tradičnímu pojmenování Motor.

Jihlava a České Budějovice se tak ve stejné soutěži potkají po dlouhých letech. Naposledy se proti sobě na Horáckém zimním stadionu postavily ve dvou po sobě jdoucích barážích o extraligu na jaře 2004 a o rok později. Zatímco v té první slavili hráči a fanoušci Dukly Jihlava po pěti letech návrat do extraligové společnosti, o rok později se stejný "kousek" povedl Jihočechům. Dukla se tak vrátila znovu do první ligy.

Ale zpět do současnosti. Tým Českých Budějovic poskládaný z řady hráčů zvučných jmen v první čtvrtině letošního soutěžního ročníku svými výsledky nikterak neoslňoval, výhry střídal s prohrami a nyní, po devatenácti odehraných kolech je na osmé pozici s pětadvaceti body, stejně bodů získaly i deváté Litoměřice.

Na soupisce Českých Budějovic je řada zajímavých jmen. Branku Motoru stráží jihlavským fanouškům dobře známý gólman Dominik Halmoši. Ten je spolu s havířovským Lukášem Danečkem vůbec nejvytěžovanějším gólmanem soutěže. Pokud nastoupí v Jihlavě od začátku a vydrží až do konce, bude mít na svém kontě přes tisíc odchytaných minut.

Také v obraně najdeme jména, která mají vztah k Jihlavě. Nejzkušenějším bekem je Marek Posmyk, pětatřicetiletý odchovanec Dukly za svoji bohatou kariéru prošel řadou klubů v tuzemské nejvyšší soutěži i v zahraničí. Druhým je Lukáš Chmelíř, který coby hráč Vítkovic vypomáhal v mladém věku v několika zápasech červenožlutému souboru z Vysočiny.

Největšími hvězdami ofenzivních řad jsou bezesporu kapitán Aleš Kotalík, jenž stál u znovuzrození českobudějovického hokeje, či dlouholetý kapitán Karlových Varů Václav Skuhravý. Fanoušky Jihlavy určitě potěší příjezd Miroslava Třetiny, dalším hráčem, jenž prošel Duklou, je plzeňský Tomáš Pitule.

Pohled do statistik

České Budějovice byly pasovány ještě před startem soutěže navzdory problémům, které je v letním období potkaly, mezi týmy, jež by měly okupovat přední příčky tabulky. Zatím ale tyto předpoklady nenaplňují. Aktuální osmá příčka při bodové rovnosti s devátým a minimálním náskokem na další pozice ještě nedává jistotu vyřazovacích bojů.

⇒ Poslední zápasy Motoru:

Č. Budějovice - Třebíč 5:4 (pp)
Šumperk - Č. Budějovice 4:2
Č. Budějovice - Kadaň 6:2
Litoměřice - Č. Budějovice 4:2
Č. Budějovice - Beroun 6:2

⇒ Poslední zápasy Dukly:

Benátky n. J - Dukla Jihlava 3:4 (pp)
Dukla Jihlava - Most 4:3sn
Ústečtí Lvi - Dukla Jihlava 3:2
Dukla Jihlava - Mladá Boleslav 5:2
Olomouc - Dukla Jihlava 2:4

Kupříkladu v posledních pěti kolech uhráli hráči s obřím =M= na prsou jen osm bodů. Proto nyní potřebují bodovat v každém duelu, aby naplnili očekávání svých fanoušků, kterých se na domácí zápasy v Budvar Areně schází vždy kolem čtyřech tisícovek. S velkých odhodláním vylepšit si bilanci a bodový zisk z venkovních zápasů (letos získali z devíti utkání na soupeřových kluzištích pohých sedm bodů - pozn. aut.) přijíždí Motor i do Jihlavy. „Jedeme hrát ze zajištěné obrany, tak jako proti Berounu. Budeme se snažit jít aktivně do brány, což se nám doma dařilo. Je potřeba, abychom to v Jihlavě potvrdili a nějaké body si odvezli. Nejlépe tři,“ vyjádřil se pro českobudějovický klubový web obránce Lukáš Chmelíř.

To Jihlava je na tom o poznání lépe. V 17. kole sice nestačila na Ústecké Lvy a podlehla jim 2:3, čímž přerušila osmizápasovou vítěznou sérii, další vítězné korálky ale na šňůru navlékla hned v 18. a v 19. kole, kdy si vyšlápla na dva nejvýše postavené týmy v tabulce. Parta kolem kapitána Tomáše Čachotského porazila doma 5:2 lídra z Mladé Boleslavi, ve středu si pak přivezla tři body za výhru 4:2 na ledě tehdy druhé Olomouce. Díky tomuto vítězství se vyšvihla právě před soubor z Hané.

Duklu ženou doma především skvělí fanoušci, kteří dokáží vytvořit parádní kulisu hodnou týmu z nejvrchnějších pater tabulky. Naposledy to předvedli minulou sobotu proti Bruslařskému klubu. „Já doufám, že taková kulisa tady bude v sezoně víckrát. Děkuju lidem za to, že nás hnali dopředu a byli tím šestým hráčem. Strašně rád bych jim za to poděkoval a doufám, že stejně skvělí budou i v sobotu proti Českým Budějovicím," vyjádřil své přání kapitán Dukly Jihlava Tomáš Čachotský.

NA MOTOR! České Budějovice přijedou do Jihlavy po několika letech. Naposledy se utkala Dukla s Motorem na jihu Čech leteos v září, kde prohrála, 0:1 v prodloužení. Na snímku Michal Velecký a českobudějovický Antonín Melka. Foto: Zdeněk Drla

Poslední vzájemný zápas:

7. kolo: HC Motor České Budějovice - HC Dukla Jihlava 1:0 (pp)

Branky a nahrávky: 61. Melka (Kotalík, Novák). Rozhodčí: Schmejkal, Wurtherle – Šperl, Zika. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3771. Střely na branku: 27:32. Průběh utkání: 1:0. Třetiny: 0:0, 0:0, 0:0 - 1:0

HC Motor České Budějovice: Halmoši – Novák, Prokop, Posmyk, Kříž, Chmelíř, Vráblík – Kotalík, Melka, Vaniš – Ondřej, Šachl, Kuchejda – Bárta, Skuhravý, Třetina – Ferebauer, Přibyl, Turek
HC Dukla Jihlava: Sáblík – Mocek, Dobrovolný, Jaroš, Zadražil, Kaláb, Kotvan, Štebih – Čachotský, Zeman, Seman – Hubáček, Důras, Prokš – Kuřítko, Velecký, Mikeš – Kadlec, Krupka

Předprodej vstupenek a organizační pokyny

Pokud si chcete pořídit vstupenku na sobotní duel mezi Duklou Jihlava a Českými Budějovicemi s předstihem a vyhnout se tak případným frontám u pokladem, můžete využít předprodeje. Ten je dnes, tedy v pátek 8. listopadu od 18:30 do 19:30 hodin a v sobotu 9. listopadu od 12:30 do 13:30 hodin na Infocentru. Zde si můžete i dobít kredit na vaši Ice Card.

Pokladny budou v den utkání otevřeny od 16 hodin. Vstupenky budete moci zakoupit u hlavní pokladny naproti Vysoké škole polytechnické, ve dvou pokladnách v parku nebo v Infocentru. Zde se fronty netvoří, proto využijte tuto pokladnu, ze které se potom dostanete do haly nových vchodem B1 - bývalý výjezd rolby.

Pro fanoušky Čeckých Budějovic, kterých by mělo podle dostupných informací dorazit do Jihlavy kolem dvou stovek, bude otevřen speciální vchod a zvláštní pokladna u vstupu F - roh Horáckého zimního stadionu směrem od Pivovaru.

20. kolo: sobota 9. listopadu 2013

HC Benátky nad Jizerou - HC Olomouc (16:30)
HC AZ Havířov 2010 - HC Slovan Ústečtí Lvi (17:00)
HC Stadion Litoměřice - SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
HC Most - BK Mladá Boleslav (17:30)
HC Dukla Jihlava - HC Motor České Budějovice (17:30)
HC Berounští Medvědi - HC Rebel Havlíčkův Brod (17:30)
SK Kadaň - Salith Šumperk (17:30)

21. kolo: pondělí 11. listopadu 2013

SK Kadaň - HC AZ Havířov 2010 (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč - HC Berounští Medvědi (17:30)
HC Rebel Havlíčkův Brod - HC Dukla Jihlava (17:30)
HC Motor České Budějovice - HC Benátky nad Jizerou (17:30)
Salith Šumperk - HC Stadion Litoměřice (18:00)
HC Olomouc - HC Most (18:00)
HC Slovan Ústečtí Lvi - BK Mladá Boleslav (18:00)