Do třetí třetiny jsme dali všechno. Za žádnou cenu jsme nechtěli prohrát, říká po derby s Třebíčí Michal Důras

14.11.2013 / Zdeněk Drla

Ve druhém regionálním derby ve třech dnech získala Dukla na Horáckém zimním stadionu pouze bod, když podlehla Horácké Slavii Třebíč 2:3 po samostatných nájezdech. Na první gól čekaly téměř tři tisícovky diváků do začátku druhého dějství, kdy šli do vedení hosté. Bílé hvězdy se prosadily podruhé ještě před polovinou zápasu a s Duklou to vůbec nevypadalo dobře. Jiskřičku naděje vykřesal na začátku třetiny svojí třetí trefou trefou v sezoně Michal Důras, svým premiérovým gólem v letošním soutěžním ročníku srovnával v 52. minutě slovinský obránce Miha Štebih. A protože se v šedesáti minutách ani následném prodloužení nerozhodlo, rozluštily tajenku, kdože získá bonusový bod z prestižního duelu, samostatné nájezdy. V nich byli šťastnější hosté z Třebíče. „Je to škoda, štěstí se mohlo přiklonit na naši stranu," litoval po skončení zápasu Michal Důras, který byl jedním ze tří neúspěšných jihlavských exekutorů.

Dukla odehrála během tří dnů hned dvě regionální derby. V pondělí nestačila na ledě havlíčkobrodské Kotliny na Rebely, ve středečním 22. kole podlehla Horácké Slavii Třebíč 2:3 po samostatných nájezdech. Třebíč přijela do Jihlavy s velkým odhodláním a povzbuzena pondělní domácí hladkou výhrou nad Medvědy z Berouna.

Úvodní třetina gól nepřinesla, ale po několika šancích na obou stranách ano. Poprvé se červené brankové světlo rozsvítilo až ve 22. minutě. K radosti početné výpravy z Třebíče to bylo za zády jihlavského gólmana Lukáše Sáblíka. Horáscká Slavia šla dokonce do dvougólového vedení, ale Dukla dokázala do třetí sirény stav na ukazateli skóre srovnat. „Utkání to bylo hodně těžké. My jsme byli dvě třetiny asi horším mančaftem, neměli jsme tak dobrý pohyb, jak jsme bychom měli mít. Naopak Třebíč dobře bruslila a moc nás do ničeho nepouštěla," nehledá výmluvy útočník Michal Důras, který svojí trefou ze 43. minuty zavelel k mohutnému finiši. K Důrasově zápisu do listiny střelců se totiž v minutě 52. přidal obránce Miha Štebih, jehož střela od modré skončila v levém horním růžku Falterovy klece. „My jsme si to vydřeli tou třetí třetinou, kdy jsme šli opravdu "na krev" a zvládli jsme nepříznivý stav srovnat," ohlíží se za poslední dvacetiminutovkou Michal Důras.

A protože rozuzlení zapeklitého rébusu, kdo bude majitelem třetího bodu nepřineslo ani pětiminutové prodloužení, přišly na řadu samostatné nájezdy. V nich se ani jeden z tria jihlavských střelců Čachotský, Důras, Velecký neprosadil. „Škoda. Nájezdy, to je loterie. Bohužel, dneska jsme neměli to štěstíčko a tu kvalitu, abychom jejich brankáře překonali. Je to škoda, štěstí se mohlo přiklonit na naši stranu," říká trpce jednatřicetiletý forvard. „Musím ale říct, že Třebíč byla zhruba polovinu zápasu lepším týmem a ten druhý bod jí patří poprávu," uznává férově.

Jihlavského hráče se šestadevadesátkou na zádech další prohra v derby mrzí, i navzdory tomu, že si v zápase rozmnožil svoji sbírku kanadských bodů. „Byla tam střela od Oldy Kotvana a závar před třebíčskou brankou. Filda Seman si mě tam všiml po pravé straně a jenom mi přistrčil puk a já jsem to z voleje trefoval do skoro odkryté brány. Takže to nebylo až tak moc složité. Ale při mé střelecké fazoně ...," usmívá se sympatický útočník s poukazem na svůj teprve třetí gólový zápis v sezoně.

„My jsme do třetí třetiny dali všechno. Za žádnou cenu jsme nechtěli tady doma s Třebíčí prohrát. Řekli jsme si, že musíme tuto třetinu dobře odpracovat a i kdyby se to nepovedlo, tak musíme dřít hlavně kvůli divákům, kteří přišli opět v hojném počtu, za což jim musíme moc a moc poděkovat. Přejeme si, aby chodili takhle dál," vysvětluje Michal Důras. „Už jen pro ty lidi, a samozřejmě i pro nás, jsme tu třetí třetinu chtěli odehrát co nejlépe. Nakonec se to povedlo alespoň za ten bod," je i není spokojený Důras.

Dukla se hlavně ve druhém dějství jakoby hledala, výkon z její strany nebyl optimální. Nepodepsal se na jejím výkonu fakt, že během pěti dnů sehrála tři náročné zápasy s Českými Budějovicemi, v Havlíčkove Brodě a teď s Třebíčí? „Program je stejný pro všechny mančafty, na to se nemůžeme vymlouvat. Jasně, měli jsme těžké soupeře a mohlo se to trochu podepsat, ale není to výmluva. Program je pro všechny stejný. Třebíč byla dneska v lepší v pohybu," říká narovinu Michal Důras. Ale "zakletá" druhá třetina ho nenechává chladným. „Nedokážu si to vysvětlit, sami to nevíme. Už jsme zvyšovali hlas tady při zápase s Českými Budějovicemi, kdy jsme odehráli strašidelnou druhou třetinu. Stejně tak jsme si to pokazili druhou třetinou i v Brodě - tam jsme si taky zakřičeli. Bohužel, moc to nepomohlo. Dneska ale ani ta první třetina nebyla tak dobrá, jak většinou bývá. Musíme se nad tím zamyslet. Je to už třetí zápas... a my nemůžeme hrát jenom čtyřicet minut," uzavírá Michal Důras hodnocení hry.

Po skončení duelu vypuklo v kotli třebíčských příznivců, kterých do Jihlavy dorazily odhadem tři stovky, veselí. Připomínalo však spíše oslavy fotbalových výtržníků někde na Balkáně. Vzduchem létaly petardy a dělobuchy a během pár minut zahalil podstatnou část Horáckého zimního stadionu štiplavý dým. Došlo i na potyčku s pořadatelskou službou a skupinka chuligánů začala demolovat ochozy stadionu. „K derby to asi patří. Dělobuchy jsou ale hodně ostré," komentoval dění v sektoru hostů Michal Důras. Řádění "fans" si totiž prožil naživo, protože další a další dělobuchy vybuchovaly i v době, kdy se před kabinou jihlavského A-týmu konaly pozápasové ohlasy s hráči. „Nevím, kdo to tady vyvětrá. Hlavně, aby nám nespadla střecha," uzavřel s nadhledem tuto etapu středečního večera Michal Důras.

GÓLOVÁ RADOST. Tenhle obrázek mají jihlavští fanoušci hodně rádi. Dukla vstřelí gól a Horácký zimní stadion se ponoří na pár okamžiků do tmy. Ve středečním derby s Třebíčí se tak stalo dvakrát. Stačilo to nakonec na bod. Na snímku se raduje Michal Důras (uprostřed) se svými spoluhráči ze svého třetího gůlu v sezoně, který znamenal snížení na 1:2 z pohledu Jihlavy. Foto: Zbyněk Zápotočný