Dukla vyráží do dračí sluje. Čeká ji bitva se Šumperkem

15.11.2013 / Zdeněk Drla

Jihlavská Dukla cestuje k utkání 23. kola první hokejové ligy na sever Olomouckého kraje. Jejím soupeřem budou Draci ze Šumperka. Hráči Salithu se vezou na vítezné vlně, vždyť vyhráli třikrát v řadě. Aktuálně jim se sedmadvaceti získanými body patří desátá příčka v tabulce před Českými Budějovicemi a Ústeckými Lvy.
Souboj mezi Salithem Šumperk a Duklou Jihlava začíná na Zimním stadionu v Šumperku v sobotu 16. listopadu v 17 hodin. Pokud nevyrazíte na výlet, můžete zápas sledovat prostřednictvím tradičního textového onlajnu.

První hokejová liga se znovu vrací do zavedených kolejí - tedy ke hracím dnům sobota a středa. Po náročném programu, kdy během osmi dnů odehrálo čtrnáct týmů čtyři zápasy (včetně vloženého pondělního kola), se tempo pro většinu z nich znovu vrátilo do normálu. Hodně náročný program měla Dukla Jihlava. Zatímco v souboji v Olomouci a doma s Českými Budějovicemi naplno bodovala, dvě regionální derby bodové žně nepřinesly. Nejprve svěřenci trenéra Petra Vlka prohráli smolně 2:3 v Havlíčkově Brodě, poté z domácího utkání s Horáckou Slavií Třebíč vydolovali pouze bod.

Teď před nimi stojí další výzva: Salith Šumperk. Tým ze severu Moravy sice nepatří mezi vážné aspiranty vyřazovacích bojů, přesto podává zajímavé a někdy i trochu překvapivé výkony. V posledních třech zápasech vyhrál. Tři body za výhru 3:2 brali Draci v Kadani, další dva duely - doma s Litoměřicemi a v Berouně zlomili ve svůj prospěch až v prodloužení. V sezoně už porazili českobudějovický Motor i Ústecké Lvy. Jejich nejvyšší výhrou je úspěch z 11. kola, kdy doma rozstříleli Benátky 9:3.

Oba sobotní soupeře dělí v tabulce sedm příček a osmnáct bodů. Dukla je se 45 body třetí a ztrácí na druhou Olomouc čtyři body (zápas 23. kola mezi Olomoucí a Mladou Boleslaví byl předehrán ve čtvrtek 14. listopadu a Hanáci v něm zvítězili 5:3 - pozn. aut.), Šumperku patří se ziskem 27 bodů desátá pozice. Bodově jsou na tom Draci stejně jako devátý Havířov, pouze mají horší skóre.

Kanadskému bodování Šumperka vládne veterán Karel Plášek. Čtyřicetiletý hokejista je vůbec nejstarším členem souboru trenéra Radka Kučery. Na svém kontě má patnáct bodů za devět gólů a šest asistencí a je tak nejlepším střelcem týmu. Druhým "snajprem" je Lukáš Žálčík, ten se pálil do černého už sedmkrát.

Poslední vzájemný zápas:

Zápas desátého kola přinesl na Horáckém zimním stadionu doslova a do písmene gólové žně. Dukla byla nabuzena vysokou výhrou 8:2 v regionálním derby s Horáckou Slavií Třebíč a svoji střeleckou formu potvrdila i v tomto zápase. Šumperku nadělila také osm gólů. Podělili se o ně čtyři střelci. Zatímco Ondřej Malec a Michal Velecký skórovali jednou, zbývajících šest gólů si spravedlivě rozdělili Adam Zeman a Marek Prokš. Prvně jmenovaný stihl zkompletovat hattrick v rozmezí necelých 28 minut, Prokš skóre zápasu otevíral i uzavíral.

10. kolo: HC Dukla Jihlava - Salith Šumperk 8:4

Branky a nahrávky: 7. Prokš (Zeman, Dobrovolný), 19. Zeman (Prokš, Čachotský), 32. Malec (Dobrovolný), 32. Velecký (Hubáček, Mocek), 38. Prokš (Zeman, Čachotský), 45. Zeman (Čachotský, Prokš), 47. Zeman (Čachotský), 52. Prokš (Zeman, Čachotský) – 15. Plášek (Haas), 27. Kucsera (Hulva), 43. Holík (Haas), 44. Novotný (Moskal, Žálčík). Rozhodčí: Úlehla – Kis, Svoboda. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 1421. Střely na branku: 47:27. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 5:2, 5:4, 8:4. Třetiny: 2:1, 3:1, 3:2

HC Dukla Jihlava: Rittich – Dobrovolný, Stebih, Mocek, Podlipnik, Kotvan, Zadražil, Kaláb – Čachotský, Zeman, Prokš – Velecký, Hubáček, Seman – Kuřítko, Kadlec, Malec – Březina, Jaroš
Salith Šumperk: Štůrala (47. Vajner) – Holík, Bail, Sedlák, Tesařík, Novotný, Starý, Pastor – Haas, Plášek, Půhoný – Brunec, Hulva, Červenka – Staněk, Moskal, Žálčík – Kolouch, Kucsera, Cink

UMÍ DRACI LÉTAT? UMÍ. Jihlavský obránce Petr Mocek o tom v desátém kole přesvědčil na příkladu Tomáše Brunce Matice Podlipnika (vlevo) i gólmana Davida Ritticha. Foto: Zbyněk Zápotočný

23. kolo: sobota 16. listopadu 2013

HC Motor České Budějovice - HC Slovan Ústečtí Lvi (16:00)
HC Stadion Litoměřice - HC AZ Havířov 2010 (17:00)
Salith Šumperk - HC Dukla Jihlava (17:00)
HC Rebel Havlíčkův Brod - HC Most (17:00)
SK Kadaň - HC Berounští Medvědi (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč - HC Benátky nad Jizerou (17:30)
HC Olomouc - BK Mladá Boleslav 5:3 (předehrávka čt 14.11.)

24. kolo: středa 20. listopadu 2013

BK Mladá Boleslav - HC Motor České Budějovice (17:30)
HC Most - SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)
HC Benátky nad Jizerou - Salith Šumperk (17:30)
HC Dukla Jihlava - SK Kadaň (17:30)
HC AZ Havířov 2010 - HC Olomouc (18:00)
HC Slovan Ústečtí Lvi - HC Rebel Havlíčkův Brod (18:00)
HC Berounští Medvědi - HC Stadion Litoměřice (18:00)