Měli jsem dost šancí, které nám tam nespadly, ohlíží se za prohrou v Šumperku Michal Velecký

18.11.2013 / Zdeněk Drla

Byl to hororový začátek zápasu. Po necelých pěti minutách prohrávala Dukla na ledě Draků už 0:3. „Návrat do Šumperka jsem si představoval určitě jinak," říká útočník Michal Velecký, který v týmu na severu Moravy strávil několik let a místní fanoušci jej mají stále v paměti. Ani jeho dva góly ze závěru první a třetí třetiny nic nezměnily na tom, že si jihlavská Dukla odvezla z dračí sluje vysokou porážku 2:6.

„Nebyl to jednoduchý zápas," hodnotí Michal Velecký duel v Šumperku, kam Dukla odcestovala ve značně okleštěné sestavě pouze se šestnácti hráči do pole a bez řady klíčových opor. „Věděli jsme, že tam jedeme hlavně bránit a dát nějeké góly z protiútoku. Tak jsme i do zápasu nastoupili, ale bohužel se nám nevyvedl začátek, kdy jsme dostali tři laciné góly a pak už to bylo po celý zápas pouze o dotahování. To se strašně těžko hraje, když dostanete tři góly za pět minut," přemítá jihlavská šestašedesátka.

Šumperští Draci byli hnáni dopředu tisícovkou fanoušků. Místní stadion byl hodně slušně zaplněn. „Oni na nás doslova vlítli, byli hodně aktivní. Vystřelili třikrát na bránu a třikrát jim to tam spadlo. To určilo vývoj utkání," ohlíží se za prvními minutami zápasu 23. ligového kola Michal Velecký. „Snažili jsme se to srovnat. Herně jsme určitě srovnali, ale když jsme dali jeden gól, tak jsme za chvíli zase další dostali. V poslední třetině jsme měli spoustu vyloučených a bylo jasné, že už výsledek nezvrátíme, ale bojovali jsme. Měli jsme šance, ale neproměňovali jsme je. Zvonily tam třeba tyčky. Měli jsem dost šancí, které nám tam nespadly," popisuje další průběh utkání, které Dukla dohrávala pouze se třinácti hráči v poli poté, co pro zranění odstoupili obránce Tomáš Kaláb a útočník Roman Mikeš, navíc Ondřej Malec byl za faul potrestán pětiminutovým trestem a osobním trestem do konce utkání. „Byl to smolný zápas kvůli tomu špatnému začátku a kvůli naší špatné koncovce," shrnuje jednou větou bitvu na severu Moravy Michal Velecký.

Ten se jako jediný zapsal do listiny střelců na straně Jihlavy a to hned dvakrát. „Při prvním gólu jsem dostal pěkně puk do jízdy od Kabyho (Tomáš Kaláb - pozn. aut.), dostal jsem se za dva hráče, dal jsem to Káďovi (Jakub Kadlec), on byl sám před gólmanem, ale nedal. Puk puk se ale odrazil ke mně, tak jsem jenom dorážel," rozebírá svůj první gól po návratu z marodky "Velec". „Druhý gól padl tak, že Čagy (Tomáš Čachotský) mi přihrával zpoza brány a já jsme ten gól prostě musel dát," usmívá se při vzpomínce na situci k konce 59. minuty a okamžikům, které bězprostředně následovaly. Červené světlo za gólmanem Tomášem Štůralou se totiž nerozsvítilo. „Diváci původně vůbec nevěděli, že gól byl, protože se nikdo moc neradoval. Já také ne, protože za stavu 6:2 pro domácí minutu před koncem tam moc důvodů k radosti není. Brankový rozhodčí v Šumperku to asi nepostřehl. Asi tam mají silnější nebo hrubé sklo, přes které není vidět, možná ho měl zamlžené... Gól byl ale uznán."

Dukla si ze Šumperku tedy odvezla vysokou porážku 2:6. Spolu se zápasem v Mladé Boleslavi je to vůbec nejvyšší prohra v sezoně. Z výsledku není Michal Velecký pochopitelně nadšený, potěšit ho ale mohla závěrečná reakce diváků v ochozech, kteří mu zatleskali. V Šumperku totiž symaptický útočník během dvou sezon nastřílel 55 gólů a při dalších pěti desítkách asistoval, pomohl tak klubu při návratu do první ligy. „Fanoušci nezapomněli. Hodně mě zahřálo, když po zápase začali skandovat mé jméno," nachází alespoň nějaké pozitivum na sobotním večeru. „Vzpomínají tam na mě asi hodně," směje se. „Mám tam jednu hodně věrnou fanynku, která mi vždycky fandila, také teď se přišla za mnou po zápase vyfotit," uzavírá hodnocení.

Z prohraného zápasu si hráči vzali ponaučení, rozebrali klíčové situace a nyní už vzhlížejí k dalšímu duelu. Ve středu je čeká doma na Horáckém zimním stadionu Kadaň. „Už jsme na to zapomněli. Všichni jsme to ve svých hlavách smazali a začínáme odznova," vysvětluje. „Začínáme znovu makat a začneme konečně vyhrávat," říká rázně Michal Velecký.