Polovinu základní části první ligy uzavře Dukla domácím soubojem s Medvědy

25.11.2013 / Zdeněk Drla

Je to kalup. Po pouhých 77 dnech od svého zahájení napíše aktuální prvoligová sezona svoji šestadvacátou kapitolu, to znamená, že bude odehráno poslední kolo první poloviny základní části. V něm se Jihlava utká na Horáckém zimním stadionu se soupeřem, kterého v této sezoně doma ještě nepřivítala. Dukla hostí Medvědy z Berouna.
Souboj mezi Duklou Jihlava a Medvědy Beroun 1933, jak zní oficiální pojmenování středočeského týmu, začíná na HZS ve středu 27. listopadu v 17:30 hodin.
Pokud se nevypravíte přímo na stadion, můžete průbeh zápasu sledovat prostřednictvím tradičního textového onlajnu.

Medvědi z Berouna zkraje sezony doslova šokovali nejen prvoligové fanoušky. Po sedmi kolech okupovali s plným ziskem jedenadvaceti bodů první místo tabulky. Během prvních kol si vyšlápli na Mladou Boleslav, Olomouc, Ústecké Lvy či České Budějovice. Družina trenéra Petra Nováka patřila k zajímavým úkazům nového soutěžního ročníku. A vypadalo to, že Středočeši zopakují, nebo se alespoň přiblíží, svému "majstrštyku" ze sezony 2003/2004, kdy vyhráli základní část ligy a došli až do finále, kde ale nestačili na pozdějšího úspěšného účastníka baráže - jihlavskou Duklu.

Prvním týmem, který dokázal Berounu v sezoně 2013/2014 sebrat body, byla Horácká Slavia Třebíč v osmém kole. Od té doby jakoby Medvědům docházel dech. Z dalších sedmnácti duelů vydolovali pouhých třináct bodů, naplno bodovali pouze v 16. kole proti Ústí, další bodíky sbírají spíše sporadicky.

Poslední vzájemný zápas

Dukla se s Medvědy střetla na jejich ledě ve 13. kole. Před na Beroun neobvyklou návštěvou 755 diváků si hosté z Vysočiny vytvořili v první třetině slušný dvougólový náskok díky trefám Michala Veleckého a kapitána Tomáše Čachotského. Domácí soubor se dostal zpátky do hry v posledních deseti minutách, když Zbyněk Hrdel využil zaváhání v rozehrávce a při vlastním oslabení rozradostnil sklušně zaplněné tribuny. Zápas už směřoval ke svému závěru a nebylo téměř pochyb, že si Dukla odveze z Berouna všechny tři body za těsné vítězství 2:1. Hokejový bůh byl ale proti. V čase 59:59, takřka se závěrečnou sirénou srovnal na 2:2 v přesilovce Zdeněk Kubica. V prodloužení gól nepadl. V nájezdové loterii rozhodl o zisku druhého bodu pro červenožluté barvy Tomáš Čachotský.

Medvědi Beroun 1933 - HC Dukla Jihlava 2:3 (sn)

Branky a nahrávky: 52. Hrdel (Jebavý, Divíšek), 60. Kubica (Hrdel, A. Půlpán) – 5. Velecký (Seman), 20. Čachotský (Dobrovolný, Podlipnik), rozhodující nájezd Čachotský. Rozhodčí: Souček – Šperl, Zíka. Vyloučení: 8:11, navíc Sáblík (JIH) 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 755. Střely na branku: 22:52. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3. Třetiny: 0:2, 0:0, 2:0 - 0:0 - 0:1

Medvědi Beroun 1933: Cikánek – Špelda, Kužel, Chalupa, Jebavý, Látal, Beňovič, Dresler, Sklenička – Marek, Kubica, Kubeš – Divíšek, Hrdel, Jonáš – A. Půlpán, Šteiner, Babka – T. Půlpán, Matějka, Malý
HC Dukla Jihlava: Sáblík – Mocek, Jícha, Dobrovolný, Jaroš, Podlipnik, Kaláb, Štebih – Čachotský, Zeman, Velecký – Důras, Krupka, Seman – Kuřítko, Kadlec, Malec - Mikeš

Poslední výsledky

Dukla je aktuálně s padesáti získanými body na třetím místě, dva body za Olomoucí, pronásledovaná je ale o bodík zaostávajícími Rebely. Za první čtyřkou tabulky, kterou podle přesezonních předpokladů vede Mladá Boleslav, je pak jedenáctibodový odstup.

To Beroun je ve složitější pozici. Po skvostném začátku následoval propad tabulkou až na současné osmé místo. Medvědi deklarovali před sezonou, že se chtějí na konci sezony vyhnout nepříjmeným povinnostem hájit prvoligovou příslušnost v play-out a v baráži. Jistotu vyřazovacích bojů ale logicky nemá jetě žádný z prvoligistů. Ve hře je stále dost a dost bodů.

Z devátého místa dotírá na Beroun chomutovská farma z Kadaně, bez šance na play-off nejsou před polovinou soutěže ani nováček z Havířova či další farma extraligového týmu - Benátky nad Jizerou. Své budou chtít dozajista ještě říct i dva týmy, které se podle prognóz zkraje sezony měly pohybovat jinde, než na samém chvostu tabulky - českobudějovický Motor a Ústečtí Lvi.

Jihlava si po sérii skvělých výsledků, kdy porazila Mladou Boleslav, Olomouc i České Budějovice, vybrala slabší chvilku ve dvou po sobě jdoucích regionálních derby, ze kterých vytěžila pouze bod. Následně zraněními oslabený tým inaksoval největší gólový příděl v Šumperku. Poté se ale začali trenéru Petru Vlkovi hlásit navrátilci z marodky a Dukla znovu ukázala svoji sílu. Doma šesti góly smetla Kadaň a z litoměřického horkého ledu přivezla dva body za výhru v prodloužení.

Beroun prohrál devět zápasů v řadě. Pouze ve třech případech bral bod za remízu po základní hrací době. Na neuspokojivé výsledky především z druhé čtvrtiny soutěže reagovalo vedení středočeského klubu, který jako jediný hraje první ligu jedenadvacátou sezonu v řadě - tedy od jejího založení v roce 1993 - angažováním hned trojice extraligových hráčů. Medvědy posílili z Jágrova Kladna obránce Michal Gutwald a útočníci Jiří Kuchler s Janem Eberlem. Všichni tři budou v aktuálně osmém týmu první ligy hostovat do konce sezony.

SOUBOJ S MEDVĚDY. Na ledě v Berouně to ve 13. kole jiskřilo. Takhle se navzdory tomu, že medvěd je psovitá šelma, kočkovali jihlavský Ondřej Malec a berounský Lukáš Kužel. Foto: Zdeněk Drla

26. kolo: středa 27. listopadu 2013

BK Mladá Boleslav - SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)
HC Most - SK Kadaň (17:30)
HC Benátky nad Jizerou - HC Stadion Litoměřice (17:30)
HC Dukla Jihlava - HC Berounští Medvědi (17:30)
HC AZ Havířov 2010 - HC Motor České Budějovice (18:00)
HC Olomouc - HC Rebel Havlíčkův Brod (18:00)
HC Slovan Ústečtí Lvi - Salith Šumperk (18:00)

27. kolo: sobota 30. listopadu 2013

HC Benátky nad Jizerou - HC Berounští Medvědi (16:30)
HC Motor České Budějovice - HC Rebel Havlíčkův Brod (17:00)
HC Dukla Jihlava - HC AZ Havířov 2010 (17:30)
HC Most - HC Stadion Litoměřice (17:30)
HC Slovan Ústečtí Lvi - SK Kadaň (17:30)
BK Mladá Boleslav - Salith Šumperk (17:30)
HC Olomouc - SK Horácká Slavia Třebíč ( 18:00)