Dnešní závěr zápasu by se některým utkáním v extralize vyrovnal, tvrdí obránce Berouna Marek Černošek

28.11.2013 / Tomáš Lysý

Do osmačtyřicáté minuty zápasu šestadvacátého kola mezi Jihlavou a Berounem to vypadalo, že hosté nedostojí pověsti psovité šelmy ve svém názvu. Medvědi, kteří se ze všech týmů první ligy představili na Horáckém zimním stadionu jako poslední, totiž nebyli příliš nebezpečným soupeřem. V devětačtyřicáté minutě ale vstřelili první gól a téměř čtyři minuty před koncem snížili na 3:2. „ Hokej se hraje šedesát minut. Možná, kdybychom měli na konci dvě tři minuty navíc, tak jsme zápas možná dotáhli na remízu,“ říká nová tvář v dresu Berouna Marek Černošek. Dukla si ale vedení pohlídala a po polovině soutěže jí patří v tabulce druhé místo.

Před utkáním Berouna v Jihlavě vyztužil obranné řady Medvědů obránce, který by zkušenosti mohl rozdávat od rána do večera. V extralize má odehráno přes sedm set padesát zápasů. Nejvyšší českou soutěž si tento sedmatřicetiletý bek zahrál postupně v Olomouci, Karlových Varech, Plzni, Litvínově, Havířově, Vítkovicích, Spartě, znovu Litvínově a naposled v Kladně, kde zastával také post asistenta kapitána. O kom je řeč? O prostějovském rodákovi Marku Černoškovi.

Jeho první utkání se mu však nehodnotilo nejlépe. „Bohužel odjíždíme bez bodu. V prvních dvou třetinách měla Dukla nějaké šance, ale nějak výrazněji nás nepřehrávala. Také my jsme měli příležitosti ke vstřelení gólu, ale na rozdíl od domácích jsme je nevyužili,“ začíná ohlednutí za zápasem nyní berounský obránce. Středočeši si nepohlídali hlavně závěr prvních dvou třetin. Úvodní dva góly totiž inkasovaly v sedmnácté, resp. v osmnácté minutě. Ve druhé třetině se pak prosadila Dukla tři minuty před jejím koncem. „Nemyslím si, že by nás Jihlava v první třetině nějak přehrávala. Samozřejmě se dostala do tlaku díky přesilovkám, co měla. Ale její góly padly trošku po naší nedůslednosti. První dva z dorážek z předbrankového prostoru. Tohle byla škoda, že jsme si domácí nechali pustit do dvougólového vedení,“ mrzí beka, který odehrál sedmadvacet utkání za českou reprezentaci, nezvládnutý konec první třetiny.

Když i v prostřední dvacetiminutovce padl gól do sítě Berouna na konci třetiny, prohrávali hosté již o tři branky. V kabině hostů ale během přestávky před třetí třetinou poraženecká nálada rozhodně nevládla. „Hokej se hraje šedesát minut. Možná, kdybychom měli na konci dvě tři minuty navíc, tak jsme zápas možná dotáhli na remízu. Takže samozřejmě, že v kabině zazněla slova o tom, že to zkusíme, nezabalíme to, že to může být třeba o jednom gólu,“ nechal nahlédnout do situace v kabině během druhé přestávky Marek Černošek.

A nebyl daleko od pravdy. V devětačtyřicáté minutě totiž využil pětiminutovou přesilovou hru hostů Jan Divíšek a necelé čtyři minuty před koncem se naopak při pětiminutovém oslabení Berouna trefil Pavel Klhůfek. Dukla tak musela v závěru horko těžko hájit hubený náskok. „Oslabení bylo z naší strany velmi dobře sehrané. Následoval rychlý brejk, ke kterému nás trenéři nabádali, abychom něco takového zkusili. Pak už to bylo o štěstí. Když Jihlava dostala druhý gól, tak si začala dávat velký pozor, stáhla se do obrany a tam již bylo jakékoliv přečíslení a dostání se do třetiny hrozně těžké,“ říká o závěru utkání hráč, který letos odehrál třináct zápasů za extraligové Kladno.

Celá třetí třetina ale byla hodně vyhrocená. Hrála se téměř pětačtyřicet minut, z toho závěrečné čtyři minuty trvaly téměř deset minut hrubého času. K vidění byla nejedna šarvátka a potyčka. „Je to hokej, to k hokeji prostě patří a k rozhodčím se vyjadřovat nemůžu,“ stručně zhodnotil třetí třetinu Marek Černošek. Na dotaz ohledně jeho angažmá v Berouně a na souhru s novými spoluhráči už byl daleko sdílnější. „Musím si zvyknout, protože jsem nyní nehrál, měl jsem nějaká zranění a byl jsem nemocný. Kluci jsou tady mladí, šikovní a na hokej natěšení,“ pochvaluje si hlad po hokeji svých někdy výrazně mladších spoluhráčů. „Hlavní rozdíl mezi první ligou a extraligou tady trošku je. Hra je o něco pomalejší, ale vzhledem k vývoji zápasu si myslím, že by se dnešní závěr utkání některým zápasům v extralize vyrovnal,“ zakončuje srovnáním dvou nejvyšších českých soutěží pozápasový rozhovor Marek Černošek.