Druhou polovinu základní části odstartuje Dukla domácím soubojem s Havířovem

28.11.2013 / Zdeněk Drla

Základní část první hokejové ligy vstupuje do své druhé poloviny. Dukla Jihlava tak bude nyní znovu potkávat soupeře ve stejném sledu, jak tomu bylo od 11. září, kdy jedenadvacátý ročník druhé nejvyšší tuzemské soutěže odstartoval. Prvním týmem, jenž se na Horáckém zimním stadionu představí v sezoně již podruhé, je AZ Havířov 2010. Ve dvojím měření sil s nováčkem první ligy byla Dukla stoprocentní. Jak dopadne třetí vzájemný duel?
Zápas 27. kola mezi Duklou Jihlava a Havířovem začíná na Horáckém zimním stadionu v sobotu 30. listopadu 2013 v 17:30 hodin. Pokud se nedostavíte přímo do ochozů, můžete jej sledovat prostřednictvím tradičního textového onlajnu.

Havířovský AZet se vrátil do první ligy po více jak tříleté pauze a na nováčka v soutěži si nevede špatně. Po polovině odehrané porci zápasů základní části mu patří se ziskem 35 bodů osmá příčka. Dukla je favoritem, po šestadvaceti kolech je druhá s osmibodovou ztrátou na lídra z Mladé Boleslavi a jednobodovým náskokem na třetí Olomouc a čtvrtý Havlíčkův Brod.

Tým z Moravskoslezského kraje víceméně střídá výhry s prohrami. Po třízápasové šňůře porážek v Kadani, s Mladou Boleslaví a v Litoměřicích bodoval ve třech posledních zápasech. Doma si svěřenci trenéra Jana Danečka staršího poradili s Olomoucí, dva body brali za výhru 3:2 po samostatných nájezdech v Berouně a v závěrečném kole první poloviny soutěže si vyšlápli i na českobudějovický Motor.

AZet spolupracuje s extraligovým Třincem a tak se v jeho dresu objevuje hned několik Ocelářů. Poslední novou tváří z nejvyšší soutěže je útočník Erik Hrňa. Hrající generální manažer Patrik Rimmel dotáhl podle klubových webových stránek působení pětadvacetiletého vsetínského odchovance v dresu Havířova teprve ve středu. Hrňa tak v Jihlavě nastoupí ke svému druhému zápasu.

O Havířovu se dá s lehkou nadsázkou říct, že jde o "rodinný podnik". Zmiňovaný generální manažer Patrik Rimmel se na ledě potkává se svým osmnáctiletým synem Mikulášem, který ale narozdíl od otce, jenž je obránce, hraje v útoku (rozhovor s otcem a synem si můžete přečíst v internetové verzi deníku Sport). A navíc trenér Jan Daneček koučuje v prvním týmu havířovského AZetu hned dva své syny - útočníka Honzu, který mimochodem v posledním zápase svým hattrickem zničil českobudějovický Motor, a gólmana Lukáše. Ten patří k nejvytěžovanějším gólmanům celé soutěže. Odchytal už 1255 minut s úspěšností zákroků 91,31%.

Poslední vzájemný zápas:

Dukla s Havířovem otevírala nový soutěžní ročník. Ve středu 11. září 2013 před sedmnácti stovkami diváků slavila díky trefám kapitána Tomáše Čachotského a Viktora Ujčíka výhru 2:1. Odveta byla na programu ve čtrnáctém kole. A i tu zvládli svěřenci trenéra Petra Vlka na jedničku. Ze Slezska si odvezli tři body za výhru 5:3.

AZ Havířov 2010 - HC Dukla Jihlava 3:5

Branky a nahrávky: 29. Koma, 33. Marosz (Roupec, Krisl), 56. Klimša (Maruna) – 8. Kaláb (Čachotský, Mikeš), 25. Důras (Podlipnik), 30. Seman (Velecký), 34. Zeman (Mikeš, Čachotský), 45. Zeman (Mikeš). Rozhodčí: Vampola – Kotlík, Zídek. Vyloučení: 6:8. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 2113. Střely na branku: 33:27. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:5, 3:5. Třetiny: 0:1, 2:3, 1:1

AZ Havířov 2010: Daneček – Bezuška, Vosátko, Roupec, Graca, Krisl, Klimíček, Koma – Kanko, Pechanec, Sztefek – Daneček, Šlahař, Jakúbek – Klimša, Říčka, Maruna – Škumát, Marosz, Kolařík, Rimmel
HC Dukla Jihlava: Sáblík – Dobrovolný, Štebih, Mocek, Podlipnik, Kotvan, Kaláb, Jícha M. – Čachotský, Zeman, Mikeš – Důras, Velecký, Seman - Březina, Kadlec, Malec – Kuřítko, Jícha L., Krupka

PRVNÍ GÓL SEZONY. Kapitán Dukly Jihlava Tomáš Čachotský takhle otevřel svůj gólový účet v sezoně 2013/2014. Dukla v prvním kole porazila Havířov 2:1. Od této chvíle oblíbenec jihlavských fans přidal dalších 39 kanadských bodů za 12 gólů a 27 asistencí. Aktuálně vede tabulku produktivity celé první ligy. Foto: Zbyněk Zápotočný

Na hokej znovu v pondělí

První liga nepolevuje ve svém tempu ani ve své druhé polovině. Další kolo je na programu hned v pondělí 2. prosince, kdy Dukla přivítá doma libereckou farmu z Benátek nad Jizerou. Sobotní soupeř Jihlavy - Havířov - zůstává na Vysočině a pondělní kolo předehraje již v neděli v Havlíčkově Brodě. Původně se mělo hrát v pondělí 2. prosince na ledě AZetu, ale vzhledem ke konání Olympiády dětí a mládeže, která proběhne na Vysočině v lednu, kdy byl na progrmau duel Rebelů s Havířovem, se oba soupeři dohodli na změně pořadatelství a vhledem ke vzdálenosti i na předehrávce.

27. kolo: sobota 30. listopadu 2013

HC Benátky nad Jizerou - HC Berounští Medvědi (16:30)
HC Motor České Budějovice - HC Rebel Havlíčkův Brod (17:00)
HC Dukla Jihlava - HC AZ Havířov 2010 (17:30)
HC Most - HC Stadion Litoměřice (17:30)
BK Mladá Boleslav - Salith Šumperk (17:30)
HC Slovan Ústečtí Lvi - SK Kadaň (18:00)
HC Olomouc - SK Horácká Slavia Třebíč ( 18:00)

28. kolo: pondělí 2. prosince 2013

HC Rebel Havlíčkův Brod - HC AZ Havířov 2010 (předehrávka v neděli 1.12. od 18:00)
SK Horácká Slavia Třebíč - HC Motor České Budějovice (17:30)
SK Kadaň - BK Mladá Boleslav (17:30)
HC Dukla Jihlava - HC Benátky nad Jizerou (17:30)
Salith Šumperk - HC Olomouc (18:00)
HC Stadion Litoměřice - HC Slovan Ústečtí Lvi (18:00)
HC Berounští Medvědi - HC Most (18:00)