Mám to tady rád a rád se sem vracím, říká Hannu Tyry o své návštěvě Dukly a Česka

04.12.2013 / Tomáš Lysý

Zápas sedmadvacátého kola mezi Jihlavou a Havířovem přinesl na konci zápasu vyhlašování nejlepšího hráče obou týmů. Domácí Tomáš Čachotský a hostující Petr Matoušek obdrželi upomínkové předměty od Hannu Tyryho, manažera finské strany Mezinárodní česko-finské hokejové školy, jejíž třetí ročník proběhl v létě v Jihlavě. „Budu si předávání pamatovat, bylo to opravdu velmi hezké,“ prozradil Fin, který se v Jihlavě objevil po téměř čtyřech měsících a v březnu zavítá na Horácký zimní stadion opět. „ S mým týmem starých pánů budeme hrát několik přátelských zápasů zde v Jihlavě a možná také v Praze,“ upřesnil důvod své další návštěvy.

Po téměř čtyřech měsících se opět vrátil na stará známá místa. Ihned po skončení Mezinárodní česko-finské hokejové (IIHS) školy vyjádřil manažer finské strany Hannu Tyry přání podívat se v dohledné době znovu do Jihlavy. Slovo dalo slovo a sympatický Fin přistál poslední listopadový pátek na ruzyňském letišti v Praze. Během čtyř dnů stačil navštívit dva zápasy Dukly Jihlava, znovu se pozdravit s českými přáteli a projít si hlavní město země ve středu Evropy. „Samozřejmě, že zde byl speciální důvod mé opětovné návštěvy Jihlavy. Jak je známo, mám tady totiž velmi dobré přátele (Hannu Tyry oslovuje své jihlavské přátele také jako „Dukla family“, jednu velkou rodinu Dukla – pozn. aut.). Navíc jsem se chtěl vrátit na chvíli do Jihlavy, do Česka. Mám to tady rád a rád se sem vracím,“ upřesnil, že nejen hokej byl cílem jeho příjezdu do České republiky.

Jeho první kroky na Horáckém zimním stadionu mířily za jednatelem jihlavské Dukly Bedřichem Ščerbanem. Páteční odpoledne a podvečer pak šestapadesátiletý seveřan vyplnil sledováním extraligového zápasu juniorů mezi domácí Jihlavou a Zlínem. „Jsem rád, že jsem mohl navštívit tento zápas, tím spíš, že před ním byla Dukla na poslední pozici a Zlín vedl extraligovou tabulku. Mohl jsem tak částečně porovnat úroveň extraligy u nás a v Česku. Musím se přiznat, že jsem byl výkonem obou týmů trošku zklamaný. Za celý zápas jsem neviděl jediný pořádný hit nebo tvrdý souboj. U nás se hraje mnohem víc tvrdě, důrazně a do těla, takže nevím, jak by oba týmy dopadly, kdyby hrály ve Finsku. Pravděpodobně by jim tvrdá hra našich juniorů dělala problémy. Na druhou stranu, viděl jsem několik pohledných kombinačních akcí. Líbil se mi zvláště Marek Němec a Lukáš Jícha, kteří s pukem doslova kouzlili. Čekal jsem ale od Zlína víc. Každý den sleduji stránky Dukly a vím, že Zlín byl s náskokem na prvním místě v tabulce. Jejich výkon se mi nelíbil. Je ale možné, že Duklu trošku podcenili. Jsem rád, že si Jihlava připsala za dva zápasy šest bodů, snad se juniorům nyní bude dařit,“ rozpovídal se po zápase juniorské extraligy Hannu Tyry, který udivil svým přehledem o tabulkovém postavení juniorů. A nejen o něm. Pravidelně totiž navštěvuje webové stránky Dukly, takže je informován o aktuálním dění v klubu (dvě minuty po zápase Dukly s Benátkami přišla od Hannu Tyryho gratulace k vítězství – pozn. aut.).

Pomyslný zlatý hřeb prodlouženého českého víkendu přišel pro velkého hokejového fanouška, bývalého hráče, trenéra a manažera v jedné osobě poslední listopadový den při návštěvě utkání Jihlava – Havířov. „Prvně, bylo to velmi pěkné, protože jsem obdržel pozvání do VIP prostor od jednatele Dukly Bedřicha Ščerbana. Vedle něj jsem tak mohl vidět legendárního trenéra Stanislava Neveselého nebo slavného útočníka Jana Hrbatého, prostě legendy českého hokeje. Dále bylo opravdu zajímavé sledovat zápas Dukly. Jihlava byla jasně lepší než Havířov (obstojně vyslovuje pro cizince krkolomný název slezského týmu – pozn. aut.), opakuji, jasně lepší. Hosté měli pouze dvě šance po chybách hráčů Dukly, jinak nic jiného. Nakonec, po zápase jsem mohl předávat ceny nejlepším hráčům, což bylo skvělé, protože také mne patřil potlesk tribun. Budu si to dlouho pamatovat, bylo to opravdu velmi hezké,“ rozplýval se Hannu Tyry nad sobotním zážitkem. Dle svých slov by ještě rád viděl na vlastní oči obránce Jana Suchého, jehož retro dres si zakoupil a hrdě v něm předával ceny nejlepším hráčům. Svým obdivem k bekovi, který nosil na dresu číslo sedmnáct, se vůbec netají. Již několikrát říkal, jak bylo pro něj neuvěřitelné, když viděl padat legendárního beka do střel nebo když Jan Suchý zastavoval letící puky pouze rukou. „Bylo to pro mne neskutečné. Svým způsobem byl jako druhý gólman,“ nechal se slyšet během třetího ročníku Mezinárodní hokejové školy.

VYHLÁŠENÍ NEJLEPŠÍCH HRÁČŮ UTKÁNÍ. Po zápase Jihlavy s Havířovem předal manažer finské strany Česko-finské hokejové školy Hannu Tyry (uprostřed) ceny pro nejlepšího hráče Havířova, kterým se stal gólman Petr Matoušek. Z domácích hokejistů byl zvolen jako nejlepší kapitán Tomáš Čachotský (vpravo). Foto: Josef Plechatý.

Manažer finské strany IIHS si pochvaloval nejen zápas, ale i celou situaci kolem Dukly Jihlava. „Viděl jsem, že v celém týmu moc dobře ví, co a jak dělat. Všechno, co jsem viděl, je na profesionální úrovni a bez problémů. Snad jediným problémem je, že Viktor (Viktor Ujčík – pozn. aut.) nemůže hrát. To je ale hokejový život. Občas se zranění prostě přihodí, ale zdraví je poté mnohem důležitější než hokej. Věřím, že Viktor – „starý“ vítěz a šampión – ještě odehraje v této sezoně dost dobrých zápasů,“ nechal se slyšet Hannu Tyry, který si na jihlavskou jedenáctku dobře pamatuje během působení Ujčíka ve Finsku.

Do České republiky se vydá znovu za tři měsíce. „Do Česka se vrátím zpátky v březnu. S mým týmem starých pánů budeme hrát několik přátelských zápasů zde v Jihlavě a možná také v Praze. Stejně jako nyní strávíme dvě noci v Jihlavě a jednu noc v Praze. Určitě to bude opět velmi příjemný pobyt,“ zakončil rozhovor Hannu Tyry, který byl u prvních hokejových krůčků finského útočníka Alexandra Barkova, který je v současnosti spolu s Tomášem Hertlem nejlepším nováčkem v kanadskoamerické NHL.