Šlágr první ligy je tu, Dukla zavítá na led Mladé Boleslavi

10.12.2013 / Tomáš Lysý

Po úspěšné gólové kanonádě proti Ústeckým Lvům zamíří Dukla Jihlava na led soupeře z kategorie nejtěžších. Ve středu, 10. prosince 2013 se červenožlutí postaví ve ŠKO ENERGO Aréně od 17:30 hodin vedoucí Mladé Boleslavi. Při pohledu na tabulku je jasné, že půjde bezesporu o šlágr jednatřicátého kola první hokejové ligy. Výše postavené týmy totiž v tabulce nenajdete. Jihlavští hokejisté se budou nejen snažit prodloužit vítěznou sérii čítající sedm zápasů, ale také umazat bodový rozdíl na hlavního favorita první ligy. Ten má dosud před Duklou osmibodový náskok. Kdo se nerozhodne vydat do středočeského města, může sledovat zápas prostřednictvím textového onlajnu.

Stejně jako v předchozích sezonách, také letos patří Mladá Boleslav k hlavním aspirantům na postup do baráže o extraligu. Hvězdami našlapaný kádr předsezonní prognózy potvrzuje a na ostatních třináct prvoligových soupeřů zhlíží z čela prvoligové tabulky. Trenérské duo František Výborný a Marian Jelínek tak může být s dosavadními výkony svého týmu spokojeno.

Utkání ale nenabídne pouze souboj dvou nejlépe postavených týmů tabulky. Proti sobě se totiž postaví dva nejlépe střílející celky ligy. Mladá Boleslav s Duklou Jihlava totiž zatím jako jediní překonali stogólovou hranici. Severočeši nastříleli svým soupeřům již 132 gólů, což činí v průměru téměř čtyři a půl gólu na jeden zápas. Ani červenožlutí nejsou v tomto ohledu příliš pozadu, na svém kontě mají již 109 přesných zásahů.

⇒ Statistické okénko:

Nejlepší střelci:
MBL: Tomáš Nouza 22 gólů
JIH: Adam Zeman 18 gólů.

Nejproduktivnější hráči:
MBL: David Výborný 45 bodů (11+34)
JIH: Tomáš Čachotský 51 bodů (16+35).

Nejtrestanější hráči:
MBL: Lukáš Bohunický 97 TM
JIH: Ondřej Malec 45 TM

Jestliže se Jihlava může pochlubit šňůrou sedmi zápasů bez porážky, její soupeř na tom není o moc hůře. Za posledních sedm kol odcházela Mladá Boleslav pouze jednou z ledu se sklopenou hlavou, když podlehla v šestadvacátém kole doma dalšímu týmu z Vysočiny, Horácké Slavii Třebíč, až na samostatné nájezdy poměrem 4:5. Jinak však v kolonce zápasů týmu kolem kapitána Davida Výborného příliš proher najít nelze. Doposud prohráli hráči s lví hlavou ve znaku pouze šestkrát.

Mezi nejnebezpečnější hráče Středočechů jistě patří David Výborný. Legenda českého hokeje se dlouhou dobu přetahovala s kapitánem Dukly Tomášem Čachotským o post nejproduktivnějšího muže první ligy. V současné době je na tom lépe jihlavský vůdce, který má nasbíráno již jednapadesát bodů (16+25). David Výborný na něj z druhého místa ztrácí šest bodů. Mezi pěti nejproduktivnějšími hokejisty první ligy jsou hned čtyři zástupci Mladé Boleslavi – spolu s kapitánem týmu také Tomáš Nouza, Michal Broš a Tomáš Klimenta. V kádru lídra první ligy již nepůsobí Marek Loskot, kterého diváci na Horáckém zimním stadionu viděli v předchozím kole. Málo vytíženého útočníka totiž poslala Mladá Boleslav na hostování do konce ledna 2014 do Ústí nad Labem.

Navýší Boleslavští svůj náskok před Duklou Jihlava nebo naopak hokejisté z Vysočiny navléknou na šňůru vítězství další korálek?

Poslední vzájemný zápas:

Zkraje prosince si Jihlava na svého soupeře doma vyšlápla. Už po čtyřech minutách vedla o dva góly. Boleslav stačila v polovině první třetiny snížit, ale druhá dvacetiminutovka se vyvíjela téměř stejně. Mezi třicátou a třicátou čtvrtou minutou přidala Dukla další dva góly, na které stihli hosté reagovat pouze jednou trefou. V závěrečné třetině plné bojovnosti a šarvátek nakonec Dukla své vedení pojistila. Červenožlutí vyhráli hlavně zásluhou gólu z přesilovek, kdy trestali častá vyloučení svého soupeře.

HC Dukla Jihlava – BK Mladá Boleslav 5:2 (2:1, 2:1, 1:0

Branky a nahrávky: 2. Malec (Podlipnik, Důras), 4. Seman (Hubáček, Důras), 30. Hubáček, 34. Čachotský (Čáp), 60. Kadlec (Čáp) – 11. Broš (Mikulík, Protivný), 37. Výborný (Nouza, Pabiška). Rozhodčí: Blecha, Smejkal – Klouda, Musil. Vyloučení: 6:15. Využití: 3:0. Diváci: 2442. Střely na branku: 31:28. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:2, 5:2. Třetiny: 2:1, 2:1, 1:0.

HC Dukla Jihlava: Rittich – Štebih, Dobrovolný, Kaláb, Čáp, Podlipnik, Jícha M., Čermák – Čachotský, Zeman, Kadlec – Důras, Hubáček, Seman – Krupka, Malec, Kuřítko – Přidal, Jícha L.
BK Mladá Boleslav: Will – Bohunický, Toman, Kurka, Protivný, Žabka, Jindra, Němeček – Nouza, Výborný, Pabiška – Mikulík, Broš, Klimenta – Loskot, Jiránek, Rys – Lenc, Koudelka

NĚKOLIKANÁSOBNÁ OSLAVA GÓLU. Hned devětkrát se radovala Dukla Jihlava v posledním zápase z gólů. Početná skupina fanoušků červenožlutých, která se chystá do Mladé Boleslavi, by si ráda užila gólovou radost i na ledě ŠKO-ENERGO Arény Foto: Zbyněk Zápotočný

31. kolo: středa 11. prosince 2013

HC Most - HC AZ Havířov 2010 (17:30)
BK Mladá Boleslav - HC Dukla Jihlava (17:30)
HC Motor České Budějovice - HC Stadion Litoměřice (17:30)
HC Rebel Havlíčkův Brod - SK Kadaň (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč - Salith Šumperk (17:30)
HC Slovan Ústečtí Lvi - HC Benátky nad Jizerou (18:00)
HC Olomouc - HC Berounští Medvědi (18:00).