Před brankou musíme být větší lotři, ohlíží se za duelem s Mladou Boleslaví trenér Petr Vlk

12.12.2013 / Zdeněk Drla

Sedmizápasovou sérii vítězství přerušil jihlavským hokejistům mladoboleslavský Bruslařský klub. Na jeho ledě prohráli borci s Ježkem na prsou ve šlágru kola 0:2. „Utkání nebylo z naší strany odehrané špatně, ale chybělo nám trochu víc zarputilosti v osobních soubojích," ohlíží se za duelem 31. kola hlavní trenér Dukly Petr Vlk.

Mladá Boleslav doma body nerozdává. Ve své ŠKOENERGO Areně tratili svěřenci trenérů Františka Výborného a Mariana Jelínka pouze dvakrát. V říjnu prohráli 0:1 s houževnatou Kadaní, v listopadu brala dva body za výhru 5:4 po samostatných nájezdech Horácká Slavia Třebíč. „Boleslav je ve svém prostředí hodně dobrá," uznává kvality soupeře trenér Vlk a pouští se do hodnocení průběhu zápasu, ve kterém se suverénnímu lídrovi prvoligového pelotonu postavila druhá Dukla. „Možná tam zkraje utkání byl respekt vůči soupeři větší, než si zaslouží. Jsou to stejní kluci jako jsme my," všiml si Petr Vlk některých situací. „Chybělo nám trochu víc takové té zarputilosti v osobních soubojích, protože soupeř to hraje dost ´od podlahy´ a nám v určitých fázích ta zarputilost chyběla. Přesto si myslím, že to utkání nebylo z naší strany odehrané špatně," podotýká zkušený trenér.

Dukle se nepodařilo v Mladé Boleslavi skórovat už 215 minut. Naposledy se ve městě škodovek radovala z gólu 24. září loňského roku. Ani ve středečním 31. kole jí nebylo dopřáno oslavit puk v soupeřově síti. Naopak dvakrát inkasovala. „První gól jsme dostali hned na začátku přesilovky pět na tři, což soupeř umí sehrát. Před druhým gólem jsme udělali indoviduální chybu, která nás stála to, že nám odjeli a zvýšili na 2:0," poukazuje trenér Vlk na situace z dvanácté a dvaadvacáté minuty. Zápas běžel ve svižném tempu, na prvoligové poměry byl poměrně rychle odehrán. „Bylo pár situací, kdy se diskutovalo, ale jinak to bylo nahoru dolů," všiml si Petr Vlk. Jeho týmu nepomohl ke korekci skóre ani závěrečný tlak a power-play.

Duklu podržel gólman David Rittich, který podle oficiálních statistik zneškodnil 36 soupeřových pokusů. Jeho spoluhráči ale, i přes řadu slibných šancí, nedokázali jeho protějšek v mladoboleslavské kleci Michala Valenta překonat. „To je věc, která nám chybí. Neumíme se prosadit v prostoru, kde to bolí, před brankou musíme být větší lotři," říká Petr Vlk a věří, že se v dohledné době podaří tento nedostatek odstranit. „Musíme na tom zapracovat na tréninku, musíme být trochu větší ´hajzlíci´ už na trénincích - nemyslím ve zlém, ale v důrazu při tréninku rovnovážných stavů, kdy je potřeba, aby útočníci přehráli beky soupeře a naši beci musí udělat všechno pro to, aby se útočník neprosadil. Tohle potřebujeme do našich mladých kluků dostat," má jasno trenér Petr Vlk a nachází pozitiva - navzdory prohře - i na duelu s Mladou Boleslaví. „Každé takovéto utkání nás posouvá dál a věřím tomu, že se budeme zlepšovat."

Už v sobotu čeká jihlavský tým další těžká prověrka. Na Horácký zimní stadion přijede Olomouc, aktuálně druhý tým tabulky. K vidění by měl být pohledný hokej z obou stran. Hanáci se postupem času vypracovali mezi nejvýraznější prvoligové týmy, což potvrzuje i trenér Vlk, který shodou okolností před lety v hanácké metropili působil. „Olomouc má spoustu šikovných hráčů, jsou hokejoví. Zase to není tolik o osobním důrazu (jako s Boleslaví - pozn. aut.), ale o hokeji. Záleží na nás, jak se s tím srovnáme. Musíme mít dobrý pohyb a dobrou disciplínu co se defenzivy týče," hledá recept na sobotu šéf jihlavské střídačky. „Pevně věřím, že získáme tři body," dodává rázně Petr Vlk.