Vnímáme, když přijedeme na rozbruslení a už je tam čtyři sta fanoušků Dukly, pochvaluje si Radek Hubáček

22.12.2013 / Tomáš Lysý

Po vítězném derby s Havlíčkovým Brodem mířila Jihlava na led Třebíče. Již od úvodu zápasu mířila za třemi body a hlavně za úspěšným zakončením kalendářního roku 2013, což se nakonec povedlo. Možná je trošku škoda, že následuje dvoutýdenní zápasová pauza. Dukla je ve formě a z posledních dvanácti zápasů vyhrála hned jedenáct duelů. „Tolik výher? To ani nevím, člověče,“ reaguje pohotově Radek Hubáček. „Tuto část do Vánoc jsme odehráli výborně. Jak jsme nyní jednadvacátého prosince skončili, tak je třeba čtvrtého ledna začít,“ říká jihlavský centr, který si pochvaloval v duelu s Třebíčí skvělé fanoušky Dukly.

Po vyhraném zápase s Havlíčkovým Brodem končil kalendářní rok 2013 pro jihlavskou Duklu zápasem v Třebíči. Červenožlutí chtěli navázat na první výhru z ledu Horácké Slavie, kdy domácí hokejisty deklasovali poměrem 8:2. Tentokrát sice vítězství Jihlavy nebylo tak drtivé, přesto má stejnou váhu – tři body do prvoligové tabulky. „Směr zápasu hodně určil náš dobrý začátek, kdy jsme hned v druhém střídání dali první gól a za nějakých deset minut druhý. Náš dobrý nástup do utkání byl základem,“ nechal se slyšet Radek Hubáček.

Z rychlých úvodních gólů má prý již jakési „trauma“ masér Dukly Jihlava Jindřich Hurda, který dle slov Zdeňka Drly z marketingového oddělení neviděl již nějakých deset branek. „Jindra vždy v prvních minutách zápasu ještě většinou zamyká kabinu a má jiné povinosti, takže se na střídačku dostane až pár desítek vteřin po zahájení utkání a kluci mívají skvělé starty do zápasů, takže spoustu gólů nevidí. Vždycky mu slibuju, že mu to pak pustím ze záznamu na internetu," směje se Zdeněk Drla.

Právě jihlavský centr Radek Hubáček byl u obou gólů svého týmu v první třetině. Na úvodním se podílel asistencí. „Při prvním gólu jsem vyvezl puk z naší modré čáry a Miha Štebih jel po „prknech“, tak jsem mu to dal. On to trefil takovou střelou – nestřelou pod ledem. Byl to důležitý gól,“ loví v paměti jihlavská desítka situaci při první trefě svého týmu. Za sedet minut se proměnil z asistenta do role přesného střelce. „Pak Důry (Michal Důras – pozn. aut.) výborně vybojoval puk, dával střelu před branku, ke mně se to jenom odrazilo a já jsem puk de facto jenom dorazil do branky,“ popisuje svůj sobotnní zásah a celkově dvanáctý gól v sezoně Radek Hubáček.

Ve druhé třetině se sice Třebíči podařilo snížit na jeden gól, ale žádné vážnější šance na srovnání si nevytvořila. Právě naopak, tři minuty před přestávkou vnesl klid na jihlavské hokejky třetím gólem Marek Prokš. „Hráli jsme dobře a Třebíč nás nepřehrávala. Dostala se sice do pár šancí, ale pro nás bylo důležité, že jsme to ustáli a nedovolili jsme jim vyrovnat. Třetí gól byl v dané fázi zápasu rozhodující, pak už jsme si to pohlídali v čele s výborným Ríťou (Davidem Rittichem – pozn. aut.) v zádech, říká o druhé třetině Radek Hubáček. „Hráli jsme poctivě vzadu a to určilo celý výsledek,“ pochvaluje si zodpovědnou hru v obraně.

Závěrečná část měla přinést nápor domácích, kteří jistě chtěli ještě s výsledkem něco udělat a otočit nepříznivý stav zápasu. Jenže nestalo se tak. Jihlava přestála zkraje poslední dvacetiminutovky dvě přesilové hry a necelých pět minut před koncem byl zápas na více než půlhodinu přerušen. V MANN-HUMMEL aréně totiž vypadl elektrický proud. „To bylo fantastický,“ říká s notnou dávkou ironie Radek Hubáček. „Já musím vysvlékat při odchodu do kabin při každé pauze půl výstroje, musím si povolit brusle, což jsem během té půlhodiny udělal snad šestkrát. Nikdo nevěděl, kdy to půjde nebo nepůjde. Řekli nám, že se proud nahazuje, pak to zase vypadlo, takže samozřejmě to bylo špatné. S klukama v kabině jsme si ale říkali, že posledních pět minut musíme ustát a udržet koncentraci i přes výpadek,“ prozrazuje jihlavský útočník. „Vedli jsme o dva góly a nechci říct, že nám to hrálo do karet, ale pro Třebíč to bylo daleko těžší. Oni těch pět minut museli tvořit, a když čtyřicet minut nehrajete, tak ty nohy pak jsou tvrdé. Hlava a tělo už není tak připravená. Nám stačilo jen vyhazovat puky, abychom zápas dotáhli do vítězného konce,“ říká Radek Hubáček.

Slova chvály má hokejista s vítězným gólem v posledním zápase tohoto roku i pro jihlavské fanoušky. Těch dorazilo do Třebíče odhadem kolem pěti stovek a celý zápas hnali svůj tým za vítězstvím. „Už když přijdeš na rozbruslení a je tam čtyři sta fanoušků z Jihlavy, tak to vnímáš. Derby s Třebíčí je daleko lepší než s Brodem, protože na stadionu Horácké Slavie je lepší atmosféra než v Havlíčkově Brodě. Navíc, i když jsou třeba v Třebíči mladí kluci z Komety Brno, tak jádro mančaftu je z Třebíče, kdežto v Brodě už třeba není nikdo z hráčů, kteří tam hráli třeba před třemi lety. My to vnímáme s Třebíčí na ledě jako derby, a to jak na hřišti, tak diváci i v hledišti. S Brodem už nám to tak nepřipadá. Samozřejmě, pro diváky je to derby, takže k tomu tak přistupujeme, ale prostě s Horáckou Slavií je to lepší jak na hřišti, tak v hledišti,“ rozpovídal se Radek Hubáček.

Také jihlavští trenéři smekají před výkonem jihlavských fanoušků. „Bylo neuvěřitelné, co předvedli. Podporovali nás fantasticky celý zápas a věříme, že tomu tak bude i následujícím roce,“ adresoval slova chvály příznivcům Dukly František Zeman, asistent trenéra Petra Vlka. „Ukázali svoji morální vyspělost,“ pronesl trefně vedoucí týmu Karel Zeman. V předchozím vzájemném zápase na Horáckém zimním stadionu odpálili fanoušci Třebíče několik dělbuchů a světlic. Fanoušci Dukly se však k žádnému revanši nesnížili a celý zápas bez jakýchkoliv nepřístojností podporovaly své miláčky na ledě. „Chtěl bych jim za to poděkovat,“ shrnul situaci výstižně jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.

Závěr roku se tak červenožlutým povedl na velkou jedničku s hvězdičkou. Z posledních dvanácti zápasů totiž Jihlava vyhrála hned jedenáct duelů. „Tolik výher? To ani nevím, člověče,“ reaguje pohotově Radek Hubáček. „My jsme dostali od trenéra tři kola před koncem šanci si vybojovat jeden den volna navíc. Uhráli jsme tři výhry – devět bodů a jsme za to rádi. Tuto část do Vánoc jsme odehráli výborně a je třeba teď těch pět šest dní po svátcích potrénovat. Je to vlastně jediná pauza, kdy do sebe můžeme něco dostat. Jak jsme nyní jednadvacátého prosince skončili, tak je třeba čtvrtého ledna začít,“ ohlíží se za koncem roku a zároveň přidává přání do úvodu roku nového osmadvacetiletý hráč. „ Teď budou Vánoce, prožiju čtyři dny v klidu v rodinných kruzích,“ prozrazuje na závěr Radek Hubáček.