Do Jihlavy míří Litoměřice s hvězdným Finem v sestavě

07.01.2014 / Zdeněk Drla

Stadion Litoměřice - farma extraligové Sparty a Lva z KHL - bude dalším soupeřem jihlavských hokejistů v prvoligovém kolotoči, který po vánočních svátcích, kdy se dva týdny nehrálo, nabral skoro až zběsilé tempo. Na programu je už třetí zápas v novém roce, celkově osmatřicátý v sezoně 2013/2014. Litoměřice se i díky spolupráci s oběma pražskými týmy drží na solidním pátém místě, do Jihlavy navíc přivezou hvězdnou posilu - v dresu Stadionu se rozehrává po zranění finský útočník Niko Kapanen.
Zápas mezi Duklou Jihlava a Stadionem Litoměřice začíná na Horáckém zimním stadionu ve středu 8. ledna 2014 v tradičních 17:30 hodin. A vy byste měli být u toho!

Dukla se po pondělní prohře 1:3 v Kadani vrátila na třetí místo prvoligové tabulky, když ji přeskočila Olomouc. Na Hanáky ztráci jihlavský tým pouhý bod.

Jihlava má v aktuální sezoně s Litoměřicemi skvělou bilanci. V obou dosud odehraných zápasech se radovala z výhry. Doma nejprve Kališníky přehrála 3:1, při odvetě v Litoměřicích brala dva body za výhru 2:1 v prodloužení.

Litoměřice po vlažnějším začátku sezony zažívají plodné období, ve kterém pravidelně bodují. Od začátku listopadu vyšel Stadion naprázdnou pouze ve čtyřech případech. Se šedesáti body jsou nyní svěřenci trenérů Jiřího Doležala a Daniela Tvrzníka na slušném pátém místě a pokud je nepostihne mimořádná krize, neměli by ve vyřazovacích bojích, které jim v posledních dvou sezonách utekly doslova a do písmene o vlásek, chybět.

Do Jihlavy s finským mistrem světa

Litoměřice těží i ze spolupráce s oběma pražskými týmy - Spartou a Lvem. V první lize obehrávají mladé hráče Sparty, popřípadě se zde rozehrávají hokejisté po zranění. Jedním z nich je nyní hvězdný finský útočník Niko Kapanen. Mistr světa z roku 2011, stříbrný (2006) a bronzový (2010) olympijský medailista a dvojnásobným vítěz Gagarinova poháru (2009 a 2010) odehrál v NHL přes 400 utkání (Dallas, Atlanta, Phoenix). Další více než tři stovky zápasů přidal do svých statistik v KHL (Kazaň, Lev Praha). Na Horáckém zimním stadionu se tak objeví bezpochyby jedna z největších hvězd, která letos brázdila prvoligová kluziště.

Kapanen už má za sebou "premiéru" v druhé nejvyšší tuzemské soutěži. V pondělí nastoupil v Litoměřicích proti Berounu. Domácí nakonec Medvědy udolali 4:2. Finská posila se do statistik zapsala pouze dvěma trestnými minutami a negativní účastí při jednom obdrženém gólu. „Byli bychom rádi, kdyby naše sestava byla stejná i ve středu v Jihlavě. Dnes ale nevím, zda tu budou všichni kluci ze Sparty. Určitě by ale měl nastoupit Niko Kapanen," sdělil po vítězném pondělním zápase litoměřický trenér Daniel Tvrzník.

Poslední vzájemný zápas

HC Stadion Litoměřice - HC Dukla Jihlava 1:2 (pp)

Branky a nahrávky: 57. Čermák (Koudelka) – 38. Velecký (Kadlec), 64. Velecký (Důras). Rozhodčí: Jílek, Schmejkal – Šperl, Zíka. Vyloučení: 7:8. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1480. Střely na branku: 33:31. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2. Třetiny: 0:0, 0:1, 1:0 - 0:1

HC Stadion Litoměřice: Král – Žovinec, Husák, Hrbas, Šulc, Kolář, Drábek – Rubeš, Koudelka, Čermák – Novák, Hašek, Budínský – Suja, Bahenský, Procházka – Chlapík, Brzobohatý, Škop
HC Dukla Jihlava: Rittich – Mocek, Jícha, Dobrovolný, Čáp, Podlipnik, Urbanec, Kaláb, Štebih – Čachotský, Zeman, Haluza - Důras, Hubáček, Vysloužil - Velecký, Kadlec, Mikeš - Kuřítko

DVA MLADÍCI. Slovinský obránce ve službách Dukly Jihlava Miha Štěbih (v tmavém) sleduje počínání litoměřického obránce Jakuba Koláře. Oba hráči jsou shodou okolností stejně velcí (190 cm) i stejně staří - dělí je od sebe pár týdnů. Foto: Zbyněk Zápotočný

38. kolo: středa 8. ledna 2014

HC Dukla Jihlava - HC Stadion Litoměřice (17:30)
HC Benátky nad Jizerou - SK Kadaň (17:30)
HC Most - Salith Šumperk (17:30)
BK Mladá Boleslav - HC Rebel Havlíčkův Brod (17:30)
HC AZ Havířov 2010 - HC Berounští Medvědi (18:00)
HC Slovan Ústečtí Lvi - SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
HC Olomouc - ČEZ Motor České Budějovice (18:00)

39. kolo: sobota 11. ledna 2014

ČEZ Motor České Budějovice - HC AZ Havířov 2010 (17:00)
HC Rebel Havlíčkův Brod - HC Olomouc (17:00)
Salith Šumperk - HC Slovan Ústečtí Lvi (17:00)
HC Stadion Litoměřice - HC Benátky nad Jizerou (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč - BK Mladá Boleslav (17:30)
SK Kadaň - HC Most (17:30)
HC Berounští Medvědi - HC Dukla Jihlava (17:30)