Měl jsem šanci dostat se na olympiádu, ale stalo se, co se stalo, říká Niko Kapanen

09.01.2014 / Tomáš Lysý, Josef Jakoubek

Na ledě stojí dvě kapacity. Niko Kapanen a Viktor Ujčík. Člověka neznalého situace možná napadne, že se může jednat o utkání hvězd nebo exhibiční zápas po sezoně. Chyba lávky. Je středa 8. ledna, čas ukazuje půl šesté podvečer a jsme na českém prvoligovém kolbišti. Primátor Statutárního města Jihlavy Jaroslav Vymazal předává Viktoru Ujčíkovi Cenu primátora za příkladnou reprezentaci města a Dukly Jihlava. Malé slavnosti přihlíží Niko Kapanen, finský mistr světa z roku 2011, olympijský medailista, dvojnásobný vítěz KHL a bývalý hráč NHL, který se v dresu Litoměřic rozehrává po zranění třísel v farmářském týmu Lva Praha. „Osobně ho neznám, ale vím, o koho jde. Býval výborným hráčem, ale nyní už je v hokejovém důchodu,“ říká na adresu Ujčíka hvězdný finský útočník. Zápas nakonec skončil výhrou Dukly na nájezdy. „Byl to vyrovnaný zápas s šancemi na obou stranách. I když jsme prohráli, myslím si, že hokej byl docela dobrý,“ hodnotí kvalitu prvoligového zápasu pětatřicetiletý rodák z Hämeenlinny.

Niko, co byste řekl o dnešním zápase, který jste prohráli 2:3 po samostatných nájezdech?
Myslím si, že to byl dobrý, vyrovnaný zápas. Dukla má samozřejmě výborný tým. Dukla měla v zápase, stejně jako my, několik dobrých částí. Jak jsem říkal, byl to vyrovnaný zápas s šancemi na obou stranách. I když jsme prohráli, myslím si, že hokej byl docela dobrý.

V Litoměřicích se rozehráváte, po zranění jste dnes odehrál teprve druhý zápas. Jak se cítíte?
Nyní se cítím lépe než včera nebo pár nocí předtím. Samozřejmě nemůžu moc vyvádět, ale je to lepší, fakt lepší, než to bylo. Vypadá to lépe. Doufám, že příští zápas to bude zase lepší.

Takže se dostáváte do lepší kondice?
Ano, jistě, dostávám. Hlavním cílem těchto dvou zápasů bylo dostat se do lepší kondice. Po třech měsících je těžké vrátit se zpátky. Jsem za to rád (Niko Kapanen hrál naposledy 11. října v KHL proti Čeljabinsku – pozn. aut.).

Budete hrát za Litoměřice v dalších zápasech nebo se vrátíte zpátky do Lva Praha?
Nevím, opravdu nevím. Věřím, že se vrátím, ale opravdu to teď nevím jistě.

Můžete zhodnotit kvalitu české první ligy?
Je dobrá, pro mne je v mojí situaci hodně dobrá (směje se). Už první zápas jsme hráli proti dobrému týmu. V každém případě, určitě víte, že to je něco jiného než česká extraliga nebo Kontinentální hokejová liga. Ale první liga je hodně rychlá a dost se toho na ledě děje.

Je vůbec možné porovnat kvalitu české první ligy s extraligou nebo Kontinentální hokejovou ligou vůbec?
No, nechci se do srovnání pouštět. Je to poněkud rozdílné.

Litoměřice hrály proti Dukle Jihlava. Slyšel jste předtím něco o tomto klubu?
Musím se přiznat, že moc ne. Příliš jsem nesledoval týmy z české první ligy. Ale samozřejmě jsem slyšel, že Jihlava má dobrý tým. Na zápase bylo dost lidí a byli občas pořádně hlasití. Taková podpora je pro domácí celek vždy velmi dobrá.

Před zápasem dostal pamětní ocenění k ukončení své aktivní hráčské kariéry Viktor Ujčík, který hrál za českou reprezentaci a také finskou ligu za Kärpät Oulu. Znáte ho?
Osobně ne, ale vím, o koho jde. Býval výborným hráčem, ale nyní už je v hokejovém „důchodu“. Vím, že hrál ve Finsku.

Vy jste v zápase proti Dukle Jihlava začínal celé samostatné nájezdy, ale svůj pokus jste neproměnil. Co bylo špatně?
Prostě jsem nepředvedl nic, co by vedlo ke gólu (směje se). Také si myslím, že jihlavský gólman dobře zachytal. Mohl jsem vystřelit lépe, ale prostě se to nepovedlo.

KAPANEN V JIHLAVĚ. Vedle velikána Viktora Ujčíka, který před zápasem Dukly s Litoměřicemi dostal Cenu primátora za příkladnou reprezentaci města a Dukly Jihlava, byla na Horáckém zimním stadionu k vidění další hvězda. Za Litoměřice nastoupil finský útočník Niko Kapanen, který se v první lize rozehrává po zranění třísel. Foto: Zbyněk Zápotočný

Když se podiváme na začátek týdne, byla oznámena finská nominace pro olympijský hokejový turnaj v Soči. Pro Vás musí být velké zklamání, že v ní chybíte…
Zklamání to určitě je. Byl to jeden z mých cílů účastnit se vrcholu této sezony. Měl jsem dobrý start do sezóny a cítil jsem se dobře. Myslím si, že jsem měl šanci dostat se do týmu, ale stalo se, co se stalo. Je to prostě konec mého olympijského příběhu.

Myslíte si, že vaše zranění bylo hlavním důvodem, že jste nebyl nominován do Soči?
Jistě, že ano. Byl jsem teď tři měsíce mimo hru a olympijské hry začínají už za měsíc.

Sledoval jste olympijskou nominaci? Co si o ní myslíte?
Samozřejmě, že jsem jí sledoval. Může se stát cokoliv. Asi v nominaci nemáme tolik velkých jmen, pokud náš výběr porovnám se Švédskem a samozřejmě s Kanadou, Ruskem či USA. Ale my máme, nebo Finsko má, vždycky šanci.

Ve výběru Česka je Jaromír Jágr, ve finské nominaci zase Teemu Selänne. Oba patří k legendám světového hokeje, oba jsou ve stejném věku. Co na ně říkáte?
Musíte mít respekt před hráči, kterým je přes čtyřicet a budou ještě hrát na olympiádě, to nepochybně. Pro Teemu Selänneho je to jeho šestá olympiáda. Teď nevím, po kolikáté jede Jaromír Jágr na olympijské hry, ale myslím si, že to bude podobné číslo. Šest olympijských účastí, to už je něco!