Druhý duel ze třízápasové venkovní série. Dukla cestuje do Havířova

14.01.2014 / Libor Kucza

První hokejová liga má před sebou závěrečnou čtvrtinu. Utkání 40. kola přisoudilo jihlavským hokejistům cestu do vzdáleného Havířova. Ačkoliv je AZ nováčkem soutěže, předvádí velice dobré výkony, díky kterým se nachází na pozicích zaručujících vyřazovací boje. Rovněž Dukla ale bude chtít napravit zaváhání z předchozího kola, v němž navzdory výrazné střelecké převaze podlehla Berounu. Úvodní buly bude v havířovské K&K Pneu aréně vhozeno v 18:00. Klání můžete rovněž sledovat prostřednictvím textového on-line přenosu.

Svěřenci Jana Danečka prožívají sezonu z říše snů. Po návratu do druhé nejvyšší tuzemské hokejové soutěže mužstvo zcela popírá státu nováčka a připisuje si velmi dobré výsledky. Do pozic, jež zaručují play-off, katapultoval AZ především povedený přelom listopadu a prosince loňského roku, kdy dokázal ovládnout osm z devíti duelů. Od té doby provází Havířov střídavé výsledky. Naposledy neuspěl na horké půdě Českých Budějovic, kde po boji padl těsně 1:2.

Jihlavští hokejisté se nacházejí na třetí pozici. Družina z krajského města Vysočiny si na dálku vyměňuje pozice s druhou Olomoucí, za kterou nyní zaostává o dva body. Další skok před Hanáky mohl přijít v devětatřicátém kole, kdy Dukla cestovala do Berouna. Středočeši se postarali o úvodní trefu, načež zahájili těžkou defenzivu. Ta nakonec přinesla kýžené ovoce. Červenožlutí prohráli 1:2. O jedinou přesnou trefu se postaral Michal Důras.

Vzájemné zápasy dvou budoucích soků hovoří jasně ve prospěch kádru pod taktovkou trenérské dvojice Petr Vlk – František Zeman. Dukla zatím vyhrála všechna tři utkání. Nový ročník otevíravší první kolo zvládla v poměru 2:1, odveta v Havířově pak byla gólovými hody, avšak i zde brali červenožlutí tři body - 5:3. Třetí korálek na pomyslnou šňůrku pak jihlavští hokejisté navlékli znovu na domácí půdě, kde zvítězili 4:2.

Nejproduktivnějším hráčem Havířova je Martin Jakúbek, který nasbíral 21 bodů. Tabulce střelců pak vládnou dva útočníci, David Klimša a Jan Maruna. Oba se trefili již desetkrát. Mezi zadáky je pak lídrem třináctibodový Jaroslav Koma. Brankoviště týmu hájí nejčastěji Lukáš Daneček. Talentovaný brankář se může pochlubit 91,74% úspěšností zásahů, v kolonce průměru branek na zápas svítí číslo 2,62.

GÓLOVÁ RADOST! Poslední utkání mezi Duklou a Havířovem vyznělo lépe pro jihlavský celek, k čemuž přispěl svou trefou i hbitý forvard Radek Hubáček. Foto: Josef Plechatý

40. kolo: středa 15. ledna 2014

SK Kadaň - HC Slovan Ústečtí Lvi (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč - HC Olomouc (17:30)
HC Rebel Havlíčkův Brod - ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
HC AZ Havířov 2010 - HC Dukla Jihlava (18:00)
HC Berounští Medvědi - HC Benátky nad Jizerou (18:00)
HC Stadion Litoměřice - HC Most (18:00)
Salith Šumperk - BK Mladá Boleslav (18:00)