7:1
(4:1, 1:0, 2:0)

Jihlavští hokejisté vyšli v Havířově bodově naprázdno

15.01.2014 / David Motloch

Úvod utkání 40. kola měl pro Duklu velmi hořkou pachuť. Již ve 2. minutě totiž svěřenci Petra Vlka prohrávali o dvě branky. Naději na zvrat klání dal červenožlutých Adam Zeman, avšak ještě v prvním dějství přidal AZ další dva přesné zásahy. Ve druhé části své vedení o jeden gól ještě navýšil. Nejinak tomu bylo i v závěrečné dvacetiminutovce, kterou opět ovládli domácí. Dukla tak podlehla Havířovu vysoko 1:7.
15.01.2014 17:30, 1. liga ČR - 40. kolo

AZ Heimstaden Havířov

Daneček – Vosátko, Bezuška, Krisl, Roupec, Koma, Graca, Deutsch, Klimíček – Šedivý, Marosz, Sztefek – Matějek, Šlahař, Maruna – Říčka, Haas, Klimša – Škumát, Pechanec, M. Rimmel
7

HC Dukla Jihlava

Rittich (2. Sáblík) – Stebich, Kaláb, Mocek, Zadražil, Podlipnik, Dobrovolný, Jaroš – Kuřítko, Mikeš, Prokš, Čachotský, Důras, Malec, Velecký, Zeman, Březina, Seman, Hubáček
1
Branky a nahrávky: 1. Marosz (Sztefek, Šedivý), 2. Maruna (Matějek, Šlahař), 11. Klimša, 18. Šedivý (Stefek, Marosz), 27. Sztefek (Šedivý, Krisl), 55. Koma (Říčka, Haas), 59. Šedivý (Marosz, Vosátko) – 7. Zeman (Čachotský, Dobrovolný). Rozhodčí: Trombík – Barteček, Vengřín. Vyloučení: 4:5, navíc Důras (JIH) 10 minut nesportovní chování. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 2114. Střely na branku: 40:36. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 7:1.

Průběh utkání

První třetina patřila jednoznačně domácímu Azetu, který si proti Jihlavě připsal zatím dosavadní nejlepší úvodní část v průběhu základní části. Vše začalo již v první minutě zápasu, kdy po rychlém objetí branky rozvlnil síťku Dukly Rostislav Marosz. Senzační nástup domácích potvrdil už o pouhou půlminutu později skórující Jan Maruna, který po přihrávce zpoza branky od Matějka střílel pod horní tyč. To bylo příliš pro brankáře Davida Ritticha, který už ve 2. minutě utkání přenechal branku náhradníkovi – Lukáši Sáblíkovi.

Náhradní brankář Jihlavy měl hned po nástupu do branky napilno. Po skvělém zákroku proti Marunovi se však mohl se svým týmem radovat. V 7. minutě totiž snižoval lehkým příklepem nad betonem brankáře Danečka Adam Zeman. To byl ovšem jediný světlý moment Dukly v první třetině. Dále úřadovali pouze Havířovští. Ti už v 11. minutě stříleli třetí branku za pomoci Davida Klimši. Havířovskému útočníkovi stačilo trefit prázdnou branku poté, co mu puk přímo na čepel namazal jihlavský brankář. Senzaci domácích zakončoval v 18. minutě Ondrej Šedivý, jenž dorážel střelu Michala Sztefka.

Po přestávce se očekávalo výrazné zlepšení hry Jihlavských, které ovšem nepřišlo. I nadále měli více ze hry především domácí hráči. Ve 23. minutě to potvrdil Miroslav Škumát, jenž posílal puk před branku. Hokejisté Dukly si jej ve zmatcích málem sami srazili do branky, brankář Sáblík byl však nakonec pozorný. O čtyři minuty později už však další nebezpečná akce Azetu brankou skončila. To když se Michal Sztefek prosadil bekhendovou střelou. V polovině zápasu se další pěkná možnost naskytla Robertu Říčkovi, který se snažil po kličce propasovat kotouč mezi betony brankáře Sáblíka.

Jihlavští své herní vystoupení nedokázali zlepšit ani ve třetí části. Dále si tak na své konto připisovali spíše nenápadné a nahodilé akce, které vyplývaly z jednoduchých kombinací namísto tlaku v útočném pásmu. K jedné takové se Dukla dostala ve vlastním oslabení, když se k nebezpečné střele dostal Filip Seman, ten si však na brankáře Danečka nepřišel. V 50. minutě to byli naopak domácí, kteří byli daleko blíže další vstřelené brance. Jenže ačkoliv před Tomášem Matějkem stála téměř prázdná branka, nedokázal havířovský junior svůj projektil nasměrovat přesně.

Havířovští ale neměli nejmenší důvod smutnit. V 55. minutě totiž zakončoval další úspěšnou akci domácích Jaroslav Koma, který z pozice obránce tečoval puk přímo před brankou. V závěru zápasu už bylo o vítězi rozhodnuto, přesto se alespoň o kosmetickou úpravu skóre snažil hostující Kaláb, jehož pokus ovšem ukryl brankář Daneček v lapačce. A tak měli poslední slovo opět domácí. Ti v poslední minutě utkání uzavírali na konečných 7:1, když se bombou od modré čáry podruhé v zápase prosadil Ondrej Šedivý.

Ohlasy trenérů

Stanislav Sztefek (HC AZ Havířov): Výsledek utkání ovlivnil už jeho začátek, kdy jsme dali rychle tři branky. Trochu nám v tom pomohli chybami i hostující gólmani. Dneska jsme šli v zakončení dobře do branky, sbírali jsme odražené kotouče a tím se dostavily i ty další góly.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Nenacházíme se v ideálním rozpoložení. Musím pochválit soupeře, který hrál od začátku velmi dobře a rychle šel do vedení. My jsme mu to individuálními chybami usnadnili, a i když jsme pak dali kontaktní gól, tak zase přišly chyby a nedůslednosti. Domácím musím pogratulovat k vítězství, kterému šli svým výkonem naproti.

Celé rozhovory budou ke zhlédnutí na web.tv